Zvanično završen projekat “Osmislimo obrazovanje ponovo!”

Postavljeni temelji za buduće procese transformacije u sektoru obrazovanja

Almir Panjeta za UNICEF
Zvanično završen projekat “Osmislimo obrazovanje ponovo!”
UNICEF/Panjeta
07 April/travanj 2022

Sarajevo, 07.04.2022.: Završnom ceremonijom u UN Zgradi u Sarajevu danas je završen zajednički projekt Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini pod nazivom “Osmislimo obrazovanje ponovo! – Kreiranje kvalitetnijeg obrazovanja za djecu tokom i nakon COVID-19 krize”. Projekat su zajednički proveli UNICEF, UNESCO, Međunarodna organizacija za rad (ILO) u BiH, te UN organizacija volontera (UNV).

Rezidentna koordinatorica UN-a u BiH  dr. Ingrid Macdonald na zatvaranju Projekta istaknula je kako su izazovna vremena ujedno i vremena prilika, dodajući kako je posebno ponosna da su kroz Projekat postavljeni temelji za buduće procese transformacije u sektoru obrazovanja.

“Ujedinjene nacije u BiH podržavaju obrazovne vlasti, nastavnike, učenike i roditelje. Naš ultimativni cilj jeste da nijedno dijete ne ostane bez pristupa obrazovanju jer je to osnov i budućnost svakog društva”, kazala je.

arajevo, 07.04.2022.: Završnom ceremonijom u UN Zgradi u Sarajevu danas je završen zajednički projekt Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini pod nazivom “Osmislimo obrazovanje ponovo! – Kreiranje kvalitetnijeg obrazovanja za djecu tokom i nakon COVID-19 krize”. Projekat su zajednički proveli UNICEF, UNESCO, Međunarodna organizacija za rad (ILO) u BiH, te UN organizacija volontera (UNV).
UNICEF/Panjeta
Zvanično završen projekat “Osmislimo obrazovanje ponovo obrazovanje
UNICEF/Panjeta

Projekat je nastao kao odgovor na izazove prouzrokovane COVID-19 pandemijom kroz rodno-osjetljivi pristup, te kako bi pomogao u sprječavanju odustajanja od pohađanja škole, pogotovo najugroženijih kategorija učenika. Realiziran je tri administrativne jedinice - entitetu Republika Srpska, Županiji Zapadnohercegovačkoj i Unsko-sanskom kantonu, te proveden u saradnji sa Ministarstvom civilnih poslova BiH, kao i Ministarstvom prosvjete i kulture Republike Srpske, Ministarstvom za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske, Ministarstvom za obrazovanje, nauku, kulturu i šport Županije Zapadnohercegovačke,te Ministarstvom za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Unsko-sanskog kantona.

Ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević kazala je, “Kada se sumiraju projektni rezultati, ostvaren je temeljni cilj projekta, tj. , a to je:odgovoriti na izazove prouzrokovane COVID 19 pandemijom i gubicima u procesu obrazovanja kroz rodno osjetljivi pristup, i konačno ohrabriti i roditelje i učenike da ne odustaju od pohađanja nastave. Rezultati projekta stvorili su mogućnost za izgradnju obrazovnih sustava koji su otporniji, prilagodljiviji potrebama učenika, pravedniji i inkluzivniji”.

Projekat “Osmislimo obrazovanje ponovo!” pokrenut je u martu 2021. godine i nakon godinu dana provedbe  završen na visokom nivou sa impresivnim rezultatima koji su više od brojeva, ali svakako naglašavaju obim svih korisnika.

Na završnoj ceremoniji dr. Rownak Khan, predstavnica UNICEF-a u BiH potcrtala je rezultate projekta  koji su postignuti u relativno kratkom periodu, s posebnim osvrtom na žene, koje predstavljaju 70% nastavnog osoblja u obrazovnom sektoru, te istaknula važnost kontinuiteta aktivnosti razvoja kapaciteta nastavnog osoblja  i nakon formalnog okončanja projekta:

“Zvanično završavamo projekat, ali istovremeno naslijeđe koje je kreirano kroz ovaj projekat se nastavlja. Jedan od najboljih ishoda ovog projekta je znanje, ovo je nešto što ostaje i nije privremeno”.

