Kutak za djecu

Informacije, materijali i igre u vrijeme koronavirusa

UNICEF
Kutak za djecu
UNICEF

Dragi roditelji i svi koji brinete o djeci,

Pred svima nama je jedna izazovna situacija. Preporučene mjere socijalne izolacije daju najbolje rezultate u borbi protiv COVID-19 epidemije, ali donose i promjene u rutinama za sve članove porodice.

Prirodno je da osjećate strah, uznemirenost i neizvjesnost. Djeca mogu da se osjećaju zbunjeno, tužno, uplašeno ili zabrinuto. Ona imaju mnogo manje iskustva od svojih roditelja i zato im je teže da se nose sa kriznom situacijom. Zato su roditelji glavni uzor svojoj djeci.

Vrtići i škole privremeno ne rade, djeca provode više vemena kod kuće, a zbog toga vi možete da osjećate dodatni pritisak i odgovornost da organizujete dnevne aktivnosti sa djecom. Zato zajednička igra može da pomogne i vama i djeci. Djeca će se osjećati sigurnije u doba neizvjesnosti, lakše će obraditi zbunjujuće informacije, zbližiće se sa roditeljima i uvećaće svoje kapacitete i vještine za buduće izazove u životu.

Na ovoj stranici ćemo svakodnevno dodavati materijale koji sadrže mnogo informacije u koronavirusu, kao i zanimljive materijale koji vam mogu pomoći u organizaciji dnevnih aktivnosti sa djecom