Pravi put do prvog posla

Program UNICEF-a i partnera pomaže mladima u Srbiji da steknu prvo radno iskustvo

Jelena Terzić
Jelen do naslovna
UNICEF Srbija/2022/Pančić
14 Jul 2022

Požega, jun 2022 - Kristina Stojanović (25) nedavno je ponosno ponela diplomu inženjerke tehnologije i biotehnologije. Još na početku studija, sanjala je karijeru u industrijskom pogonu. Ali nije ni sanjala da će put do prvog radnog iskustva biti jednostavan. Po iskustvu starijih kolega, očekivala je da će i ona iskusiti začarani krug – poslodavci i za prvi posao traže radno iskustvo, ne pružajući priliku mladima da ga steknu.

jelen do 2 tekst
UNICEF Srbija/2022/Pančić

Upravo je problem što većina poslodavaca očekuje da imamo radna iskustva, a ako nam ne ponudi da steknemo to iskustvo, nećemo ga ni steći, kaže Kristina.

Ali zahvaljujući Programu „Unapređenje zapošljivosti mladih kroz radne prakse” UNICEF-a i partnera, priliku da steknu prvo radno iskustvo dobio je veliki broj mladih u Srbiji. Među njima je i Kristina, koja upravo završava dvomesečnu plaćenu praksu u kompaniji „Jelen Do“.

Kad sam dobila ovu radnu praksu to je bilo onako kako sam ja i zamišljala prvi posao. Svi su druželjubivi, hoće da mi pomognu. Svesni su da je ovo moj prvi posao nakon fakulteta i da sam ja u procesu učenja i zato se osećam prihvaćeno. Ja sam nakon osnovnih studija nastavila master studije, tako da sam i u procesu učenja i na praski, ali za sada uspešno balansiram. Odgovara mi i drago mi je što mogu da se vratim u svoj grad Čačak i da ću ovde ostati da radim“, objašnjava Kristina sa mnogo entuzijazma.

Ista očekivanja ima i Danijela Stanojević (24) iz obližnje Guče. Ona je diplomirana ekonomistkinja i slično kao i Kristina, po završetku studija počela je da traži posao, svesna da joj je za taj put potrebno strpljenje i upornost. Prijavila se Nacionalnoj službi za zapošljavanje, a tamo je naišla na smernice ka svom prvom radnom iskustvu računovođe u kompaniji „Jelen Do“.

jelen do 3 tekst
UNICEF Srbija/2022/Pančić

Mislila sam da ću dugo čekati da nađem bilo koju kompaniju da me primi na praksu. Pošto kao i za svaki drugi posao i za računovođu traže da imate iskustvo. Ova prilika u kompaniji ,Jelen Do’ meni mnogo znači i to je veliko olakšanje, zato što posle fakulteta u glavi uglavnom imate samo teoretski deo, dok je druga strana praktičnog dela računovodstva, jer tu ima dosta da se upozna sa samim programom i zakonom, opisuje Danijela svoje prvo radno iskustvo.

Za mlade u Srbiji uzrasta od 15 do 24 godine, tržište rada je nepovoljna sredina, a pronalaženje posla jedan od najvećih izazova, najviše zbog nedostatka radnog iskustva. Nezaposleno ih je više od petine. Za razliku od zemalja Evropske unije gde je nezaposleno oko 16 odsto mladih.

Zato UNICEF, sa partnerima, podstiče kompanije da se priključe programu, kako bi mladi imali priliku da poboljšaju svoj ekonomski položaj, a same kompanije sprovodile društveno odgovorno poslovanje.

Za program „Unapređenja zapošljivosti mladih kroz rade prakse“ do sada se prijavilo 1.500 mladih. Neki od njih su već počeli sa radnim praksama u kompanijama koje su se priključile ovom programu. Jedna od njih je i kompanija Jelen Do iz Požege.

jelen do 4 tekst
UNICEF Srbija/2022/Pančić

Naša kompanija kao viziju ima ,Doprinosimo boljem svetu’ i mi to radimo tako što podrđavamo ciljeve Ujedinjenih nacija“, objašnjava HR kompanije „Jelen Do“ Katarina Todorović.

„Jedan od tih ciljeva je kvalitetno obrazovanje. Smatramo da je naša dužnost da mladima omogućimo kvalitetno obrazovanje kroz radne prakse, kroz mentorstva. Za našu kompaniju je ovaj projekat važan. Mi ga sprovodimo u saradnji sa CARMEUS fondacijom i ono što je za nas bilo značajno tokom celog prjekta implementacije programa i traženja kandidata je podrška koju smo imali od UNICEF-a u organizaciji promotivnih aktivnosti i od GI grupe u selekciji kandidata i traženju kandidata. Što se tiče kolega koj sa njima direktno rade, oni su stvarno zadovoljni, kažu da pokazuju veliki entuzijazam, da žele da nauče, što je za mlade ljude stvarno dobar znak i mi očekujemo još praktikanata.“

Danijela i Kristina očekuju da im prvo radno iskustvo bude odskočna daska za dalju karijeru.

UNICEF Srbija/2022