Za svako dete, svako pravo

30 godina Konvencije o pravima deteta

Dečak u vrtiću Zemunski biser
UNICEF Srbija/2018/Đalić

Pre 30 godina, svet se obavezao da će zaštiti i unaprediti  prava dece. Konvencija o pravima deteta predstavlja viziju sveta u kojem svako dete ima mogućnost da postigne svoj puni potencijal bez diskriminacije, da je zaštićeno, poštovano i da ima mogućnost da učestvuje u donošenju odluka koje utiču na njegov ili njen život. 

Postoji mnogo razloga da se proslave uspesi -  od smanjenja stope smrtnosti odojčadi u svetu do povećanja broja dece koja upisuju i pohađaju školu.

Istovremeno, godišnjica Konvencije nam je i podstenik da još mnogo toga mora da se uradi za sadašnje i buduće generacije dece.  Ukoliko se njihova prava  krše, posledice su dalekosežne – i za život dece i za razvoj zajednice i društva u celini. 

 

Moja prava

UNICEF u Srbiji napravio je ilustrovanu Konvenciju o pravima deteta prilagođenu deci.

Moja prava - knjiga za decu
UNICEF Srbija/2019

 

 

 

Preuzmite knjigu „Moja prava” klikom na link ovde.

 

 

 

 

Himna dečijih prava

Uz podršku UNICEF-a, hor Kolibri je snimio himnu posvećenu deci i njihovim pravima pod nazivom  „Za život nov“, a devojčica Jovana Vasić peva pesmu „Bolji svet“.

Link ka videu
UNICEF Srbija i Kolibri
Link ka videu
UNICEF Srbija i Jovana Vasić

 

UNICEF-ov dobrotvorni koncert

Povodom obeležavanja 30 godina od usvajanja Konvencije, UNICEF u Srbiji, uz podršku Grada Beograda, organizovao je dobrotvorni koncert na kojem su se prvi put zajedno na bini našli hor Kolibri, Nemanja Radulović i Stefan Milenković. 

Sva sredstva od prodaje karata za koncert usmeravaju se za podršku unapređenju programa predškolskog vaspitanja i obrazovanja u Republici Srbiji.

Koncert
UNICEF Srbija/2019

Konvencija o pravima deteta