Пандемия, война и деца без дом: как УНИЦЕФ помогна на децата през изминалата година?

Интервю с Кристина де Бройн, представител на УНИЦЕФ в България, която гостува в предаването "Здравей България" по NOVA

NOVA
Майки и деца от Украйна в България
UNICEF Bulgaria/2022/D. Minkov
01 Юли 2022
NOVA TV

Поредната вълна на пандемията, войната в Украйна и последвалата хуманитарна криза оставиха милиони деца по света без дом. За да се борят с детската бедност, различни кампании на УНИЦЕФ България и техните благодетели достигнаха до над 13 хиляди български деца и 5 хиляди родители. Голяма част от усилията им бяха насочени и към децата бежанци от Украйна, пристигнали у нас.

Да расте здраво и силно е право на всяко дете. Да бъде насърчавано, закриляно и образовано също. От 75 години УНИЦЕФ се бори за това. Но през 2021-а задачата им се оказва по-трудна от всякога.

Кристина де Бройн, представител на УНИЦЕФ в България:

„Изминалата година беше изключително предизвикателство за всички деца по света. Заради пандемията, нарастващите нива на бедност, въоръжените конфликти и масовите разселвания. УНИЦЕФ работи в 190 държави. Били сме в много конфликтни райони, но толкова масово и скоростно разселване на деца не сме виждали откакто организацията е била създадена. Тоест от Втората световна война“, разказва Кристина де Бройн, представител на УНИЦЕФ в България.

За да помогнат на колкото се може повече деца от УНИЦЕФ полагат неимоверни усилия. Работят най-вече с деца в риск от бедност, от социално изключване или от изоставяне. Деца с увреждания, жертви на насилие или без достъп до образование.

Кристина де Бройн, представител на УНИЦЕФ в България:

„Проектът „Европейска гаранция за детето“ например, беше създаден с цел борба с детската бедност. За година и половина достигнахме до повече от 13 хиляди български деца, 5 хиляди родители и 700 професионалисти. Подобрихме качеството на патронажната грижа за семейства с малки деца и качеството на ранната интервенция при деца с увреждания и трудности в развитието. Разширихме и достъпа до приобщаващото предучилищно образование.“

Като част от работата на организацията през изминалата година от УНИЦЕФ посочиха и две кампании, създадени с цел хвърляне на светлина върху проблеми и набиране на средства за решаването им. Първият засяга дигиталната грамотност на децата, а вторият – психичното им здраве.

Кристина де Бройн, представител на УНИЦЕФ в България:

„Пандемията оказа огромно влияние върху психичното здраве на децата по цял свят. Най-вече заради изолацията, защото те я понасят много по-тежко. В тези няколко минути, в които си говорим с вас, поне един подрастващ рискува да изпадне в депресия или дори да се самоубие. Следва да създадем платформа и мобилно приложение в подкрепа на психичното здраве на децата. Във всичко това имаме и партньори. Едни от тях сте и вие от Нова Броудкастинг Груп. А една от съвместните ни и изключително успешни кампании беше тази в помощ на бежанците на Украйна.“

UNICEF Bulgaria/2022

По данни на УНИЦЕФ 3 милиона деца от Украйна са оставили дома си и живеят на друго място в страната. А други 2 200 000 са я напуснали, тоест 2 от всеки 3 деца. Сред тях са Марина и Арина, сестри пристигнали у нас сами от Одеса. Момичетата са две от общо 457 непридружени украински деца, настанени в България.

UNICEF Bulgaria/2022

Марина Овчарова:

“Беше трудно и внезапно решение, защото трябваше да тръгнем сами с десетгодишната ми сестра. Брат ми и баща ми трябваше да останат, защото са мъже. Майка ми пък работи в армията и също нямаше как да тръгне. Не исках да тръгвам. Нямах представа къде отивам и какво ме очаква в България. Намерих си, обаче, работа в хотела в Слънчев бряг, в който ни настаниха. те имаха нужда от хора, а аз от средства. И сега се чувстваме добре.”

Кристина де Бройн, представител на УНИЦЕФ в България:

„Създадохме 27 центъра, които наричаме „Сини точки“. Разположихме ги по основните трасета на бежанската вълна. Там психолози, социални работници и юристи помагат на бежанците. Там идентифицираме и непридружените, отделени от семействата си деца. Сините точки в България са пет. Две в София и по една в Бургас, Русе и Дуранкулак. До момента там са били подпомогнати 5 хиляди бежанци. Те се нуждаят буквално от всичко. Но най-много се нуждаят от мир!", категорична е Кристина де Бройн.