Multisektorska partnerstva – preduslov i katalizator digitalne transformacije u obrazovanju u Bosni i Hercegovini

24 Maj/svibanj 2024
barcelona giga
UNICEF

Od 20. do 24. maja, predstavnici Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, predstavnici Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine i Regulatorne agencije za komunikacije Bosne i Hercegovine, zajedno sa predstavnicima Bocvane i Sijere Leone, učestvovali su na programu razmjene za unaprjeđenje umreženosti škola na internet. Program je organizovan u okviru Giga inicijative, koju zajednički implementiraju UNICEF i ITU (Međunarodna unija za telekomunikacije), s ciljem da do 2030. godine sve škole dobiju pristup internetu, i time pristup prilikama i informacijama potrebnim za učenje u 21. stoljeću.

Izjava opredjeljenja o transformaciji obrazovanja koju su usaglasili ministri obrazovanja u Bosni i Hercegovini stavila je u fokus pokretanje aktivnosti digitalizacije u oblasti obrazovanja. Ulaganje u razvoj kapaciteta nastavnog osoblja na svim nivoima obrazovanja jačanjem digitalnih kompetencija neophodnih u postizanju kvalitetnog obrazovnog procesa u 21. vijeku, nastojanja da unapređujemo proces digitalizacije u obrazovanju težeći osiguranju nesmetanog pristupa digitalnom učenju kroz izradu i primjenu osnovnih tehničkih standarda za informaciono-komunikacijske tehnologije u obrazovnom sistemu Bosne i Hercegovine, kao i obezbjeđenje kvalitetne infrastrukture, odnosno pristup svih škola internetu neophodni su za unaprjeđenje procesa digitalizacije u obrazovanju, a time i kvalitete obrazovanja. Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine u saradnji sa svim nadležnim obrazovnim vlastima nastavit će poduzimati aktivnosti koje vode ka unaprjeđenju kvalitete obrazovanja, svjesni činjenice da, osim što je osnovno ljudsko pravo, obrazovanje je i pokretač društvenog i ekonomskog razvoja – rekao je Adnan Husić, pomoćnik ministrice civilnih poslova Bosne i Hercegovine.

Integracija naprednih tehnoloških rješenja kroz saradnju između obrazovnih institucija, privatnog sektora i vladinih tijela omogućava ubrzanu modernizaciju obrazovnih procesa. Ministarstvo komunikacija i prometa BiH može pružiti kritičnu podršku kroz razvoj infrastrukture za širokopojasni internet, e-učenja i digitalnih platformi, te osiguranje resursa za obuku nastavnog osoblja. Ova koordinirana nastojanja ne samo da poboljšavaju kvalitetu obrazovanja, već i osiguravaju ravnopravniji pristup obrazovnim resursima, pripremajući mlade za tržište rada u digitalnom dobu - istakao je Vlatko Drmić, pomoćnik ministra prometa i komunikacija Bosne i Hercegovine.

Od početka saradnje sa UNICEF-om BiH, Regulatorna agencija za komunikacije prepoznala je važnost multisektorske saradnje kako bi se unaprijedila digitalizacija obrazovanja u Bosni i Hercegovini, gdje je povezivanje svih osnovnih i srednjih škola na Internet osnovni preduslov za postizanje tog cilja. Stoga, veoma smo zadovoljni zajedničkim učešćem institucija Bosne i Hercegovine u ovom programu u okviru Giga inicijative. Agencija će nastaviti pružati podršku u okviru svojih nadležnosti za povezivanje škola na Internet, zajedno sa drugim institucijama BiH, kao i UNICEF-om BiH i Giga inicijativom, dodao je Zlatan Salihović, stručni savjetnik u Agenciji.

Za vrijeme trajanja programa, 23.05., u Barseloni je upriličen i zvanični događaj tokom kojeg je zvanično puštena u rad nova Giga mapa, na kojoj su od aprila 2023. godine pozicionirane sve osnovne i srednje škole Bosne i Hercegovine kao prve evropske zemlje van Evropske Unije koja je pristupila ovoj globalnoj inicijativi.

Pristup i učešće u globalnoj Giga inicijativi je pokazatelj zrelosti i strateške oprijedeljenosti institucija Bosne i Hercegovine za efikasan, prema potrebama djeteta kreiran, proces digitalne transformacije u obrazovanju.

UNICEF u Bosni i Hercegovini se raduje svjedočiti multi-sektorskim partnerstvima i inicijativama, i ostaje posvećen partner institucija u Bosni i Hercegovini u narednim fazama digitalne transformacije u obrazovanju kojim će se unaprijediti prilike za učenje u 21. vijeku. 

Kontakti za medije

UNICEF
Kancelarija UNICEF-a u Bosni i Hercegovini

O UNICEF-u

UNICEF djeluje u nekim od najugroženijih područja na svijetu, kako bi obuhvatili djecu iz najranjivijih kategorija. Širom 190 država i teritorija, mi radimo za svako dijete, bilo gdje, kako bi sagradili bolji svijet za sve. Mi nikad ne odustajemo.

Za više informacija o UNICEF-u i našem radu za djecu, posjetite  www.unicef.org.

Pratite UNICEF u BiH na Twitter-uFacebook-uInstagram-u Youtube-u