Otvoren Centar igre u Držimurcu-Strelcu

Tri centra igre kao važne prilike za neformalno obrazovanje obuhvatit će 450 djece u Međimurskoj županiji u sklopu pilot-programa EU Jamstvo za svako dijete

30 Ožujak 2022
Centar igre
DSoldo/UNICEF
UNICEF-ov ambasador Slaven Bilić s djecom i članovima LAT-a u Držimurcu-Strelcu

Mala Subotica, 30. ožujka 2022. godine – Centar igre s knjižnicom igračaka otvoren je za djecu i njihove obitelji u Držimurcu-Strelcu, općina Mala Subotica, u sklopu pilot-programa Faza III: Testiranje Jamstva za svako dijete u Hrvatskoj financiranog sredstvima Europske unije, koji u Međimurskoj županiji provodi UNICEF s 11 provedbenih partnera. Treći je to Centar igre u ovoj županiji, uz Orehovicu i Kuršanec, koji pruža prilike za neformalno predškolsko obrazovanje djece i učenje kroz igru, što je posebno važno za djecu od tri do šest godina.

 

Centar igre
DSoldo/UNICEF

Centar igre u Držimurcu-Strelcu otvoren je u suradnji UNICEF-a, općine Mala Subotica i UNICEF-ovog provedbenog partnera Pučkog otvorenog učilišta 'Korak po korak'. Aktivnosti, igre i radionice, osmišljene da promiču i potaknu inkluziju i pripremu za formalno obrazovanje, u Centrima igre provode stručnjaci predškolskog i ranog obrazovanja te romski asistenti okupljeni u Lokalnom akcijskom timu. U sklopu Centra igre djeluje i Knjižnica igračaka gdje djeca mogu besplatno posuditi razne igračke i slikovnice te ih ponijeti kući. 

Kroz sva tri Centra igre obuhvatit će se više od 450 djece, zaposlena su ukupno tri obrazovna stručnjaka, a dio tima su i tri romska asistenta.

Djevojčice
MIlej/UNICEF

„Centri igre izuzetno su važni za djecu, posebno onu od 3 do 6 godina koja nisu uključena u predškolski odgoj jer se u neformalnom okruženju u blizini svog doma druže s vršnjacima te razvijaju potrebne vještine i znanja za uspješnije uključivanje u formalno obrazovanje. Roditelji pak, u neformalnom okruženju Centra, lakše pričaju o svakodnevnim situacijama i izazovima s kojima se susreću te traže savjete koordinatora i stručnjaka  čime se stvara prava zajednica podrške“, objasnila je Regina M. Castillo, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.

„Svi Centri igre djeluju prema filozofiji ‘Zajedno roditelji i djeca’ koja promovira stvaranje mogućnosti da se odrasli i djeca zajedno zabavljaju i uče u neformalnom okruženju, uz poštivanje različitosti i prava na jednakost te poticanje razvoja i učenja djece kojima nisu dostupne druge, formalne usluge za djecu kao i integriranje tih usluga. Svi Centri igre otvaraju vrata i  djeluju u suradnji s lokalnim zajednicama. Specifičnost i kvaliteta Centra igre leži u činjenici da su u donošenje odluka i unaprjeđenje kvalitete rada Centra uključeni različiti predstavnici zajednice, okupljeni u Lokalni akcijski tim, čime se osigurava da se rad Centra doista temelji na potrebama zajednice“, objasnila je Sanja Brajković, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta 'Korak po korak'.

Regina Castillo i djeca
DSoldo/UNICEF

„Centar igre će biti od velikog značaja za našu općinu jer pruža mogućnost svima da kroz zajedničku igru uz prisustvo stručnih osoba prate razvoj svojeg djeteta, pogotovo onih koji nisu uključeni u predškolski odgoj. Uključenost roditelja je po meni ipak najvažnija stvar. Upravo je njihovo sudjelovanje bitan čimbenik i utječe na razvoj djeteta u toj najranijoj dobi. Ovaj Centar igre upravo to nudi, zajedničko sudjelovanje u svim aktivnostima. Uloga općine je bila pronalaženje prostora i njegovo uređenje, a nakon završetka programa UNICEF-a, pobrinut ćemo se i za nastavak održavanja programa. Zahvaljujem ponajprije UNICEF-u na suradnji, POU Korak po korak i ponajviše LAT timu i lokalnoj zajednici što su prepoznali važnost ovog projekta“, izjavio je Valentino Škvorc, načelnik općine Mala Subotica.

„Najbolje što čovjek može činiti su dobra djela, a otvaranje Centara knjige i knjižnice igrača vjerujem da će obradovati mnoge, posebice najmlađe. Zahvaljujem UNICEF-u što je prepoznao Međimurje kao jednu od socijalno najosjetljivijih županija i hvala im što svojim projektima omogućuju sretnije i kvalitetnije odrastanje djeci. Nadamo se da ovo nije posljednji centar koji ćemo otvoriti, a najbolja potvrda i rezultat dobrog projekta bit će nam ako će djeca koja koriste Centar biti zadovoljna“, kazao je župan Međimurske županije Matija Posavec.

