Obrazovanje u vreme pandemije je pravo svakog deteta

UNICEF je obezbedio 112 tableta koje deca koriste tokom časova podrške i kurseva jezika čime se osnažuju i njihove digitalne kompetencije

Ivana Miljković
10 Maj 2021

Vranje, 19. mart 2021 - „Želim da živim u Finskoj i da budem zubar. Mislim da je škola mnogo važna, ne samo za mene, već za sve“  samouvereno nam priča dvanaestogodišnja Roma. Govori pet jezika, slika, ima najbolje ocene u školi.  Društvena je, otvorena, duhovita. A doživela je ova devojčica, u poslednih pet godina, ono što nijedno dete ne bi trebalo da doživi. Izbegla je sa majkom, ocem i dva mlađa brata iz Iraka. Živela je po migrantskim kampovima u Turskoj, Grčkoj, Bosni i Hercegovini.  

Prvo sam u Iraku išla godinu dana u školu, pa tri godine u Grčkoj, i onda još jednu godinu u Bosni“ objašnjava nam Roma.  

Roma (12) sa vršnjacima na onlajn času matematike
UNICEFSrbija/2021/Živojinović

U Srbiji, u Prihvatnom centru u Vranju, je već pet meseci. Upisana je u redovnu školu, ali zbog pandemije koronavirusa, sada uči na daljinu - onlajn. Dva puta nedeljno pohađa časove matematike i biologije po programu koji je njoj prilagođen. 

Roma, njen osmogodišnji brat Ravil, i još šesnaestoro školske dece u Prihvatnom centru u Vranju uključeno je i u projekat „Akelius platforma - podrška obrazovanju dece izbeglica i migranata u Srbiji - reagovanje na krizu COVID-19 putem onlajn učenja“ koji je pokrenut u junu 2020. godine kao zajednička inicijativa UNICEF-a i Akelius Fondacije. 

UNICEF Srbija/2021

Projekat se sprovodi u partnerstvu sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Komesarijatom za izbeglice i migracije, i ima za cilj da smanji digitalni jaz i obezbedi kontinuitet u učenju dece izbeglica i migranata, tokom i nakon epidemije COVID-19. Nastavnici lokalnih škola pružaju deci u tri prihvatna centra kontinuiranu onlajn podršku u učenju, a organizovani su i desetonedeljni onlajn kursevi engleskog jezika. UNICEF je obezbedio 112 tableta koje deca koriste tokom časova podrške i kurseva jezika čime se osnažuju i njihove digitalne kompetencije. Očekuje se da oko 300 dece izbeglica i migranata dobije ovu vrstu podrške do kraja projekta.

Kurseve engleskog jezika im drže studenti završnih godina studija na Departmanu anglistike Filozofskog fakulteta Univerziteta u Nišu, a podršku u učenju im pružaju nastavnici - mentori koji rade u lokalnim školama gde su deca ovde redovno upisana“ objašnjava Ivana Milanović, koordinatorka Akelius projekta, koja sa decom u Centru u Vranju radi već 4 godine. 

Do sada je kurs engleskog jezika završilo 51 dete, a onlajn podršku za redovno pohađanje formalnog obazovanja je dobilo 140 devojčica i dečaka u tri Centra za smeštaj izbeglica i migranata u Beogradu, Vranju i Šidu. Nastavnici, roditelji i deca uočavaju napredak u učenju i kompetencijama. Deca su zadovoljna časovima i nastavnicima i motivisana su da se uključuju i u kurseve engleskog jezika i u onlajn sesije dodatne podrške u učenju. 

Roma, već poliglota, objašnjava nam koliko je njoj podrška značila i kaže „moj engleski nije bio dobar, ali od kada sam završila onlajn kurs, mnogo je bolji“. Koliko je obrazovanje presudno za budućnost dece znaju i Romini roditelji.   

Za vreme onlajn časova deci pomažu i pedagoškinje, koordinatorke Akelius programa i NVO Indigo
UNICEF Srbija/2021/Živojinović

Vrlo je važno da deca idu u školu, da nauče sve, jezik. Ja ću biti uz njih čime god odluče da se bave“ kaže majka Raža. Deci u kampu podršku u onlajn učenju, u okviru Aukelius projekta, pruža i nevladina organizacija iz Niša. 

Mi pratimo materijal koji deca obrađuju na časovima i posle sa njim to gradivo dodatno obrađujemo u okviru naših neformalnih edukativnih aktivnosti. To su deca koja su van svojih domova, van svoje zemlje, ne poznaju naš jezik, a mnoga ne znaju nijedan drugi jezik sem svog maternjeg. Tako da je i psihološka podrška u ovom momentu jako važna, kako njima tako i njihovim roditeljima“ objašnjava Gordana Radojković iz Indiga.  

Na psihološkim radionicama im objašnjavaju da obrazovanje donosi ekonomsku, socijalnu i zdravstvenu korist, i da je ono najvažnije sredstvo u borbi protiv diskriminacije.  

"Ono na šta mi uvek stavimo naglasak, u radu  sa decom i roditeljima,  jeste pre svega, da je pravo na obrazovanje njihovo pravo, kao i svakog deteta na svetu, i da će im ono što sada ovde uče praktično koristiti gde god da odu", objašnjava Gordana. 

Roma sa ocem Ahmendom, majkom Ražom, i braćom Redurom (3) i Ravilom (8).
UNICEF Srbija/2021/Živojinović

Roma već zna da je pravo na obrazovanje i njeno pravo i da to niko ne bi smeo da joj uskrati. Zato jedva čeka da pored arapskog, farsi, srpskog, grčkog i engleskog nauči i finski jezik i postane jedan od najboljih zubara.

Od početka izbegličke krize, UNICEF je obezbeđivao različite vrste podrške deci izbeglicama i migrantima u oblasti obrazovanja, kroz organizaciju različitih podsticajnih aktivnosti i oblika neformalnog učenja. Kroz podršku Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, školskim upravama i lokalnim ustanovama i partnerima UNICEF doprinosi uključivanju dece izbeglica i migranata u redovno obrazovanje i vaspitanje odmah po dolasku u Republiku Srbiju, promoviše redovno pohađanje nastave naročito za decu bez pratnje, i devojčice.