Predstavljene ključne preporuke za obrazovanje u BiH

Na Međunarodnoj konferenciji u Sarajevu raspravljeno je 10 ključnih preporuka iz Pregleda o evaluaciji i obrazovanju u BiH OECD-a

12 Maj/svibanj 2022
Rownak Khan Predstavljene ključne preporuke za obrazovanje u BiH
UNICEF/Panjeta

U Sarajevu je u četvrtak 12. maja održana Međunarodna konferencija na kojoj je predstavljeno 10 ključnih preporuka iz Pregleda o evaluaciji i procjeni u obrazovanju u BiH Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), te su detaljnije razmotrene neke od politika i praksi koje mogu pomoći u poboljšanju kvalitete vrednovanja rada nastavnica i nastavnika u učionici. Konferenciju su organizirali UNICEF i OECD u partnerstvu sa Ministarstvom civilnih poslova BiH i uz podršku Norveške ambasade u BiH.

O Pregledu i ključnim preporukama govorile su koautorice Caitlyn Guthrie i Dr. Elizabeth Fordham, analitičarke politika u OECD.

“OECD djeluje u velikom broju zemalja, i činjenica da je BiH uključena u ovo istraživanje, znak je predanosti za unaprjeđenje obrazovnog sistema. Jedan od ciljeva ovog pregleda jeste da se dobije vanjska, nezavisna i objektivna perspektiva s konkretnim preporukama”, kazala je Dr. Elizabeth Fordham, dok je Caitlyn Guthrie prisutnima prezentirala 10 ključnih, od velikog broja konkretnih preporuka koje Pregled sadrži, potcrtavajući kako su teme obuhvaćene pregledom vrednovanje učeničkih postignuća, rada nastavnika i škola, kao i evaluacija sistema.

Deset ključnih preporuka koje su stručnjakinje i stručnjaci OECD-a istakli su: Vrednovanje u funkciji podrške usvajanju znanja; Provođenje eksternih standardiziranih testova za pouzdano mjerenje učeničkih znanja i kompetencija; Jasno utvrđivanje očekivanja od nastavnika u pogledu promišljanja i razvijanja nastavničke prakse; Motiviranje i nagrađivanje efikasnih nastavnika; Priprema budućih nastavnika za zahtjeve nastavničkog posla; Definiranje i praćenje kvalitete rada škola; Samoevaluacija škola u funkciji unapređenja nastavnog procesa; Jačanje kapaciteta za podršku školama; Postavljanje ciljeva i planova za unapređenje obrazovanja u BiH; Kreiranje i dostavljanje uporedivih podataka o obrazovanju.

Predstavljene ključne preporuke za obrazovanje u BiH
UNICEF/Panjeta

Adnan Husić, pomoćnik ministra u Ministarstvu civilnih poslova BiH kazao je kako je ključni rezultati i preporuke mogu podržati podučavanje i učenje u obrazovnim sistemima u BiH.

“Ovaj izvještaj, odnosno pregled procjene i evaluacije u obrazovanju će zaista pomoći, ne samo mnogim analizama, već i prilikom donošenja odluka šta i gdje je potrebno intervenisati da bi se unaprijedio kvalitet obrazovanja u BiH. Jasno je da u BiH postoje elementi kada je u pitanju praćenje i evaluacija obrazovne politike koje je također potrebno dalje razvijati i unaprjeđivati, naročito putem jačanja saradnje i koordinacije u sektoru obrazovanja, te veće korištenje podataka u planiranju i izradi politika. U BiH se susrećemo sa velikim izazovima naročito kada su u pitanju ishodi učenja koji su i dalje niži nego u zemljama EU, kao i nezadovoljavajućom kvalitetom obrazovanja i kvaliteta u obrazovanju, i ovo o čemu govorim je naročito bilo izraženo u vrijeme pandemije COVID-19 kada je kao i u mnogim zemljama širom svijeta obrazovni sistem morao preći iz direktnog u alternativne oblike nastave i učenja. Otklanjanje nejednakosti u obrazovanju koje je pandemija pogoršala biće ključno za nastojanja u BiH da se oporavi nakon pandemije COVID-19”, kazao je Husić u uvodu Konferencije.

