„Sva djeca trebaju imati pristup kvalitetnim uslugama bez obzira na to tko su i gdje žive!“

Centri za djecu i obitelji poboljšat će dostupnost usluga

20 Veljača 2023
Centri za djecu i obitelji_03
Danijel Soldo

Zagreb, 20. veljače 2023. – Djeci i obiteljima koji žive u siromaštvu često je u velikoj mjeri otežan pristup osnovnim uslugama poput zdravstvene zaštite, predškolskog odgoja i obrazovanja ili podrške obiteljima. Kako bi se prekinuo taj krug socijalne isključenosti, nužno je usluge približiti zajednicama i prilagoditi ih kako bi odgovarale njihovim specifičnim potrebama. UNICEF, u suradnji s Vladom Republike Hrvatske, lokalnom vlašću i zajednicom u Međimurskoj županiji, a uz pomoć sredstava Europske unije, uspostavlja Centre za djecu i obitelji kako bi poboljšao dostupnost usluga najranjivijoj djeci i njihovim obiteljima.

Centri za djecu i obitelji_01
Danijel Soldo

Centri za djecu i obitelji uspostavljaju se u sklopu treće faze pilot-programa EU Jamstvo za svako dijete u općinama Mala Subotica, Nedelišće, Podturen, Orehovica i Pribislavec. Svoja će vrata otvoriti tijekom veljače i ožujka kako bi pružili usluge djeci, adolescentima i njihovim obiteljima – poput integriranih usluga rane intervencije u djetinjstvu, psihosocijalne podrške, raznih radionica namijenjenih roditeljima i djeci te neformalnih prilika za učenje kroz igru.

„Kad smo prije dvije godine započeli s provedbom ovog programa, bili smo uvjereni da ćemo ostvariti rezultate, ali nismo očekivali toliko pozitivnih promjena. Sad imamo pet Centara za djecu i obitelji, četiri Centra igre s knjižnicom igračaka, mnogo partnera koji su uključeni u radionice za roditelje, edukacije stručnjaka i mogućnost pružanja brojnih usluga u zajednici. Centri za djecu i obitelji primjer su suradnje nacionalne, regionalne i lokalne vlasti, koja je neophodna kako bi se osigurale jednake mogućnosti i svakom djetetu omogućio dobar početak u životu. Sva djeca trebaju imati pristup kvalitetnim uslugama bez obzira na to tko su i gdje žive”, izjavila je Regina M. Castillo, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.

Centri za djecu i obitelji_04
Danijel Soldo

Ured UNICEF-a za Hrvatsku kroz EU Jamstvo za svako dijete osigurao je financijska sredstva za izgradnju i opremanja Centara za djecu i obitelji te vanjska igrala, dok općine osiguravaju zemljište, potrebnu komunalnu infrastrukturu  i vanjsko uređenje. Centri se već koriste za pružanje usluga djeci i obiteljima, a nakon završetka provedbe pilot-programa bit će predani općinama te će se koristiti kao mjesta za daljnje širenje mreže socijalnih usluga.

Naime, temeljem zajedničke inicijative Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Međimurske županije i partnerskih općina u tijeku je osnivanje novog pružatelja socijalnih usluga – Centra za pružanje socijalnih usluga u zajednici, a čije će se usluge pružati i u uspostavljenim Centrima za djecu i obitelji.

Aktivnosti u sklopu treće faze pilot-programa UNICEF provodi kako bi omogućio pristup sveobuhvatnim uslugama zaštite djece i obitelji, tj. kako bi osnažio roditelje i osobe koje se brinu o djeci i pomogao im da razviju potrebne vještine, kako bi povećao broj djece uključene u rani i predškolski odgoj i obrazovanje te omogućio bolji pristup uslugama rane intervencije za djecu s teškoćama i njihove obitelji.

Dodatno, Sobočan design studio sa sjedištem u Murskom Središću podržao je inicijativu opremanjem Centara za djecu i obitelji odgovarajućim namještajem i popratnom opremom koja će omogućiti rad stručnjaka s djecom i njihovim obiteljima.

 

---

Pilot-program „Faza III: Testiranje Jamstva za svako dijete” financiran je sredstvima Europske unije i provodi se u sedam zemalja Europske unije s ciljem osiguravanja pristupa osnovnim uslugama, kao što su zdravstvena zaštita, obrazovanje, kvalitetna prehrana, kvalitetni uvjeti stanovanja i usluge brige o djeci, za djecu koja odrastaju u najtežim okolnostima. Republika Hrvatska dobila je priliku da modelira EU Jamstvo za svako dijete u suradnji s Europskom komisijom i UNICEF-om kako bi radila na rješavanju problema dječjeg siromaštva i socijalne isključenosti, pa je tako ovaj pilot-program usmjeren prvenstveno na djecu s teškoćama, djecu koja žive u osjetljivom obiteljskom okruženju te djecu pripadnike nacionalnih manjina. Provodi se u sedam općina Međimurske županije, a kroz suradnju i znanje provedbenih partnera intervencije se odvijaju u trima područjima: u području integrirane usluge zaštite djece i podrške obiteljima, u području usluga rane intervencije te u području pristupa kvalitetnom predškolskom odgoju i obrazovanju.

Centri za djecu i obitelji_02
Danijel Soldo

Kontakti za medije

Morana Tuškan
Communication Associate

O UNICEF-u

UNICEF promiče prava i dobrobit djece u svemu što radimo. U suradnji s partnerima, radimo u nekima od najizazovnijih dijelova svijeta kako bismo pomogli najugroženijoj djeci na svijetu. U više od 190 država i teritorija radimo za svako dijete, s posebnim fokusom na najranjiviju djecu.

Pratite što radimo za djecu i mlade u Hrvatskoj na našem Facebooku, Instagramu, Twitteru i YouTubeu.