UNICEF i DORH surađuju u edukaciji pravosudnih dužnosnika i službenika

Pokreće se višegodišnji program stručnog usavršavanja pravosudnih stručnjaka koji rade s maloljetnicima u sukobu sa zakonom

26 Listopad 2018
Glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske Dražen Jelenić i predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Valentina Otmačić
UNICEF/Knežević Barišić

Zagreb, 26. listopada 2018. – U Hrvatskoj su u 2017. godini prijavljena 1883 maloljetna počinitelja kaznenih djela. Državna odvjetništva donijela su odluke u odnosu na 1934 maloljetnika, od čega je u odnosu na 1291 maloljetnika kaznena prijava odbačena. S ciljem unaprjeđenja postupanja prema maloljetnim počiniteljima kaznenih djela Glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske Dražen Jelenić i predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Valentina Otmačić potpisali su danas Sporazum o suradnji u jačanju kapaciteta državnih odvjetnika za mladež i stručnih suradnika izvanpravne struke u državnim odvjetništvima za razdoblje od 2018. do 2020. godine.

„U ukupnom broju svih prijavljenih poznatih fizičkih osoba maloljetni počinitelji kaznenih djela sudjeluju s pet posto. U tim predmetima postupaju državni odvjetnici za mladež, koji, prema odredbi Zakona o sudovima za mladež, moraju vladati osnovnim znanjima s područja kriminologije, socijalne pedagogije, psihologije mladih i socijalnog rada za mlade, a što predstavlja kriterije o kojima Glavni državni odvjetnik treba voditi računa prilikom postavljenja državnih odvjetnika za mladež. U radu na tim predmetima postupaju i stručni suradnici izvanpravne struke u državnim odvjetništvima, čiji su poslovi propisani Pravilnikom o radu stručnih suradnika izvanpravne struke na poslovima delinkvencije mladih i kaznenopravne zaštite djece u državnim odvjetništvima i na sudovima. Državno odvjetništvo Republike Hrvatske drži da će potpisani Sporazum doprinijeti još boljim rezultatima državnih odvjetnika za mladež i stručnih suradnika izvanpravne struke u radu na predmetima maloljetničkog kriminaliteta”, naglasio je Glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić.

Zahvaljujući pokrenutoj suradnji, 98 državnih odvjetnika za mladež i dvadeset stručnih suradnika izvanpravne struke u državnim odvjetništvima dodatno će se usavršiti za rad s maloljetnim počiniteljima kaznenih djela. Specijalizirane edukacije, koje će se provoditi  u partnerstvu s Edukacijsko-rehabilitacijskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu i Pravosudnom akademijom, unaprijedit će komunikaciju i razumijevanje pravosudnih stručnjaka za prava i potrebe maloljetnika u sukobu sa zakonom.

Kao i odrasli, i maloljetnici griješe, no te su greške prilika za učenje koju mogu dobiti samo ako im pružimo drugu priliku i primjerenu pomoć. Postupanje prema maloljetnicima iziskuje potrebna znanja i vještine državnih odvjetnika i stručnih suradnika izvanpravne struke, zbog čega je dugoročni cilj suradnje DORH-a i UNICEF-a pokretanje cjeloživotnog stručnog usavršavanja pravosudnih dužnosnika i službenika koji rade s maloljetnicima. Oni će se kroz edukacije, koje će financirati UNICEF, pobliže upoznati sa specifičnostima poremećaja u ponašanju djece i mladih te njihovih potreba. Praktični je cilj edukativnih modula unaprijediti vještine postupanja prema maloljetnicima i vještine procjene maloljetnih počinitelja kaznenih djela.

„Djeca i mladi u sukobu sa zakonom trebaju našu pažnju i brigu na svim razinama. Prije negoli postanu odrasle osobe, društvo ima posljednju šansu da ih podupre u preuzimanju odgovornosti za vlastita djela i vlastiti život, i to uz pomoć stručnjaka u sustavu pravosuđa. Stoga je iznimno važno da stručnjaci znaju kako potaknuti pozitivne promjene u ponašanju i životima djece u sukobu sa zakonom”, poručila je prilikom potpisivanja Sporazuma predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Valentina Otmačić.

UNICEF, Državno odvjetništvo Republike Hrvatske, Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Pravosudna akademija zagovarat će održivost edukacija kroz svoje uključivanje u godišnje programe rada nadležnih institucija i u program cjeloživotnog stručnog usavršavanja pravosudnih dužnosnika i službenika. Na taj način UNICEF i partneri sustavno će unaprjeđivati kvalitetu rada i pristup prema maloljetnicima u sukobu sa zakonom.  

Kontakti za medije

Marin Ilej
Communication Officer

O UNICEF-u

UNICEF promiče prava i dobrobit djece u svemu što radimo. U suradnji s partnerima, radimo u nekima od najizazovnijih dijelova svijeta kako bismo pomogli najugroženijoj djeci na svijetu. U više od 190 država i teritorija radimo za svako dijete, s posebnim fokusom na najranjiviju djecu.

Pratite što radimo za djecu i mlade u Hrvatskoj i na našem Facebooku, Instagramu, Twitteru i YouTubeu.