Dorotea je napredovala u razvoju zahvaljujući multidisciplinarnom pristupu ranoj intervenciji

Mobilni tim stručnjaka okupljenih u pilot-programu EU Jamstvo za svako dijete posljednjih pola godine radi s obitelji

UNICEF
Djevojčica s majkom
DSoldo/UNICEF
21 Ožujak 2022

Roditelji Zvjezdana i Marko Oršuš bili su svjesni da njihova najmlađa kći, uskoro dvogodišnja Dorotea, ima određenih razvojnih teškoća, ali nisu znali koliki su rizici niti kome se obratiti kako bi joj se pružila adekvatna zdravstvena skrb i osigurao kvalitetan razvoj. U tome im posljednjih pola godine pomaže multidisciplinarni tim stručnjaka okupljen u okviru pilot-programa Faza III: „Testiranje Jamstva za svako dijete u Hrvatskoj“.

Pedijatrica prim.mr.sc Marija Jungvirth obitelj je upoznala tijekom redovitog obilaska  romskog naselja Kuršanec u Čakovcu s mobilnim timom stručnjaka iz Médecins du Monde. Tim čine stručnjaci rane intervencije, psiholog, ginekolog, pedijatar te romski kulturni medijatori koji pomažu u prevladavanju jezičnih barijera i omogućuju pristup većem broju obitelji.  

Djevojčica
DSoldo/UNICEF
Djevojčica
DSoldo/UNICEF

„Zvjezdaninu obitelj sam upoznala obilazeći naselje. Naravno, odmah smo provjerili kakva je podrška pružena Dorotei, što je učinjeno, što nije i kako možemo pomoći – i obitelji i djetetu“, prisjetila se pedijatrica prim mr. sc. Marija Jungvirth, te dodala kako se s obitelji radi posljednjih šest mjeseci.

„Već se s njima radi pola godine, Dorotea je prošla dijagnostičku obradu u Klinici za dječje bolesti Zagreb. A MURID koji je, na svu sreću, tu prisutan u Međimurskoj županiji, pruža svu ovu razvojnu stimulaciju“, nastavlja i ističe kako se vidi napredak.

„Definitivno se vidi napredak. Obitelj je spremna, bez obzira na gluhonijemost i majke i oca, i surađuju, što je jako važno. Okruženje u kojem dijete raste je itekako bitno za njegov rast i razvoj i uspjehe u životu!“

Mamu Zvjezdanu posebno veseli vidjeti Doroteu u igri s bakom Anom koja je velika i važna podrška cijeloj obitelji. Dorotein brat Dominik najviše voli igrati nogomet, a u igri u dvorištu često mu se pridruži i sestra Ana-Marija.

Tata Marko dodaje kako se vidi napredak kod Dorotee koja posebno voli čokoladu, čaj i crtiće. „Igra se, voli gledati pjesmicu ‘Mama voli bebu‘. Starija djeca nam idu u vrtić i školu, a nadamo se da će i Dorotea ići u vrtić.“

Djevojčica
DSoldo/UNICEF
Dječak
DSoldo/UNICEF

S podrškom i Dorotei i mami Zvjezdani stručnjaci nastavljaju i dalje jer je za djecu s razvojnim rizicima upravo rana intervencija najbolji početak i najvrjednije ulaganje za cijeli život.

„Doroteu gledamo multidisciplinarno iz svih aspekata jer dijete nije jednostavno biće i tražimo najbolji pristup kako bismo joj pomogli. Najveća je vrijednost ovog programa upravo omogućavanje što ranijeg otkrivanja djece jer rana intervencija daje najbolje rezultate na svim područjima“, naglašava pedijatrica Jungvirth.

Suradnja između pružatelja usluga daje najbolje rezultate pa je u proces podrške Dorotei i njezinoj obitelji uključena i Međimurska udruga za ranu intervenciju u djetinjstvu – MURID, koja je odradila aktivnosti Mjesta pristupa ranoj intervenciji u djetinjstvu. Lucija Džepina, stručnjakinja za ranu intervenciju u djetinjstvu u MURID-u, pojašnjava kako je napravljen individualizirani obiteljski plan podrške gdje su definirani ciljevi za cijelu obitelj, ali i posebno za Doroteu.

„Ti su ciljevi postavljeni po određenim područjima, od grube motorike do fine motorike zatim do kognitivnih vještina, komunikacije i tome sličnog. I mami pružamo podršku da na pravilan način radi s Doroteom i da vježbaju. Otkad radimo sa Zvjezdanom i Doroteom vidljiv je napredak, pogotovo u maminom pristupu. Dobila je nekog tko ju razumije, s kim može razgovarati, i stvarno s veseljem obje dolaze na termine“, kaže Lucija Džepina, stručnjakinja za ranu intervenciju, koja Doroteinim roditeljima, koji su oboje gluhonijemi, pomaže i prijevodom na znakovni jezik.

To posebno pomaže mladim roditeljima koji su dosad, govore nam, znali imati problema sa sporazumijevanjem s liječnicima i stručnjacima.

