MJESEC RAZIGRANOG RODITELJSTVA: OD ČIGRE DO VIDEO IGRE

01 Juni/lipanj 2024
MJESEC RAZIGRANOG RODITELJSTVA: OD ČIGRE DO VIDEO IGRE
UNICEF

Juni je mjesec posvećen roditeljstvu. Tokom cijelog mjeseca, UNICEF u BiH pokreće društvenu aktivaciju, ističući važnost pružanja podrške roditeljima i starateljima, kako bi što uspješnije obavljali jedan od najvažnijih poslova na svijetu: odgoj i briga o djeci. Ključni datumi koji će se obilježiti tokom mjeseca uključuju UN-ov Dan roditelja (1. juni), Međunarodni dan igre (11. juni) i Dan očeva (16. juni).

UNICEF će promovirati važnost igre i interakcije između roditelja/staratelja i djece, te pružati resurse za roditelje o tome kako doprinijeti sigurnosti djece dok se igraju na internetu.

Pored niza aktivnosti, centralni događaj „Potraga za blagom“ će se organizovati u muzeju Sarajeva na Baščaršiji 11.juna na Međunarodni dan igre od 18:00 – 20:00 sati.

U potrazi za blagom će učestvovati timovi djece i roditelja, koji moraju sarađivati u igri, kako bi pronašli tragove koji vode do konačnog rješenja. Događaj ima za cilj ukazati na činjenicu da je saradnja djece i roditelja ključna za razvoj djece i sigurnu igru, a naročito za igru na digitalnim medijima.

Pozitivno roditeljstvo čini da se dijete osjeća voljeno i sigurno, što je vodeći faktor za dobro mentalno zdravlje i zdrav kognitivni, emocionalni i socijalni razvoj. Povezivanje djeteta sa odraslom osobom koja se brine o njemu i njeguje ga, najvažnije je tokom prvih godina života i prilika je za oblikovanje ličnosti, što je put ka dugoročnom blagostanju i sreći.

Od djetinjstva pa nadalje igra je neophodan i važan faktor u životu svake osobe.

Za bebe i malu djecu, jednostavne, razigrane interakcije sa starijom braćom i sestrama i odraslima razvijaju strukturu mozga i temelje cjeloživotnog zdravlja. Igra je način na koji mala djeca uče da razumiju svijet oko sebe, stiču znanje i društvene vještine: dok se zabavljaju, istovremeno razvijaju motoričke, kognitivne, društvene i emocionalne vještine. Igra stvara mogućnosti za učenje u svim područjima razvoja i doprinosi mentalnom zdravlju i dobrobiti roditelja, staratelja i djece.

UNICEF odaje priznanje i slavi roditelje širom svijeta za nevjerovatnu ulogu koju imaju u oblikovanju života svoje djece i poziva na veća ulaganja u roditeljske usluge, posebno za roditelje djece sa višestrukim potrebama.

Svi roditelji – posebno oni koji žive u siromaštvu, roditelji djece sa teškoćama u razvoju, migranti i izbjeglice i oni koji žive u nestabilnim situacijama – moraju imati pristup uslugama, uključujući podršku mentalnom zdravlju, vještinama poticajnog roditeljstva i mogućnosti ranog učenja za svoju djecu.

Usluge prilagođene porodici, kao što su adekvatno roditeljsko odsustvo, dječiji dodaci i pristupačna briga o djeci, moraju biti prioritet vlastima, zajednici i poslovnoj politici za podršku roditeljima. A roditelji – posebno oni ugroženi – moraju imati pristup uslugama koje su im potrebne, i to bez stigmatizacije.

Odgajanje djece je vremenski intenzivno, roditeljima je često potrebno više vremena da provedu sa svojom djecom, kao i vrijeme za sebe i vlastite potrebe. Poslodavci trebaju podržati roditelje kako bi mogli imati uravnotežen život između posla i porodice.

UNICEF poziva vlasti i kompanije da djeluju odmah i daju prioritet ulaganjima u najranije godine života djece.

  • Vlasti trebaju povećati dostupne kvalitetne roditeljske programe zasnovane na dokazima, kao što su časovi roditeljstva ili grupe za podršku i osigurati univerzalni pristup za sve porodice.
  • Vlasti su dužne osigurati pristup kvalitetnom obrazovanju u ranom djetinjstvu i brizi za svako dijete.
  • Vlasti trebaju omogućiti uslove koji će podržati ravnotežu između posla i porodice za sve njegovatelje.
  • Preduzeća trebaju pružiti finansijsku podršku programima za malu djecu i biti u partnerstvu sa vlastima, kako bi se integrisali programi podrške roditeljstvu i usvojile politike koje podržavaju dobrobit porodice, kao što je plaćeno slobodno vrijeme za roditelje koji se brinu o bolesnoj djeci ili fleksibilno radno vrijeme.

Kontakti za medije

Nineta Popović
Voditeljica Odjela za Komunikacije
UNICEF Bosna i Hercegovina
Tel.: +387 33 293 600

O UNICEF-u

UNICEF djeluje u nekim od najugroženijih područja na svijetu, kako bi obuhvatili djecu iz najranjivijih kategorija. Širom 190 država i teritorija, mi radimo za svako dijete, bilo gdje, kako bi sagradili bolji svijet za sve. Mi nikad ne odustajemo.

Za više informacija o UNICEF-u i našem radu za djecu, posjetite  www.unicef.org.

Pratite UNICEF u BiH na Twitter-uFacebook-uInstagram-u Youtube-u