Zakonodavstvo i politike u oblasti inkluzivnog obrazovanja

Vebinar 3 - Stručni priručnik

Naslovna strana publikacije
UNICEF Srbija/2017

Istaknuto

Svaka zemlja će se naći u drugačijoj fazi razvoja kada je reč o odgovarajućem zakonodavstvu i politikama u oblasti inkluzivnog obrazovanja, obezbeđivanju neophodne političke volje i promeni stavova.

Pored toga, veoma su raznovrsni i načini na koje su države odgovarale na potrebe dece sa smetnjama u razvoju pa će i ta raznovrsnost uticati na mere neophodne za podsticanje inkluzivnog obrazovanja.

Poslednjih godina, u mnogim razvijenim zemljama ostvaren je značajan napredak u pogledu inkluzivnog obrazovanja, uz podršku zakonodavnog okvira, razvoja usluga u zajednici i specijalizovanih podrški za nastavnike.

Međutim, situacija je drugačija u nekim regionima, kao na primer u Centralnoj i Istočnoj Evropi i Zajednici nezavisnih država u kojima se dosta ulagalo u stvaranje specijalizovanih ustanova za zbrinjavanje dece sa smetnjama u razvoju.

Očekivalo se da većina dece sa smetnjama u razvoju bude zbrinuto u tim ustanovama, te su se usluge podrške u zajednici malo ili nimalo razvijale.

Sada se ulažu napori u to da se oslobode finansijska sredstva „zaključana“ u tim ustanovama te da se stručno usavršavanje preusmeri ka inkluzivnom okruženju i uslugama u u zajednici, ali još uvek mnogo toga treba da uraditi pre nego što uspostavljanje inkluzivnog obrazovanja bude moguće

Naslovna strana publikacije
Izdavač
UNICEF
Datum objave publikacije
Jezici
srpski

Preuzmite dokument

(PDF, 698,53 KB)