Zahvaljujući programu EU Jamstvo za svako dijete promijenjeni su nastavni planovi stručno-pedagoške prakse

„Ova je praksa drugačija od svega što su studenti dosad učili!“

29 Rujan 2022
Djeca i studenti
DSoldo/UNICEF

Čakovec, 29. rujna 2022. – Zahvaljujući pilot-programu Faza III: Testiranje Jamstva za svako dijete u Hrvatskoj financiranog sredstvima Europske unije, koji u Međimurskoj županiji provodi UNICEF s 11 provedbenih partnera, promijenjeni su nastavni planovi stručno-pedagoške prakse pa tako studenti preddiplomskog sveučilišnog studija ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Odsjek u Čakovcu dio obvezne stručne prakse odrađuju u neformalnom okruženju Centara igre.

Prvi je to put da su studenti imali priliku praksu pohađati izvan dječjih vrtića, a upravo je osiguravanje takvog pristupa vrlo važno za razvijanje kompetencija i razbijanje stereotipa. U Međimurskoj županiji, u sklopu pilot-programa djeluju tri Centra igre s knjižnicama igračaka – u Orehovici, Držimurcu-Strelcu i Kuršancu. Centri igre, u kojima aktivnosti provode stručnjaci iz POU Korak po korak, pružaju prilike za neformalno predškolsko obrazovanje djece i učenje kroz igru te su izuzetno važni za djecu od tri do šest godina, jer se u neformalnom okruženju u blizini svog doma druže s vršnjacima te razvijaju potrebne vještine i znanja za uspješnije uključivanje u formalno obrazovanje.

Ususret novoj akademskoj godini doc. dr. sc. Adriana Višnjić Jevtić, docentica na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, istaknula je koristi studentske prakse u neformalnom okruženju Centara igre:

Ova je praksa drugačija od svega što su studenti dosad učili jer rade s djecom kojoj je ovo možda prvi susret s organiziranim oblikom odgoja i obrazovanja, pa je to možda malo zahtjevnije, ali istovremeno im daje veću širinu. U Centrima igre upoznaju djecu koja dolaze iz drugačijeg okruženja i na taj način povećavaju svoje kompetencije. Ovakav način prakse zapravo priprema studente na susrete i djecom s kojom se najčešće ne susreću u vrtićima pa je to dodana vrijednost njihovom obrazovanju.“

Prvi dojmovi studenata, ali i djece i roditelja izrazito su pozitivni. Većina bi voljela da se ovaj segment stručne prakse produži. Studenticu Luciju Škremlin najviše je brinula jezična barijera i hoće li se moći sporazumijevati s djecom jer je Centar igre smješten u romskom naselju, no kaže: „Sve je ispalo odlično! Djeca su baš draga i ljubazna, grle nas, družimo se. Iznenadilo me što ovdje djeca vole slikati i crtati. Djeci u vrtiću je to već neka rutina i nisu toliko oduševljeni time kao djeca ovdje.“

Studentica Anamarija Antolović, koja paralelno odrađuje stručnu praksu i u dječjem vrtiću u Varaždinu, otkriva da primjećuje veliku razliku između rada u dječjim vrtićima te u Centrima igre, ali i kako je, baš kao i kolegice, primijetila vidljivi napredak u svom radu nakon iskustva u Centrima igre.

Silvija Oršuš, majka četvero djece koja dolaze u Centar igre u Kuršancu izrazila je svoje zadovoljstvo te istaknula kako djeca, uz crtanje i bojanje, imaju priliku svladati i hrvatski jezik u razgovoru s asistenticama. S njom se složila i Matea Oršuš koja, skupa s djecom, dolazi u isti Centar:

„Kad počne škola i kad moj sin bude išao u prvi razred, sve će znati. Igra se, crta, pjeva. Meni je jako drago što dolaze ovdje“, kaže mama Matea kojoj je najveća želja da njezina djeca jednog dana uspješno završe školu i budu samostalni. Dolasci u Centar igre, koriste i njoj jer je studenti i mentori savjetuju kako kod kuće raditi i igrati se s djecom.

„Veliki iskorak u sklopu EU Jamstva za svako dijete je ova studentska praksa jer po prvi put studenti Učiteljskog fakulteta dolaze u jednu ustanovu koja je smještena u romskom naselju. Osobno me izuzetno veseli što je većina studenata razbila predrasude koje nose kroz život, obrazovanje i susrete s djecom romske nacionalne manjine, a izrazili su želju da nastave dolaziti ovdje“, ističe Marijana Sabo, mentorica u Centru igre u Kuršancu i članica tima Médecins du Monde.

S glavnim ciljem smanjenja dječjeg siromaštva i socijalne isključenosti za svu djecu diljem Europske unije, Europska komisija u partnerstvu s UNICEF-om, provodi pilot-program “Faza III: Testiranje Jamstva za svako dijete” u Bugarskoj, Hrvatskoj, Grčkoj, Njemačkoj, Italiji, Litvi i Španjolskoj. 

Hrvatska je dobila priliku da pilotira EU Jamstvo za svako dijete u suradnji s Europskom komisijom i UNICEF-om kako bi radila na rješavanju dječjeg siromaštva i socijalne isključenosti. Za razvoj modela novih usluga i najbolje prakse za djecu i njihove obitelji UNICEF će upotrijebiti svoje iskustvo, partnerstva i kapacitete modelirajući integrirane multidisciplinarne, adekvatno financirane usluge u obitelji i zajednici u Međimurskoj županiji, regiji s ograničenim pristupom uslugama zaštite djece i podrške obiteljima. UNICEF-ov pristup uključuje tri komponente: pristup uslugama zaštite djece i podrške obitelji, pristup predškolskom obrazovanju i pristup uslugama rane intervencije u djetinjstvu.  

©UNICEF, 2022. „Informacije i stavovi sadržani u ovom članku pripadaju autorima i ne odražavaju nužno službeno stajalište Europske unije. Niti institucije ni tijela Europske unije, niti bilo koja osoba koja djeluje u njihovo ime ne mogu se smatrati odgovornima za upotrebu informacija sadržanih ovdje."

Kontakti za medije

Morana Tuškan
Communication Associate

O UNICEF-u

UNICEF promiče prava i dobrobit djece u svemu što radimo. U suradnji s partnerima, radimo u nekima od najizazovnijih dijelova svijeta kako bismo pomogli najugroženijoj djeci na svijetu. U više od 190 država i teritorija radimo za svako dijete, s posebnim fokusom na najranjiviju djecu.

Pratite što radimo za djecu i mlade u Hrvatskoj na našem Facebooku, Instagramu, Twitteru i YouTubeu.