UNICEF, Crveni krst i USAID pružaju vitalnu podršku deci i porodicama kao odgovor na COVID-19

24 April 2020
Regina De Dominićis predaje paket pomoći
UNICEF Srbija/2020/Shubuckl

Obrenovac, 24. april 2020 - UNICEF i Crveni krst Srbije, uz finansijsku podršku USAID-a, isporučili su danas vitalne higijenske potrepštine romskom naselju u selu Veliko Polje, u opštini Obrenovac, a kao podršku u borbi protiv pandemije COVID-19 u Republici Srbiji.

Higijenski paketi sadrže sapune, šampone, deterdžente za pranje suđa i veša, toalet papir, kao i informativne materijale na srpskom i romskom jeziku o simptomima COVID-19 i uputstvima o merama zaštite od bolesti.

Od izbijanja COVID-19 u Srbiji, UNICEF je u saradnji sa Crvenim krstom Srbije distribuirao 2.700 higijenskih paketa zajedno sa informacijama vezanim za zaštitu od virusa korona. U toku je dodatna distribucija porodicama koje žive u siromaštvu, deci i mladima koji žive u rezidencijalnim ustanovama, hraniteljskim porodicama i izbegličkim i migrantskim porodicama.

„Samo snažnom saradnjom s vladama, kompanijama i partnerima možemo da osiguramo da potrepštine od vitalnog značaja nastave da stižu do najugroženije dece. U ovim nesigurnim vremenima, UNICEF, zajedno sa svojim partnerima, pokazuje značaj zajedničkog rada za očuvanje zdravlja i za dobrobit svakog deteta“, rekla je Ređina De Dominićis, direktorka UNICEF-a u Srbiji. „Zahvalni smo na podršci USAID-a i Crvenog krsta koji su omogućili ovu isporuku u vreme velikih izazova“.

UNICEF podržava partnere u Srbiji kako bi zadovoljili sve veće potrebe zajednica i porodica sa decom.

Predsednik Crvenog krsta Srbije, prof. dr Dragan Radovanović, je zahvalio UNICEF-u i USAID-u na izuzetnoj saradnji u cilju vitalne podrške najugroženijim domaćinstvima u vidu higijenskih paketa. „Crveni krst Srbije je od početka javno-zdravstvene krize COVID-19 izuzetno aktivan u lokalnim zajednicama pružajući pomoć onima kojima je najpotrebnija. Zahvaljujemo UNICEF-u i USAID-u na ovoj značajnoj podršci u cilju pomoći romskim porodicama sa decom koja su pored socio-ekonomske ranjivosti opterećena i rizikom od infekcije COVID-19. Ovom donacijom podržavamo higijenske navike ovih porodica i doprinosimo smanjenju rizika od infekcije. Crveni krst Srbije u okviru svojih aktivnosti odgovora na COVID-19 podržava i druge ranjive grupe, kao što su starije osobe, kroz rad naših mobilnih timova, kao i ostale građane koji su pod rizikom, a koji se javljaju Crvenom krstu kroz naše info linije.” 

Nabavka higijenskih paketa i priprema i distribucija informativnih materijala obezbeđeni su zahvaljujući finansijskoj podršci USAID-a koji je podržao UNICEF u Srbiji sa 500.000 američkih dolara.

„Veoma nam je drago što je počela raspodela pribora za higijenu koju smo podržali preko USAID-a. Kao što vidimo širom sveta, ova kriza ima mnogo više dimenzija, a ne samo medicinsku. Dok su se zatvarale firme i javne institucije poput škola da bi se sprečilo širenje virusa, ljudi su se našli na muci a najranjivijim domaćinstvima je najteže. Tako je i Američka ambasada uvidela da je posebno važno podržati ovu akciju kao još jedan deo naše pomoći Srbiji. Mi brinemo za sve vas. Zajedno smo u ovome i zajedno ćemo se izvući. Čuvajte se“, izjavio je Entoni Godfri, ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji.

UNICEF, zajedno sa svojim partnerima i donatorima, podržava Vladu Republike Srbije da odgovori na pandemiju kroz komunikaciju o riziku, nabavkom zaštitne opreme za medicinske radnike i respiratora, kao i praćenjem uticaja zdravstvene krize COVID-19 na porodice sa decom. UNICEF je razvio i distribuirao poruke, infografiku i audio-vizuelne materijale koji informiše javnost o rizicima COVID-19 širom zemlje i kako građani mogu da se zaštite.

Današnja isporuka deo je UNICEF-ovog globalnog odgovora na pandemiju. UNICEF sarađuje sa vladama, partnerima i zajednicama širom sveta kako bi podržao borbu protiv COVID-19.

Kontakti za medije.

Jadranka Milanović
Communication Officer
UNICEF Srbija
Tel: + 381 11 3602 104
Tel: +381 63 336 283
Kontakt za donacije

O UNICEF-u

Prisutni smo u više od 190 zemalja i teritorija, a kroz sve što radimo promovišemo prava i dobrobit dece, posebno one koja su najugroženija i isključena. U potpunosti se finansiramo od dobrovoljnih priloga pojedinaca, država i vlada, fondacija i kompanija.

Pratite UNICEF Srbija na: Facebook-uTwitter-uYouTube-uInstagram-u i LinkedIn-u.