Stigla nova isporuka vakcina protiv COVID-19 za Srbiju kroz COVAX mehanizam

21 Januar 2022
A shipment of vaccines through COVAX mecahnism
UNICEF Srbija / 2021 / Vaš

Beograd, 21. januar 2022 - U Srbiju je danas stigla nova količina vakcina protiv COVID-19 koja je nabavljena kroz COVAX mehanizam. Ova isporuka obuhvata 100.800 doza vakcina AstraZeneca koje su jutros stigle na beogradski aerodrom Nikola Tesla. Ovo je važno jer, kao što pokazuje trenutna epidemiološka situacija, visok nivo vakcinacije je ključni faktor u borbi protiv virusa COVID-19.

Vlada Republike Srbije finansirala je dostavu vakcina, dok je UNICEF, kao posrednik u COVAX mehanizmu, do sada obezbedio nabavku, transport i dostavu 702.000 doza vakcina u Srbiju.

COVAX inicijativu vode GAVI - Alijansa za vakcine, Svetska zdravstvena organizacija i CEPI – Koalicija za inovacije i epidemiološku spremnost.

Cilj ove inicijative je da obezbedi da sve zemlje na svetu imaju pravičan i pristupačan pristup bezbednim i efikasnim vakcinama protiv COVID-19, bez obzira na stepen razvijenosti, a UNICEF podržava ovaj proces kao posrednik u dostavi.

Kontakti za medije.

Jadranka Milanović
Communication Officer
UNICEF Srbija
Tel: + 381 11 3602 104
Tel: +381 63 336 283

O UNICEF-u

Prisutni smo u više od 190 zemalja i teritorija, a kroz sve što radimo promovišemo prava i dobrobit dece, posebno one koja su najugroženija i isključena. U potpunosti se finansiramo od dobrovoljnih priloga pojedinaca, država i vlada, fondacija i kompanija.

Pratite UNICEF Srbija na: Facebook-uTwitter-uYouTube-uInstagram-u i LinkedIn-u.