Educația incluzivă
UNICEF acţionează pentru a se asigura că toți copiii frecventează școala și primesc o educație de calitate.

Provocarea
Mulți copii din Moldova nu se bucură pe deplin de dreptul lor la educație. O mare parte din școli încă nu au devenit acel loc unde copiii cei mai vulnerabili și excluși, mai ales cei cu dizabilități, să poată studia și socializa. Multe încă nu fac parte din învățământul general și sunt catalogate drept „școli speciale”. Unele cadre didactice refuză în continuare să se ocupe de copiii cu dizabilități: doar jumătate dintre aceștia consideră că acești copii trebuie să învețe în școli obișnuite.
Unii părinți se tem că educația copiilor lor va avea de suferit dacă în clasă cu ei se va afla un copil cu dizabilități. Chiar dacă datele recente arată că situaţia s-a îmbunătăţit, mulți părinți și îngrijitori cred în continuare că copiii cu dizabilități ar trebui să rămână acasă, fără a primi o educație, sau să fie trimiși la o instituție rezidențială sau la o școală specială. În raport cu alte categorii de copii, cei cu dizabilități sunt lăsați mai des în instituțiile rezidențiale. Fiecare al treilea copil aflat în îngrijire rezidențială este un copil cu dizabilități.
Copiii cu dizabilități mintale sunt stigmatizați într-o măsură mai mare decât cei cu dizabilități fizice. Din cauza lipsei de servicii de sprijin și a capacităţii reduse a personalului din instituţiile de învățământ obişnuite de a se ocupa cu copii cu dizabilități, incluziunea acestor copii este încetinită. Tot din această cauză copiii cu forme de dizabilitate mai puțin evidente sau cu dificultăți de învățare sunt lăsați fără asistența individuală de care au nevoie pentru a învăța astfel încât să-și valorifice întregul potențial.

Mai puțin de 20% dintre toți părinții sunt de părere că copiii cu dizabilități trebuie să frecventeze grădinițele generale împreună cu ceilalți copii.
Soluția
UNICEF susţine autorităţile să dezinstituționalizeze copiii cu dizabilități și să-i integreze în familiile lor, în comunități și școli. Datorită schimbărilor din sistemul de învățământ, cadrele didactice dispun de cunoștințele și instrumentele necesare pentru a adapta programele școlare și a preda în funcție de necesitaţile și capacitățile fiecărui copil. Mecanismele de alocare a fondurilor sunt revizuite pentru a se asigura că școlile dispun de resurse financiare adecvate pentru a angaja cadre didactice de sprijin, a crea centre de resurse și a oferi asistență familiilor copiilor cu dizabilități.
În ultimii ani a crescut numărul de copii cu cerințe educaționale speciale în școlile obișnuite, o categorie din care fac parte copiii cu dizabilități și cei cu dificultăți de învățare. Totodată, numărul copiilor cu dizabilități din școlile speciale și auxiliare a scăzut constant.
Din anul 2012, datorită unei noi formule de finanţare, 2% din bugetul de stat pentru învățământ au fost alocate educației incluzive, ceea ce a dus la un progres semnificativ în integrarea copiilor cu dizabilități în școlile generale.
Ne mai rămân însă multe de făcut pentru a garanta că fiecare copil din Moldova, indiferent de competențele sale, are șansa să rămână în familia sa și să meargă la școala din localitate.
Datorită unei noi formule de finanţare, 2% din bugetul de pentru învățământ au fost alocate educației incluzive.
În ultimii ani a crescut numărul de copii cu cerințe educaționale speciale în școlile obișnuite, o categorie din care fac parte copiii cu dizabilități și cei cu dificultăți de învățare.