uzvanici
DSoldo/UNICEF

„Dječja dobrobit je u središtu svih naših aktivnosti, u suradnji i pružanju integriranih usluga sustava socijalne skrbi, zdravstva i odgoja i obrazovanja, lokalne zajednice i nevladinih organizacija. Otvorenje još jednog Centra za igru omogućit će najmlađoj djeci koja nisu uključena u programe predškolskog odgoja sudjelovanje u strukturiranim aktivnostima igre i učenja uz asistenciju Romskih asistenata, čime se potiče njihov rani psihosocijalni razvoj, razvijaju socijalne vještine i potiče integracija s vršnjacima. Suzbijanje siromaštva i socijalne isključenosti veliki je izazov, ali u isto vrijeme i odlična prilika za razvoj, unapređenje i integraciju usluga za djecu kako bismo im osigurali jednake mogućnosti i sigurno i sretno djetinjstvo. Program Jamstvo za svako dijete prilika je za poduzimanje daljnjih aktivnosti kako bi se zajamčilo da svako dijete u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti može imati pristup besplatnoj zdravstvenoj zaštiti, besplatnom obrazovanju, besplatnom ranom odgoju i obrazovanju, pristojnom stanovanju i odgovarajućoj prehrani, bez obzira u kojem dijelu Hrvatske žive. Ovakvi primjeri dobre prakse u pilot programu pomoći će u oblikovanju budućnosti Jamstva za djecu i njegove provedbe u Hrvatskoj i diljem Europske unije“, izjavila je Margareta Mađerić, državna tajnica u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

„Drago mi je što sam u ime Ministarstva znanosti i obrazovanja mogla nazočiti otvaranju Centru igre u Držimurcu-Strelcu koji je osmišljen i opremljen u sklopu pilot-programa Faza III: Testiranje „Jamstva za svako dijete“ financiranog sredstvima Europske unije, koji u Međimurskoj županiji provodi UNICEF s 11 provedbenih partnera. Ovim putem još jednom je iskazana dobra suradnja između Pučkog otvorenog učilišta „Korak po korak“ koje je UNICEF-ov provedbeni partner te provodi aktivnosti osnaživanja stručnjaka u sustavu odgoja i obrazovanja. Prolaskom kroz prostorije ovog Centra imali smo priliku vidjeti da će biti mjesto za organizirani neformalni predškolski odgoj i obrazovanje djece, mjesto učenja kroz igru. Centri ove namjene posebno su važni za djecu u dobi od tri do šest godina jer, okruženi svojim vršnjacima i u neposrednoj blizini doma, imaju priliku razviti vještine i znanja potrebne za uspješnije uključivanje u proces formalnog obrazovanja. Pri Centrima se nalaze i Knjižnice igračaka u kojoj će djeca i obitelji moći besplatno posuditi igračke“, izjavila je Vesna Šerepac, ravnateljica Uprave za odgoj i obrazovanje u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

Centar igre
MIlej/UNICEF

Uspostavljanje Centara igre i edukacija stručnjaka koji rade s djecom predškolske dobi s ciljem ojačavanja inkluzivnog predškolskog odgoja i obrazovanja samo je jedan dio aktivnosti koje UNICEF provodi u Međimurskoj županiji u sklopu pilot-programa EU Jamstvo za svako dijete. Pristup uslugama rane intervencije u djetinjstvu u slučajevima kašnjenja ili teškoća u razvoju, kao i povećanje dostupnosti integriranih socijalnih usluga i programa za roditelje i obitelji druge su dvije komponente ovog pilot-programa čiji je cilj ostvarivanje jednakih prilika za svako dijete i prekidanje kruga dječjeg siromaštva i socijalne isključenosti. 

--- 

Pilot-program „Faza III: Testiranje Jamstva za svako dijete” financiran je sredstvima Europske unije i provodi se u sedam zemalja Europske unije s ciljem osiguravanja pristupa osnovnim uslugama, kao što su zdravstvena zaštita, obrazovanje, kvalitetna prehrana, kvalitetni uvjeti stanovanja i usluge brige o djeci, za djecu koja odrastaju u najtežim okolnostima. Republika Hrvatska dobila je priliku da modelira EU Jamstvo za svako dijete u suradnji s Europskom komisijom i UNICEF-om kako bi radila na rješavanju problema dječjeg siromaštva i socijalne isključenosti, pa je tako ovaj pilot-program usmjeren prvenstveno na djecu s teškoćama, djecu koja žive u osjetljivom obiteljskom okruženju te djecu pripadnike nacionalnih manjina. Provodi se u sedam općina Međimurske županije, a kroz suradnju i znanje provedbenih partnera intervencije se odvijaju u trima područjima: integrirane usluge zaštite djece i podrške obiteljima, usluge rane intervencije te pristup kvalitetnom predškolskom odgoju i obrazovanju. 

©UNICEF, 2022. „Informacije i stavovi sadržani u ovom članku pripadaju autorima i ne odražavaju nužno službeno stajalište Europske unije. Niti institucije ni tijela Europske unije, niti bilo koja osoba koja djeluje u njihovo ime ne mogu se smatrati odgovornima za upotrebu informacija sadržanih ovdje."

Kontakti za medije

Morana Tuškan
Communication Associate

O UNICEF-u

UNICEF promiče prava i dobrobit djece u svemu što radimo. U suradnji s partnerima, radimo u nekima od najizazovnijih dijelova svijeta kako bismo pomogli najugroženijoj djeci na svijetu. U više od 190 država i teritorija radimo za svako dijete, s posebnim fokusom na najranjiviju djecu.

Pratite što radimo za djecu i mlade u Hrvatskoj na našem Facebooku, Instagramu, Twitteru i YouTubeu.