EU Jamstvo za svako dijete: UNICEF-ov ambasador Slaven Bilić posjetio Međimurje

Tijekom posjeta upoznao je mobilni tim stručnjaka i družio se s djecom i obiteljima

UNICEF Hrvatska
Slaven Bilic u Medjimurju
MIlej/UNICEF
27 Srpanj 2022

UNICEF-ov ambasador Slaven Bilić posjetio je Piškorovec, romsko naselje u Međimurskoj županiji i držio se s djecom i obiteljima te upoznao stručnjake iz mobilnog tima okupljenog u sklopu pilot-programa EU Jamstvo za svako dijete.  

 

Slaven Bilic u Medjimurju
DSoldo/UNICEF

"Jake emocije, duboke emocije. S jedne strane ne želiš prihvatiti da u 21. stoljeću pet ili deset minuta od grada poput Čakovca ima naselje i ima ljudi, gdje imaš dojam da su od njih svi digli ruke, osim oni jedni od drugih i naravno UNICEF-a i ljudi koji imaju ogromna srca, volonteri koji im pružaju osnovnu skrb i brinu se za osnovne potrebe."

Slaven je svojim neposrednim pristupom oduševio sve, a posebno one s kojima je i zaigrao nogomet.  

nogomet
MIlej/UNICEF

"A s druge strane vidiš djecu koja su sretna, pjevaju i svi žive kao jedna obitelj, ulaze iz jedne kuće u drugu, nitko ne pita „Jel mogu?“. Oni su sretni međusobno, prevladava smijeh."

Slaven Bilic u Medjimurju
DSoldo/UNICEF
Slaven Bilic u Medjimurju
DSoldo/UNICEF

"Mi jednostavno svakom djetetu moramo pružiti situaciju da može ispuniti svoje želje, snove, planove, ciljeve..."

UNICEF Hrvatska

Pilot-program „Faza III: Testiranje Jamstva za svako dijete“,  financiran sredstvima Europske unije provodi se u 7 zemalja Europske unije, s ciljem osiguravanja svoj djeci pristup osnovnim uslugama, kao što su zdravstvena zaštita, obrazovanje, kvalitetna prehrana, kvalitetni uvjeti stanovanja i usluge brige o djeci.

U Hrvatskoj je ovaj pilot-program usmjeren prvenstveno na djecu s teškoćama, djecu koja žive u osjetljivom obiteljskom okruženju te djecu pripadnike rasnih ili nacionalnih manjina. Provodi se u sedam općina Međimurske županije, a kroz suradnju i znanje implementacijskih partnera intervencije se odvijaju u trima područjima: integrirane usluge zaštite djece i podrške obiteljima, usluge rane intervencije te pristup kvalitetnom predškolskom odgoju i obrazovanju.

©UNICEF, 2022 „Informacije i stavovi sadržani u ovom članku pripadaju autorima i ne odražavaju nužno službeno stajalište Europske unije. Niti institucije ni tijela Europske unije, niti bilo koja osoba koja djeluje u njihovo ime ne mogu se smatrati odgovornima za upotrebu informacija sadržanih ovdje."