Predstavnica UNICEF-a u BiH Dr. Rownak Khan istaknula je kako je ovaj izvještaj jprekretnica u donošenju reformi u obrazovanju u BiH:

“Međunarodni podaci jasno govore da veliki dio učenika u BiH ne svladava osnovne kompetencije i zaostaje za vršnjacima u EU. Podaci PISA 2018 pokazuju da svaki drugi petnaestogodišnjak u BiH ne savladava osnovne razine čitalačke pismenosti, što učenike u BiH stavlja u prosjeku tri godine školovanja iza svojih vršnjaka iz zemalja OECD-a. Znamo da obrazovne sisteme u BiH treba reformirati kako bi učenicima omogućili da ostvare svoje potencijale. Također znamo da bi naši napori trebali biti fokusirani na rješavanje mnogih nejednakosti kada su u pitanju postignuća učenika”, kazala je dr. Khan, dodajući kako je pandemija COVID-19 prouzrokovala krizu u obrazvanju u cijelom svijetu pa i u BiH – pogoršavajući gubitke u učenju, posebno za najranjiviju djecu i mlade.

Predstavljene ključne preporuke za obrazovanje u BiH
UNICEF/Panjeta

“Posljednje dvije godine bile su i prilika za sve nas da ponovno osmislimo obrazovanje ponovo i zamislimo budućnost obrazovanja. Učenje jeste i biće u središtu UNICEF-ovih globalnih i regionalnih agendi, u skladu s ciljem održivog razvoja #4 koji ima za cilj „Osigurati uključivo i pravedno kvalitetno obrazovanje za sve“.”, dodala je.

Ambasador Norveške u BiH Olav Reinertsen potcrtao je kako je obrazovanje u njegovom ličnom, i u fokusu Norveške ambasade u BiH.

“Obrazovanje je jedan od najvažnijih stubova svakog društva, posebno kada je riječ o prosperitetu, demokratiji i ljudskim pravima, kada je riječ o budućnosti svake zemlje. Dokazano je da obrazovanje ima ključnu ulogu u obliku procesa pomirenja u poskonfliktnim zemljama kao što je BiH.

BiH i njene vlasti moraju razumjeti ozbiljnost trenutne situacije, i jednostavno moraju djelovati”, kazao je, poručivši učesnicama i učenicima da ustraju, i da pošalju kristalno jasnu poruku – “Reforme su hitno potrebne!”.

Međunarodne stručnjakinje i stručnjaci podijelili su svoja iskustva u provedbi politika za uanprjeđenje praksi formativnog vrednovanja s ciljem pružanja uvida u to kako obrazovni sistemi u BiH mogu koristiti vrednovanje postignuća učenika kao alat za poboljšanje ishoda učenja učenika. Održane su i plenarne rasprave na kojima su učesnice i učesnici iz obrazovnih vlasti u BiH, univerziteta, međunarodnih i nevladinih organizacija, udruženja nastavnika i drugih aktera uključenih u obrazovni sektor, zajedno sa međuanrodnim stručnjacima i stručnjakinjama razgovarali o preporukama i načinima na koji se one što efektnije mogu u budućnosti provesti.

 

Predstavljene ključne preporuke za obrazovanje u BiH
UNICEF/Panjeta

Kontakti za medije

Nineta Popović
Voditeljica Odjela za Komunikacije
UNICEF Bosna i Hercegovina
Tel.: +387 33 293 600

O UNICEF-u

UNICEF djeluje u nekim od najugroženijih područja na svijetu, kako bi obuhvatili djecu iz najranjivijih kategorija. Širom 190 država i teritorija, mi radimo za svako dijete, bilo gdje, kako bi sagradili bolji svijet za sve. Mi nikad ne odustajemo.

Za više informacija o UNICEF-u i našem radu za djecu, posjetite  www.unicef.org.

Pratite UNICEF u BiH na Twitter-uFacebook-uInstagram-u Youtube-u