U oporavku od COVID-19 djevojčicama moramo dati prioritet

Izjava Izvršne direktorice UNICEF-a Catherine Russell povodom Međunarodnog dana žena

08 Mart/ožujak 2022
U oporavku od COVID-19 djevojčicama moramo dati prioritet
UNICEF/Đemidžić

NJUJORK, 8. mart 2022. – „Na Međunarodni dan žena, odajemo priznanje međunarodnoj zajednici za teško izborene uspjehe za žene i djevojčica u svijetu. Slavimo izuzetna dostignuća žena i djevojčica u našim društvima. I udvostručujemo našu posvećenost da proširimo te uspjehe na svaku djevojčicu, bilo gdje u svijetu.

“Borba za rodnu ravnopravnost je daleko od kraja. Zaista, čak i prije COVID-19, rodna nejednakost je opstala kao najraširenija i najznačajnija nepravda našeg vremena. Ali ova nepravda je umnožena posljedicama pandemije.

“Kako ulazimo u treću godinu COVID-19 i napredujemo prema postpandemijskoj eri, istinski oporavak mora biti rodno ravnopravan.

“COVID-19 uništava živote djevojčica. Stalno zatvaranje škola, ekonomski stres i prekidi usluga, dovode zdravlje, dobrobit i budućnost najugroženijih djevojčica u opasnost. Globalno, više od 11 miliona djevojčica možda se nikada neće vratiti u školu nakon pandemije. Dodatnih 10 miliona je u opasnosti od dječijih brakova u narednoj deceniji. Prema predviđanjima UNFPA, strahujemo i od dodatnih dva miliona slučajeva sakaćenja ženskih genitalija.

„Kao posljedica COVID’19 izolacije, mnoga su djeca bila prisiljena provoditi više vremena u svojim domovima, a djevojčice da preuzimaju više kućnog rada. Mnoge su primorane da žive sa nasilnikom, odvojene od službi i zajednica koje im pomažu u zaštiti. Rodno zasnovano nasilje, uključujući seksualno nasilje, je u porastu.

“Ne možemo dozvoliti da generacija djevojčica snosi cijenu ove pandemije do kraja života. Dok napredujemo prema postpandemijskoj eri, djevojčice moraju biti u središtu globalnog, nacionalnog i lokalnog odgovora na pandemiju i planova oporavka.

“To znači da škole ostanu otvorene kako bi se djevojčicama omogućilo da nastave školovanje i ulagati u resurse kojim bi se pomoglo onima koji su zaostali u nastavi, da jesustignu.

“To znači ponovno ulaganje u zdravlje i obrazovanje djevojčica, uključujući njihovo seksualno i reproduktivno zdravlje i prava, i poboljšanje pristupa djevojčica kvalitetnim uslugama reproduktivnog zdravlja i higijene.

“To znači i zaštitu djevojčica od svih oblika nasilja, uključujući pogubne prakse dječijih brakova i sakaćenja ženskih genitalija.

“Osnažene djevojke pokreću napredak. Djevojke širom svijeta zalažu se za svoja prava i pozivaju upravo na ovakve korake. Moramo da slušamo. Globalna stabilnost, mir i prosperitet zavise od toga.

„Na Međunarodni dan žena, posvetimo se oporavku od COVID-19 usmjerenom na djevojčice, što će pomoćistvaranju pravednijeg i ravnopravnijeg svijeta za njih, te svjetlije, mirnije i prosperitetnije budućnosti za sve nas.”

Kontakti za medije

Nineta Popović
Voditeljica Odjela za Komunikacije
UNICEF Bosna i Hercegovina
Tel.: +387 33 293 600

O UNICEF-u

UNICEF djeluje u nekim od najugroženijih područja na svijetu, kako bi obuhvatili djecu iz najranjivijih kategorija. Širom 190 država i teritorija, mi radimo za svako dijete, bilo gdje, kako bi sagradili bolji svijet za sve. Mi nikad ne odustajemo.

Za više informacija o UNICEF-u i našem radu za djecu, posjetite  www.unicef.org.

Pratite UNICEF u BiH na Twitter-uFacebook-uInstagram-u Youtube-u