Pravosuđe po mjeri djeteta

Ulaganjima pomažemo da djeca žrtve i svjedoci kaznenih djela te djeca čiji su roditelji na odsluženju zatvorske kazne osjećaju da im društvo pruža podršku

Ilustrativna fotografija na kojoj se vidi silueta maloj devojcici
UNICEF/Kljajo

Izazov

Djeca su često žrtve i svjedoci kaznenih djela, a pravosudni sustav koji nije prilagođen njihovim potrebama i pravima može im nanijeti dodatnu traumu. Od 2000. do 2014. godine u Hrvatskoj je gotovo 1500 djece žrtava ili svjedoka kaznenih djela ispitivano bez potrebnih zaštitnih mjera. Od djece se tražilo da po nekoliko puta prepričavaju situaciju koju su doživjela ili su ispitivana bez odgovarajuće pravne zaštite, čime su dodatno traumatizirana.

„Mene je seksualno zlostavljao očuh. Trebalo mi je jako puno vremena da skupim hrabrost da uopće to kažem svojoj majci. Nakon prijave, pet sam puta morala prepričavati nepoznatim osobama u sustavu što mi je radio, kako, nekakve stvari koje su meni i danas, nakon šesnaest godina, užasno neugodne, a kamoli tada. Imala sam samo osam godina.”

Lucija

S druge su strane djeca, njih oko 12 500 tisuća, koja odrastaju bez roditelja jer su im ili jedan roditelj ili oba roditelja na odsluženju zatvorske kazne. Ta se djeca mogu osjećati napuštenima, a kod nekih se djevojčica i dječaka javljaju strah i emocionalna trauma. Posebno je to vidljivo kada zbog udaljenosti ili novca nisu u mogućnosti redovito razgovarati sa svojim roditeljima. Stoga je iznimno važno razumjeti da društvo mora osigurati uvjete u kojima ta djeca neće biti žrtve pogrešnih odluka, izbora i djela svojih roditelja.

Rješenje

Istinu o teškim i mučnim iskustvima djece žrtava i/ili svjedoka kaznenih djela često znaju samo djeca. No da bi počinitelji bili kažnjeni, pravosudni stručnjaci također je trebaju doznati a da pritom dodatno ne čine štetu djeci. Zbog toga je UNICEF u suradnji s Ministarstvom pravosuđa pokrenuo projekt zaštite djece svjedoka i žrtava kaznenih djela kako bi se sudski postupci uskladili s pravima i potrebama djece.

U sklopu tog programa UNICEF je osigurao sredstva za edukaciju pravosudnih stručnjaka i za opremanje sudova audiovizualnom opremom za snimanje iskaza djece. UNICEF-ovo ulaganje omogućuje praćenje intervjua na televizijskom ekranu u odvojenoj prostoriji, a videosnimka jednog intervjua može se više puta upotrijebiti tijekom sudskog postupka u slučaju podizanja optužnice protiv osumnjičene osobe, pa dijete ne treba iznova ponavljati svoj iskaz i dodatno se traumatizirati.

ilustratuve fotografije sudskog procesa koji uključuju djecu
UNICEF/Kljajo

Uz to, u suradnji s domaćim stručnjacima napravljen je komplet priručnika koji će pomoći stručnjacima, roditeljima i djeci u sudskim postupcima u kojima djeca sudjeluju kao žrtve i/ili svjedoci. Publikacije će biti dostupne u svim sudnicama u Hrvatskoj.

Kroz program Neprekinute veze UNICEF je u zatvorima osigurao opremu za videopozive, preuredio prostore za posjete djece te osiguravanjem edukacije podržao realizaciju modela u kojem postoji osoblje koje se brine o obiteljima. Program se provodi u suradnji s Ministarstvom pravosuđa i Udrugom Roda – roditelji u akciji.