UNICEF i Norveška: Partnerstvo za obrazovanje za novo vrijeme

04 Septembar/rujan 2019
UNICEF i Norveška: Partnerstvo za obrazovanje za novo vrijeme
UNICEF/Panjeta

UNICEF i Ambasada Kraljevine Norveške u BiH su potpisali  sporazum o partnerstvu  kako bi podržali nekoliko komponenti Programa za međunarodnu procjenu postignuća učenika (PISA), uključujući seriju interaktivnih debata prije i poslije rezultata testiranja, na različitim nivoima u Bosni i Hercegovini. Norveška će pružiti podršku u  iznosu od 500,000 USD. Ova se podrška odnosi i na jačanje kapaciteta analize podataka APOSO-a (Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje).

Osnovni cilj je oživjeti diskusiju o kvalitetu obrazovanja i zagovarati promjena politika u obrazovanju od strane ključnih aktera. Bosna i Hercegovina je 2018. po prvi put učestvovala u PISA testiranju. Ova cijenjena internacionalna procjena se provodi svake 3 godine u mnogim zemljama širom svijeta kako bi se ocjenio sistem obrazovanja kroz testiranje znanja i vještina 15-godišnjih učenika.  Testiranje se fokusira na pismenost, matematiku, prirodne nauke, rješavanje problema i kognitivne sposobnosti učenika. Rezultati PISA 2018 testiranja provedenog u 79 zemalja će biti objavljeni 3.12.2019. godine. Rezultati će dati sveobuhvatne dokaze o tome koliko djeca u BiH stvarno uče kao i ukazati na ključne kvalitete osnovnog obrazovanja u zemlji. PISA je podržana i od strane drugih međunarodnih partnera poput Delegacije Evropske unije, OSCE-a (Organizacija za sigurnost i saradnju u Evropi), Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH, Save the Children-a, kao i OSF-a (Fond otvoreno društvo BiH).

Kontakti za medije

UNICEF

Kancelarija UNICEF-a u Bosni i Hercegovini

O UNICEF-u

UNICEF djeluje u nekim od najugroženijih područja na svijetu, kako bi obuhvatili djecu iz najranjivijih kategorija. Širom 190 država i teritorija, mi radimo za svako dijete, bilo gdje, kako bi sagradili bolji svijet za sve. Mi nikad ne odustajemo.

Za više informacija o UNICEF-u i našem radu za djecu, posjetite  www.unicef.org.

Pratite UNICEF u BiH na Twitteru i Facebooku.