Nacionalna kampanja „Budi ruka koja voli i reč koja sokoli“

UNICEF sa partnerima pokreće sveobuhvatnu kampanju za promovisanje nenasilnog vaspitnog disciplinovanja dece

12 Septembar 2022
UNICEF Srbija/2022

Beograd, 12. septembar 2022U poslednjih 15 godina sve je manje dece u Srbiji koja su izložena nasilnom disciplinovanju u svojim domovima. Ipak, skoro polovina (45 odsto) dece uzrasta od jedne do 14 godina i dalje doživljava telesno i psihološko kažnjavanje. Ovakve vaspitne metode najčešće se primenjuju kod male dece koja već u uzrastu od 2 do 3 godine dobijaju prve batine.

Ohrabrujuće je da je preko 90 odsto roditelja saglasno da nasilna disciplina nije dobra za dete. Ona povređuje i ponižava dete, razvija nepoverenje i nesigurnost, a nepoželjna ponašanja se neretko ponavljaju. Jer autoritet koji se gradi na strahu i nasilju proizvodi strah i nasilje koje dete prenosi i na odnose sa drugima, često tokom celog svog života.

Raskorak između široko rasprostranjene svesti o tome da nasilna disciplina nije dobra i činjenice da se i dalje primenjuje govori o tome da je roditeljima danas više nego ranije  potrebna podrška u savladavanju izazova roditeljstva i usvajanju alternativnih, pozitivnih disciplinskih praksi.  

„Mnogi roditelji u Srbiji primenjuju pozitivne metode vaspitanja dece. Međutim, postoje i oni kojima su udarac, bes i vika prva i jedina reakcija na izazovno ponašanje deteta. Ti roditelji vole svoju decu, ali im je potrebna podrška da promene svoje ponašanje, često izazvano usled kompleksnosti savremenog načina života. Želimo da im pomognemo, da ih ohrabrimo da zastanu, promisle i pokušaju da pristupe izazovu na način koji je bolji i delotvorniji i za dete i za njihov međusobni odnos. Zato savetujemo da izbroje do 5, da se smire i pruže najbolje svom detetu, jer znamo da svaki roditelj upravo tome i teži. Davanjem sopstvenog pozitivnog primera roditelj pomaže detetu da uspostavi granice koji su utemeljenje na razumevanju i poštovanju“, izjavila je Deyana Kostadinova, direktorka UNICEF-a u Srbiji, i naglasila da „Dete ima pravo na brigu, sigurnost i vaspitanje koje uvažava njegovu ili njenu individualnost, a roditelji imaju pravo na podršku u ispunjavanju svoje uloge“.

Narednih mesec dana UNICEF će, u okviru kampanje „Budi ruka koja voli i reč koja sokoli“, sprovesti niz aktivnosti u Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Novom Pazaru, Čačku, Kragujevcu i Subotici. Započeće se i intenzivan program dugoročnije podrške roditeljima da unaprede svoje roditeljske disciplinske prakse kroz obučavanje stručnjaka u centrima za socijalni rad, kao i u zdravstvenom i obrazovnom sistemu koji se kroz svoju svakodnevnu praksu susreću sa roditeljima u blizu 50 gradova u Srbiji.

Kontakti za medije.

Jadranka Milanović
Communication Officer
UNICEF Srbija
Tel: + 381 11 3602 104
Tel: +381 63 336 283

O UNICEF-u

Prisutni smo u više od 190 zemalja i teritorija, a kroz sve što radimo promovišemo prava i dobrobit dece, posebno one koja su najugroženija i isključena. U potpunosti se finansiramo od dobrovoljnih priloga pojedinaca, država i vlada, fondacija i kompanija.

Pratite UNICEF Srbija na: Facebook-uTwitter-uYouTube-uInstagram-u i LinkedIn-u.