Socijalna i dječija zaštita je važan segment upravljanja rizicima od katastrofa

Zajednički program Vlade Švicarske i UN-a za Smanjenje rizika od katastrofa „Smanjenje rizika od katastrofa za održivi razvoj u Bosni i Hercegovini“

07 Februar/veljača 2020
Socijalna i dječija zaštita je važan segment upravljanja rizicima od katastrofa
UNICEF

U okviru Zajedničkog programa „Smanjenje rizika od katastrofa za održivi razvoj u Bosni i Hercegovini“, kojeg finansiraju Vlada Švicarske i Ujedinjene nacije (UN), a provode UN agencije: UNDP, UNICEF, UNESCO, UNFPA, organizovana je druga uvodna radionica za predstavnike radnih grupa u sektoru socijalne i dječije zaštite iz Banja Luke, Bijeljine, Prijedora, Trebinja, Srebrenice i Gračanice. Tokom dvodnevne radionice učesnici iz centara za socijalni rad, civilne zastite,opštinskih/gradskih službi i uprava, te NVO sektora imaju priliku da se upoznaju sa osnovama uloge socijalne zaštite u kriznim situacijama, kako bi se unaprijedila njihova međusobna saradnja, koordinacija, te pripravnost centara za socijalni rad za odgovor i oporavak ugroženog stanovništva.

Brojni su razlozi zbog kojih je potrebno ulaganje u smanjenje rizika od katastrofa u BiH. Zbog učestalosti, nepredvidivosti i intenziteta prirodnih opasnosti u BiH, nedostataka u institucionalnoj i međuresornoj koordinaciji, nedovoljnoj analizi i mapiranju rizika, dešavaju se ogromne štete radi nedostatka preventivnih mehanizama. Djeca su među naranjivijim i najizloženijim grupama stanovništva kojima se treba posvetiti posebna pažnja prilikom planiranja i implementacije mjera upravljanja rizikom od katastrofa.

Uz stručnu i tehničku podršku UNICEF-a, učesnici su također imali priliku da podijele i uporede iskustva iz ove oblasti. Gdin Slobodan Mičić iz Odjeljenja za civilnu zaštitu Grada Doboja, podijelio je iskustva tokom poplava u iz 2014. g., odnosno, ukazao na manjkavost prevencije, te posljedice koje su rezultirale neadekvatnim odgovorom na katastrofu.

„Smanjenje rizika od katastrofa za održivi razvoj u Bosni i Hercegovini“ je zajednički program Vlade Švicarske i Ujedinjenih nacija (UN) u vrijednosti od 8,4 miliona KM. Cilj programa je rješavanje ključnih prioriteta u oblasti smanjenja rizika od katastrofa (DRR) koje su utvrdile lokalne vlasti, te relevantna resorsna ministarstva u različitim sektorima: zaštita i spašavanje, obrazovanje, socijalna i dječja zaštita, zdravlje i poljoprivreda.

Program stavlja poseban naglasak na poboljšanje lokalnih mehanizama koordinacije u području smanjenja rizika od katastrofa, kao i na afirmaciju procesa strateškog planiranja informiranog rizicima, s naglaskom na najugroženije kategorije stanovništva.

Kontakti za medije

UNICEF
Kancelarija UNICEF-a u Bosni i Hercegovini

O UNICEF-u

UNICEF djeluje u nekim od najugroženijih područja na svijetu, kako bi obuhvatili djecu iz najranjivijih kategorija. Širom 190 država i teritorija, mi radimo za svako dijete, bilo gdje, kako bi sagradili bolji svijet za sve. Mi nikad ne odustajemo.

Za više informacija o UNICEF-u i našem radu za djecu, posjetite  www.unicef.org.

Pratite UNICEF u BiH na Twitteru i Facebooku.