Ukupno 2,050  nastavnika i obrazovnih stručnjakinja i stručnjaka učestvovalo je u aktivnostima razvoja kapaciteta za kvalitetno pružanje e-učenja i kombinovanog učenja, a kroz obuke i webinare na teme kao što su medijska i informatička pismenost, unapređenje digitalnih vještina, , inkluzivno učenje, dobrobit nastavnika i izgradnja kapaciteta za nastavnike. Projekat se fokusirao i na ublažavanje negativnih uticaja COVID–19 dodjeljivanjem ukupno 7.090 higijenskih paketa za 158.411 učenika osnovnih i srednjih škola.

a Završnoj ceremoniji dr. Rownak Khan, predstavnica UNICEF-a u BiH potcrtala je rezultate projekta i koji su postignuti u relativno kratkom periodu, s posebnim osvrtom na njegov gender aspekt, te istaknula važnost njegovog kontinuiteta i nakon formalnog okončanja:
UNICEF/Panjeta
Osmislimo obrazovanje ponovo 2
UNICEF/Panjeta

Siniša Šešum, Šef kancelarije UNESCO-a u BiH obraćajući se na završnoj ceremoniji posebno je istaknuo značaj koordinacije:

“Kroz ovaj projekat ojačana je koordinacija i to je nešto što je zaista potrebno u BiH. Ono što je također značajno jeste zajednički rad UNICEF-a, ILO-a i UNESCO-a i ovo je prvi projekat gdje su tri agencije koje jedine imaju mandat u obrazovanju u okviru UN sistema zajednički nastupile u BiH kako bi pomogle oporavak sistema obrazovanja i lakšeg suočavanja sa samim posljedicama pandemije COVID-19. Najveća vrijednost našeg zajedničkog projekta je sistematski i sveobuhvatan pristup i nismo izostavili nijedan nivo obrazovanja”, kazao je Šešum.

Šefica kancelarije ILO-a u BiH Lejla Tanović kazala je kako je zadovoljna što je ova organizacija dala svoj doprinos uspješnosti ovog složenog projekta.

“Projekat je imao jako mnogo segmenata, ali je sve uspješno izvedeno prije svega zahvaljujući svima koji su učestvovali u realizaciji, rukovodiocima, djelatnicima, obrazovnim institucijama, ministarstvima obrazovanja, pedagoškim zavodima…, rukovodiocima i nastavnom osoblju škola sa kojima smo sarađivali. Pokazali smo i da se u jako malo vremena može postići puno, u zajedničkoj saradnji i dobroj koordinaciji uspjeli smo postići ciljeve, neke čak i prebaciti”.

Iz projekta je proizašlo i sedam preglednih stručnih studija i procjena namijenjenih jačanju procesa kreiranja politika u obrazovnom sektoru, na teme kao što su mentalno zdravlje i dobrobit nastavnika, kvalitet nastave na daljinu te analiza potreba nastavnika u osnovnom, srednjem i visokom obrazovanju, uključujući  srednje stručno i tehničko obrazovanja (TVET).

Uvedeni su i Tehnički standardi za IKT u obrazovnim sistemima u BiH, dokument koji je odgovorio na neslaganja u pristupu IKT opremi u školama i postavio minimalne standarde koji određuju donju granicu prihvatljive IKT opreme, a očekuje se da će pomoći obrazovnim vlastima u standardizaciji i usklađivanju svih obrazovnih institucija širom zemlje po ovom pitanju. U  narednim mjesecima dodijelit će se nabavljena IKT oprema i oprema iz asistivnih tehnologija za marginalizovane grupe djece, s posebnim potrebama za škole u navedene tri administrativne jedinice,

Projekat je finansiran iz sredstava globalnog UN Fonda za oporavak od COVID-19 posljedica koji je formiran kao odgovor na pandemiju u okviru multipartnerskog fonda Ujedinjenih nacija (MPTF).