UNICEF, partneri, djeca i porodice uspijevaju smanjiti stigmatizaciju djece sa poteškoćama u razvoju

Tokom proteklih godina, UNICEF Bosna i Hercegovina je značajno doprinio socijalnoj inkluziji djece sa poteškoćama u razvoju tako što je omogućio bolji pristup socijalnim uslugama.

UNICEF
Ajna playing in nature. Ajna participated in UNICEF campaign It's about abillity five years ago
UNICEF/Čalkić
31 Decembar/prosinac 2018

Edna (15) pohađa prvi razred gimnazije u Sarajevu. Osvojila je zlato u skijanju, uspješna je plivačica, a ponekad i glumica. Kada je Edna upoznala svoju vršnjakinju Lucy Meyer, UNICEF-ovu ambasadoricu Specijalne olimpijade, njih dvije su odmah počele razgovarati na engleskom jeziku. Edna je jedna od najpopularnijih djevojaka u svojoj školi i neko ko uvodi trendove među svojim vršnjacima.

Ali, nije uvijek bilo tako. Edna je rođena sa Downovim sindromom.

Edna Šunjić, two gold medalist at the Special Olympics, playing wtih her friends
UNICEF/Đemidžić

Jedan od glavnih problema sa kojim se susreću djeca sa poteškoćama u razvoju i njihove porodice je socijalna stigmatizacija i diskriminacija. Podaci iz istraživanja o znanju, stavovima i praksi građana Bosne i Hercegovine prema inkluziji djece sa poteškoćama u razvoju koje je UNICEF u Bosni i Hercegovini sproveo 2013. godine, pokazali su da više od 50% ispitanika ne bi dozvolilo da njihovo dijete bude najbolji prijatelj djetetu sa socio-emocionalnim poteškoćama, a više od 40% ispitanika smatralo je da djeca sa poteškoćama u razvoju trebaju pohađati specijalne škole. Samo je 20% ispitanika vidjelo pozitivne rezultate socijalne inkluzije djece sa poteškoćama u razvoju.

Tokom proteklih godina je UNICEF BiH dao značajan doprinos socijalnoj inkluziji djece sa poteškoćama u razvoju tako što je omogućio bolji pristup socijalnim uslugama poput dnevnog čuvanja djece, savjetovanja i upućivanja, uslugama ranog otkrivanja i intervencije, inkluzivnog obrazovanja i poboljšana usluga brige i zaštite, dosežući više od 6.000 djece i porodica.

U isto vrijeme su kampanije i inicijative za društvenu mobilizaciju i podizanje svjesti približile lica i sposobnosti ove djece bosanskohercegovačkoj javnosti kroz promociju njihovog uključivanja u društvo. Prema procjenama medija, kampanija „Govorimo o mogućnostima“ dosegla je 500.000 građana. Hiljade djece sa poteškoćama u razvoju pokazalo je svoje talente za pravljenje filmova, glumu, manekenstvo, fotografiju, novinarstvo i sport, a više od 10.000 njih učestvovalo je u javnim događajima sa oko 20 poznatih ličnosti. 2018. godine UNICEF je objavio konkurs za „Šampione inkluzije“, koji je prepoznao preko 20 pojedinaca koji doprinose da djeca dostignu svoj puni potencijal i koji promovišu uključivanje i potpuna učešće djece sa poteškoćama u razvoju, zajedno sa djecom koja nemaju poteškoća.

Ajna enjoying therapeutic horseriding. Ajna participated in UNICEF campaign It's about abillity five years ago
UNICEF/Čalkić
Becir  who participated in UNICEF campaign It's about abillity spending quallity time with his brother.
UNICEF/Čalkić

Kako bi se stvorilo povoljnije političko okruženje, UNICEF je pomogao da se razviju i uspješno zagovaraju strategije zasnovane na pravima osoba sa poteškoćama u razvoju, uključujući posebne klauzule o pravima djece sa poteškoćama u razvoju u skladu sa Konvencijom o pravima djeteta i Konvencijom o pravima osoba s invaliditetom, obje ratificirane od strane Bosne i Hercegovine.

Da bi se povećao pristup uslugama za djecu sa poteškoćama u razvoju na općinskom nivou, UNICEF je omogućio osnivanje multisektorskih radnih grupa zaduženih za izradu budžetskih, lokalnih akcionih planova kako bi se doprlo do najugroženije djece sa kvalitetnim uslugama, u više od 40 općina.

U cilju poboljšanja kvaliteta obrazovanja za djecu sa poteškoćama u razvoju, UNICEF i ministarstva obrazovanja pomažu nastavnicima da primjene nastavne i obrazovne pristupe inkluzivnom obrazovanju za svu djecu, uključujući djecu sa poteškoćama u razvoju.

Uz sve ove napore UNICEF-a i partnera u mnogim sektorima, došlo je do stvarnog napretka. Prema anketi o znanju, stavovima i praksi građana Bosne i Hercegovine prema inkluziji djece sa poteškoćama u razvoju, procenat ljudi koji ne bi prihvatili da njihovo dijete bude najbolji prijatelj sa djetetom sa poteškoćama u razvoju smanjio se na 11% (u odnosu na 50% u 2013. godini). Ova velika promjena u stavovima postignuta je za manje od pet godina.

„Ponosni smo i sretni što znamo da smo doprinijeli ovoj važnoj društvenoj promjeni. Nakon što smo značajno smanjili predrasude i stigmatizaciju prema djeci sa poteškoćama u razvoju, sada ćemo još više raditi na promociji inkluzivnog obrazovanja i osnaživanja djece sa poteškoćama u razvoju. Također ćemo se truditi da ta djeca ne budu u institucijama, te ćemo promovisati obiteljsku brigu za njih i transformaciju ustanova za pružanje usluga podrške porodicama, prevenciju razdvajanja porodica i ranu intervenciju za ranjive porodice,“ rekla je predstavnica UNICEF-a u Bosni i Hercegovini, Geeta Narayan.