Konferencija “Osmislimo obrazovanje ponovo”

30 Novembar/studeni 2022
Konferencija “Osmislimo obrazovanje ponovo”
UNICEF/Panjeta

Ministarstvo civilnih poslova BiH, UNICEF i UNESCO u Bosni i Hercegovini su 30. novembra i 1. decembra 2022. godine u Sarajevu organizirali konferenciju "Osmislimo obrazovanje ponovo! Poziv na akciju za kreiranje partnerstava u cilju omogućavanja kvalitetnog digitalnog učenja za sve" koja je okupila preko 100 učesnika i učesnica iz oblasti obrazovanja, tehnologije i telekomunikacija.

Konferencija se temeljila se na preporukama Samita o transformaciji obrazovanja, koji je održan u New Yorku u septembru 2022. godine. Samit je organizovan  kao odgovor na globalnu krizu u obrazovanju - krizu jednakosti i inkluzije, kvaliteta i relevantnosti, i na taj način pružio jedinstvenu priliku da se obrazovanje postavi na vrh globalne političke agende. Bosna i Hercegovina (BiH) usvojila je lzjavu o opredijeljenosti, koju je podržalo svih 16 resornih ministarstava obrazovanja, i koja definira puteve transformacije obrazovanja kako bi se omogućilo kvalitetno, inkluzivno i dostupno obrazovanje svoj djeci i mladima u BiH.

Cilj konferencije ,,Osmislimo obrazovanje ponovo! Poziv na akciju" je bio da se na bazi preporuka Samita identificiraju aktivnosti za uspostavljanje i unapređenje partnerstava za poboljšanje kvalitete digitalnog učenja za svu djecu i mlade u BiH. Konferencija je rezultirala dokumentom Opredjeljenost i poziv na akciju, koji definiše prioritetne akcije za razvoj digitalnog obrazovanja u obrazovnim sistemima u BiH, a glavne oblasti su: unapređenje kombiniranog i online učenja, nužnost unapređenja internet umreženosti i odgovornog korištenja tehnologije, unapređenje dostupnosti asistivne tehnologije i drugih inovativnih tehnologija u obrazovanju, razvoj medijske i informacijske pismenosti, jačanje digitalnih i pedagoških kompetencija nastavnika i nastavnica i partnerstvo sa privatnim sektorom. U osnovi svih ovih obaveza je davanje prioriteta marginaliziranim učenicima/cama, nastavnicima/cama, školama i porodicama.

Na konferenciji su modelirane i neke od obećavajućih i već postojećih praksi korištenja digitalnih tehnologija u obrazovanju u BiH, što je ilustriralo potencijal za unapređenje kvalitetnog digitalnog učenja za svu djecu.

Zaključeno je da BiH treba iskoristiti moć digitalne revolucije da bi se osiguralo pružanje kvalitetnog obrazovanja kao javnog dobra i ljudskog prava, sa posebnim fokusom na najugroženije

 

Kontakti za medije

Nineta Popović
Voditeljica Odjela za Komunikacije
UNICEF Bosna i Hercegovina
Tel.: +387 33 293 600

O UNICEF-u

UNICEF djeluje u nekim od najugroženijih područja na svijetu, kako bi obuhvatili djecu iz najranjivijih kategorija. Širom 190 država i teritorija, mi radimo za svako dijete, bilo gdje, kako bi sagradili bolji svijet za sve. Mi nikad ne odustajemo.

Za više informacija o UNICEF-u i našem radu za djecu, posjetite  www.unicef.org.

Pratite UNICEF u BiH na Twitter-uFacebook-uInstagram-u Youtube-u