Dopremljen novi kontingent zaštitne opreme koju je za zdravstveni sistem obezbedio UNICEF

07 Februar 2022
Dopremljen novi kontingent zaštitne opreme koju je za zdravstveni sistem obezbedio UNICEF
UNICEF Srbija/2022

Beograd, 7. februar 2022 – Danas kreće raspodela zaštitne opreme koju je UNICEF obezbedio kako bi podržao zdravstveni sistem u borbi protiv virusa COVID-19.

Oprema obuhvata 350.000 hirurških maski, 80.000 hirurških rukavica, 18.000 skafandera, 10.000 mantila, 1.330 vizira, 890 naočara i 510 pari čizama.

Oprema u vrednosti od skoro 450,000 američkih dolara biće isporučena Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodina, KBC Zemun, KBC Dragiše Mišovića, Univerzitetskom kliničkom centru Srbije zajedno sa Kovid bolnicom u Batajnici.

„Zahvaljujem UNICEF-u na ovoj izuzetno važnoj donaciji i na pomoći koju pruža od početka COVID-19 pandemije. U trenutku kada imamo veliki broj zaraženih, kada smo ponovo kao bolnica usmereni najpre na kovid pacijente uključujući i decu, donirana zaštitna oprema biće nam izuzetno značajna u očuvanju neophodnih preventivnih mera i kvalitetnom zbrinjavanju svih zaraženih“, rekao je dr Predrag Savić, pomoćnik direktora KBC Dragiša Mišović koji je danas primio donaciju namenjenu toj ustanovi.⠀

„UNICEF je na početku COVID-19 pandemije odmah reagovao i podržao zdravstveni sistem, kao i porodice sa decom da se izbore sa posledicama pandemije. Nastavljamo da pružamo potrebnu podršku zdravstvenim ustanovama, lekarima i svim drugim zdravstvenim radnicima i saradnicima, jer samo zajedno možemo uspešno da prevaziđemo izazove sa kojima se suočava zdravstveni sistem zbog virusa COVID-19“, izjavila je dr Jelena Zajeganović-Jakovljević, rukovoditeljka Programa za zdravlje i rani razvoj dece u  UNICEF-u u Srbiji.

Kontakti za medije.

Jadranka Milanović
Communication Officer
UNICEF Srbija
Tel: + 381 11 3602 104
Tel: +381 63 336 283

O UNICEF-u

Prisutni smo u više od 190 zemalja i teritorija, a kroz sve što radimo promovišemo prava i dobrobit dece, posebno one koja su najugroženija i isključena. U potpunosti se finansiramo od dobrovoljnih priloga pojedinaca, država i vlada, fondacija i kompanija.

Pratite UNICEF Srbija na: Facebook-uTwitter-uYouTube-uInstagram-u i LinkedIn-u.