REIMAGINE TALKS 7: Zahvaljujući sportu se družimo, putujemo i upoznajemo nove ljude

Trebamo prestati mijenjati jedni druge kako bismo se prilagodili okruženju

22 Decembar/prosinac 2020
REIMAGINE TALKS 7: Zahvaljujući sportu se družimo, putujemo i upoznajemo nove ljude
UNICEF/Djemidzic

Specijalna olimpijada je najveća sportska organizacija u svijetu za osobe s poteškoćama ili višestrukim invaliditetom. Učesnici nove epizode #REIMAGINETALKS su bosanskohercegovački olimpijci – Aldina Husejinović i Njegoš Mihajlović. Aldina se deset godina bavila plivanjem - bila je u plivačkoj reprezentaciji, ujedno i je najmlađa bh. polumaratonka, a posebno je ponosna na titulu mlade liderke inkluzije u Bosni i Hercegovini. Njegoš je sportista više od 10 godina, bavi se nordijskim skijanjem, atletikom i skokom u dalj, a učesnik je dvije specijalne olimpijade i htio bi postati sportski trener.

Njegoš kaže da mu je sport važan zbog zdravlja, ali i da voli da osvaja medalje i upoznaje nove ljude, omiljeni sportovi su atletika i plivanje, pa nije bilo teško da Aldina i on pronađu zajednički jezik. Aldini je sport od hobija postao životni stil. To je nešto što je drži zdravom i svakodnevno aktivnom i nešto u čemu zaista uživa. Zahvaljujući sportu oboje su mnogo putovali, a tako su se i upoznali.

Pandemija je na njihove sportske aktivnosti uticala tako što su grupne treninge zamijenili individualni, a nedostaje im timski trening koji pruža mnogo više motivacije i zabave. Aldina je istakla da su prije pandemije upravo sport i sportske aktivnosti bili mjesto socijalizacije sa drugarima, ali je to sada otežano. Djeca sa invaliditetom su rizična grupa, pa je njih cijela ta situacija dodatno pogodila.

Njegoš bi htio da sva djeca na svijetu budu zdrava i srećna, da mogu da upišu školu koju žele i da mogu da se bave sportom, a Aldina bi voljela da smo svi malo više uključeni u volontiranje i pomaganje drugima, da pokažemo više empatije i razumijevanja jedni prema drugima. Za nju je vrlo važno inkluzivno obrazovanje, a posebno inkluzivni sport, kako bi svi zajedno učili i pomagali jedni drugima i kako bismo svi imali jedne prilike.

Cijelu epizodu o sportu, obrazovanju i inkluziji, pričom kako se Njegoš sasvim slučajno počeo baviti skokom u dalj, koje je Aldini najbolje putovanje na olimpijadu i šta bi njih dvoje dvije mijenjali u svijetu možete pogledati na YouTube kanalu UNICEF BiH ili na UNICEF Bosna i Hercegovina Facebook nalogu, a tu je i cijela play lista dosadašnjih epizoda.

Reimagine kampanjom UNICEF širom svijeta nastavlja pomagati oporavku najugroženije djece i njihovih porodica pogođenih pandemijom COVID-19 - prikupljanjem sredstava, komunikacijom, zagovaranjem, psihološkom podrškom i konačno, udruživanjem pristalica/pratilaca i partnera uz uvjerenje da zajedno možemo osmisliti bolji svijet za djecu. Serijal #ReimagineTalks je kampanja kojom UNICEF i Bosni i Hercegovini realizuje seriju nedjeljnih live epizoda tokom kojih će učesnici razgovarati o temama važnim #ZaSvakoDijete.

Napomena za medije: Ukoliko želite da emitujete #ReimagineTalks, javite nam se sa zahtjevom da pošaljemo video materijal.

Kontakti za medije

Nineta Popović
Voditeljica Odjela za Komunikacije
UNICEF Bosna i Hercegovina
Tel.: +387 33 293 600

O UNICEF-u

UNICEF djeluje u nekim od najugroženijih područja na svijetu, kako bi obuhvatili djecu iz najranjivijih kategorija. Širom 190 država i teritorija, mi radimo za svako dijete, bilo gdje, kako bi sagradili bolji svijet za sve. Mi nikad ne odustajemo.

Za više informacija o UNICEF-u i našem radu za djecu, posjetite  www.unicef.org.

Pratite UNICEF u BiH na Twitteru i Facebooku.