Obilježen Međunarodni dan djevojaka u IKT sektoru Ko pokreće BiH? IT djevojke!

27 April/travanj 2023
Obilježen Međunarodni dan djevojaka u IKT sektoru Ko pokreće BiH? IT djevojke!
UNICEF/Panjeta

Sarajevo, 27.4.2023. - Povodom Međunarodnog dana djevojaka u sektoru informacija, komunikacija i tehnologije (IKT), danas je održan cjelodnevni događaj pod nazivom “Ko pokreće BiH? IT djevojke!”.

Događaj su otvorile Dr. Ingrid Macdonald, rezidentna koordinatorica UN-a u BiH i Sajra Mušanović, učenica Druge gimnazije Sarajevo.

Cilj ovog događaja bio je naglasiti važnost osnaživanja djevojčica i djevojaka kroz različite projekte u okviru inicijative IT Girls, na kojima rade četiri UN agencije u Bosni i Hercegovini: UNDP, UNICEF, UN Women i UNFPA, kao i neophodnost učešća IKT sektora, kako u procesu sticanja vještina i obrazovanja, tako i u stvaranju privlačnog radnog okruženja za djevojke.

Dr. Ingrid Macdonald, rezidentna koordinatorica UN-a u BiH, na otvaranju se zahvalila UN agencijama koje su zajedno okupile 100 IT djevojaka kako bi obilježile ovaj dan.

“IT industrija u BiH je jedan od najbrže rastućih sektora koji ostvaruje više od 500 miliona maraka godišnje uz kontinuirani rast svake godine. Ono što također uočavamo je da je u IT sektoru samo 23% žena. To treba promijeniti. UN podržava djevojke i žene u tome da postanu dio IT sektora koji je jako važan za ekonomiju BiH, a u okviru inicijative IT Girls više od dvije hiljade mladih djevojaka i žena su dobile tu priliku”, kazala je dr. Macdonald, podsjetivši na istraživanje UNICEF-a prema kojem 583 škole u BiH nemaju internet konekciju, što otežava ulaz u IT sektor i dječacima i djevojčicama. “Danas slavimo djevojke u IT-u širom BiH koje će da predstave svoje inovacije, i razgovaramo o važnosti borbe protiv online nasilja, kojem su žene i djevojke često izložene. To je neprihvatljivo i zato je jako važno da razgovaramo o tome”, rekla je dr. Macdonald.

Pored uvodnog, tokom dana su održani tematski paneli o digitalnim i životnim vještinama, radnim mjestima koja ohrabruju djevojke, te prezentacije IKT sektora. Tokom sajma, IT Girls klubovi iz škola širom BiH prezentirali su brojne projekte, a kao dodatna motivacija djevojčicama koje svoje karijere već vide negdje u širokom spektru informaciono-komunikacionih tehnologija, sajmu su prisustvovali i predstavnici kompanija iz IKT sektora u BiH.

Sajra Mušanović, učenica trećeg razreda IT smjera u Drugoj gimnaziji u Sarajevu, izrazila je zadovoljstvo što je ovom događaju prisustvovao veliki broj djevojaka, djevojčica i žena, kao i muškaraca. “Djevojčicama i djevojkama koje žele da se bave IKT-om bih preporučila da ne čekaju da im se prilika ponudi, nego da same sebi stvaraju prilike. Da koriste internet i sve što im pruža. IT Girls su vrlo aktivne na društvenim mrežama, konstantno imaju radionice u raznim gradovima BiH, tako da mislim da su prilike tu. Ne trebaju oklijevati ako se njihovo društvo ne zanima za IT. Mogu uspjeti u svemu što ih zanima ako se dovoljno potrude”, poručila je.

 

 

Događaj je zaključen umjetničkim performansom “Zea Mays” koja je dio Bodyright kampanje o pravu na tijelo u online prostoru, što je osobito važna tema za djevojke, kako u IKT sektoru, tako i u svakodnevnom životu.

Kontakti za medije

UNICEF
Kancelarija UNICEF-a u Bosni i Hercegovini

O UNICEF-u

UNICEF djeluje u nekim od najugroženijih područja na svijetu, kako bi obuhvatili djecu iz najranjivijih kategorija. Širom 190 država i teritorija, mi radimo za svako dijete, bilo gdje, kako bi sagradili bolji svijet za sve. Mi nikad ne odustajemo.

Za više informacija o UNICEF-u i našem radu za djecu, posjetite  www.unicef.org.

Pratite UNICEF u BiH na Twitter-uFacebook-uInstagram-u Youtube-u