Obitelj
DSoldo/UNICEF
Majka i kći
DSoldo/UNICEF

„Doktorica je znala govoriti prebrzo pa je ja ne bih razumjela. Ja bih joj tada rekla da ne razumijem kada brzo govori i da treba govoriti sporije“, objašnjava nam mama Zvjezdana uz pomoć Lucije koja pomaže s prijevodom na znakovni jezik. Njezin suprug Marko dodaje kako im je sada ključni problem pronalazak prijevoza za odlazak na tjedne fizikalne terapije u Varaždinu, no, naglašava, i to nekako uspiju organizirati.

Upravo im zato mnogo znači činjenica da imaju pomoć multidisciplinarnog tima koji dolazi k njima u naselje.

Puno nam pomaže da doktori dolaze k nama da pregledaju Doroteu, vježbaju s njom, da dolaze pomoći nam u prijevodu i svemu ostalome“, priča mama Zvjezdana.

„Zvjezdana dolazi kod nas, ali i mi isto tako idemo kod nje jer zna da će dobiti tu svu pomoć koja joj je potrebna, i za njezinu djecu i za nju samu“, ističe Marijana Sabo, asistentica mobilnog tima Médecins du Monde i naglašava važnu ulogu tima u otkrivanju djece s teškoćama u Međimurju i pružanju usluga rane intervencije.

 

UNICEF
Pristup ranoj intervenciji u djetinjstvu jedan od ciljeva pilot-programa Faza III: „Testiranje Jamstva za svako dijete u Hrvatskoj“, financiranog sredstvima Europske unije koji u Međimurskoj županiji s provedbenim partnerima poput Médecins du Monde i MURID-a provodi Ured UNICEF-a za Hrvatsku.

„Institucije nisu još dovoljno otvorene i senzibilizirane i većina obitelji iz naselja, bez naše pomoći ne može doći do onoga što trebaju. Kao Liječnici svijeta imamo taj veliki tim sa sobom, obitelji iz naselja nas prepoznaju, imaju povjerenje u nas, puštaju nas u svoje kuće i sami traže našu pomoć“.

Pristup ranoj intervenciji u djetinjstvu jedan od ciljeva pilot-programa Faza III: „Testiranje Jamstva za svako dijete u Hrvatskoj“, financiranog sredstvima Europske unije koji u Međimurskoj županiji s provedbenim  partnerima poput Médecins du Monde i MURID-a provodi Ured UNICEF-a za Hrvatsku.

„Prvenstveno je cilj ovog projekta rana intervencija i da se detektiraju djeca koja su 0-3, 3-7 koja imaju određene probleme. Postoji velik broj djece koji treba pomoć. Svakako je pozitivno što su roditelji i čitave obitelji spremni s nama surađivati“, priča nam Marijana Sabo.

„Očekujemo da će se program nastaviti i u budućnosti i da će zasigurno pomoći većem broju ljudi, pogotovo obiteljima koje imaju određene barijere kao što ima Zvjezdana. Mislim da je cijeli ovaj program odličan jer činimo veliku promjenu i zapravo senzibiliziramo javnost za rad s nacionalnim manjinama“, o programu govori Lucija Džepina.

„Program „EU Jamstvo za svako dijete“ koje provodimo u Međimurju je program koji pokazuje neromskom stanovništvu da Romi žele napredovati, da žele dalje i najbolje za svoje dijete i da su spremni surađivati, a to smatram da je najveći dobitak, za sve nas, ne samo u Međimurju, već u Hrvatskoj“, zaključuje Marijana Sabo.

S glavnim ciljem smanjenja dječjeg siromaštva i socijalne isključenosti za svu djecu diljem Europske unije, Europska komisija u partnerstvu s UNICEF-om, provodi pilot-program “Faza III: Testiranje Jamstva za svako dijete” u Bugarskoj, Hrvatskoj, Grčkoj, Njemačkoj, Italiji, Litvi i Španjolskoj. 

Hrvatska je dobila priliku da testira EU Jamstvo za svako dijete u suradnji s Europskom komisijom i UNICEF-om kako bi radila na rješavanju dječjeg siromaštva i socijalne isključenosti. Za razvoj modela novih usluga i najbolje prakse za djecu i njihove obitelji UNICEF će upotrijebiti svoje iskustvo, partnerstva i kapacitete modelirajući integrirane multidisciplinarne, adekvatno financirane usluge u obitelji i zajednici u Međimurskoj županiji, regiji s ograničenim pristupom uslugama zaštite djece i podrške obiteljima. UNICEF-ov pristup uključuje tri komponente: pristup uslugama zaštite djece i podrške obitelji, pristup predškolskom obrazovanju i pristup uslugama rane intervencije u djetinjstvu.  

©UNICEF, 2022. „Informacije i stavovi sadržani u ovom članku pripadaju autorima i ne odražavaju nužno službeno stajalište Europske unije. Niti institucije ni tijela Europske unije, niti bilo koja osoba koja djeluje u njihovo ime ne mogu se smatrati odgovornima za upotrebu informacija sadržanih ovdje."

Médecins du Monde i MURID provedbeni su partneri Ureda UNICEF-a za Hrvatsku u provođenju pilot programa "Faza III: Testiranje Jamstva za svako dijete u Hrvatskoj", koji financira Europska unija.