EU4Moldova: Regiuni-cheie
pentru a susține dezvoltarea polilor regionali de creștere inteligentă, incluzivă și durabilă în Cahul și Ungheni, pentru a le asigura cetățenilor o calitate mai bună a vieții și noi oportunități

Programul „EU4Moldova: Regiuni-cheie” (2019-2024) are un buget total de 23.3 milioane de euro, este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF).
„Regiunile-cheie ale UE” reprezintă o inițiativă pilot care are ca scop stimularea schimbărilor sistemice prin crearea unor sinergii mai puternice în baza inițiativelor anterioare, actuale și viitoare finanțate de UE, precum și în baza multor altor proiecte ale donatorilor, partenerilor de dezvoltare și instituțiilor publice. Eliminarea lacunelor și stabilirea legăturilor între aceste inițiative va crea o temelie solidă și durabilă pentru o dezvoltare economică de lungă durată.

EU4Ungheni şi EU4Cahul asigură și dezvoltarea incluzivă în conformitate cu obiectivele și aspirațiile reînnoite ale Strategiei Uniunii Europene (UE) pentru tineret pe perioada 2019-2027, care urmărește implicarea, conectarea și responsabilizarea tinerilor.
În următorii ani de implementare a programului - 2023 şi 2024, această inițiativă a UE va susține mai multe proiecte privind serviciile sociale, precum serviciile de educație și protecție pentru adolescenți și copii, inclusiv serviciile de îngrijire a copiilor. La fel, vor fi îmbunătățite politicile în favoarea copiilor și tinerilor, iar instrumente inovatoare vor fi implementate în vederea asigurării abilitării, implicării și participării tinerilor.
Regiunile-cheie UE contribuie și la creșterea atractivității investiționale și antreprenoriale a regiunilor prin promovarea rolului lor de poli de creștere, dar și prin valorificarea abordării de specializare inteligentă cu scopul de a crea noi oportunități de muncă atractive.
Programul vizează și îmbunătățirea participării cetățenilor în procesul de luare a deciziilor printr-o transparență și răspundere consolidată a autorităților publice locale. Cetățenii vor fi implicați și angajați pe tot parcursul proiectului.
EU4Cahul
Uniunea Europeană a lansat la 17 ianuarie 2020 în Cahul prima dintre cele două inițiative în cadrul noului program „EU4Moldova: Regiuni-cheie”. Inițiativa EU4Cahul va viza în perioada 2019-2024 orașul Cahul și localitățile sale învecinate din raionul Cahul.
Pentru mai multe informații despre activitățile de dezvoltare din Cahul accesați here.
EU4Ungheni
Uniunea Europeană a lansat la 24 ianuarie 2020 în Ungheni a doua dintre cele două inițiative în cadrul noului program „EU4Moldova: Regiuni-cheie”. Regiunea-cheie Ungheni a UE va beneficia de asistență substanțială din partea UE pentru îmbunătățirea calității vieții cetățenilor săi, ideal la un nivel comparabil cu standardele UE.
Pentru mai multe informaţii despre activitățile de dezvoltare din Ungheni accesați here.
Descrierea proiectului
Denumirea acțiunii: | EU4Moldova: Regiuni-cheie |
Locul (locurile) desfășurării acțiunii: | Republica Moldova (cu accent pe regiunile-cheie Ungheni și Cahul) |
Durata totală a acțiunii (luni): | 60 |
Buget (EUR) | 23.300.000 |
Realizări/rezultate principale |
UNICEF va fi responsabilă pentru implementarea inițiativelor comunitare comune, cu scopul de a îmbunătăți furnizarea de servicii locale pentru grupurile vulnerabile:
|
Grupurile țintă |
Comunitățile și organizațiile comunitare (ONG-uri, grupuri de voluntari, grupuri comunitare, copii, adolescenți, tineri și părinții lor). |
Beneficiarii finali |
|
UNICEF, cu sprijinul UE, PNUD, și împreună cu partenerii de implementare - Institutul Mamei și Copilului, Centrul de Intervenție Timpurie „Voinicel”, Programul Educațional „Step by Step”, Centrul de Informare și Resurse „Pro Bono” - a reușit să contribuie la îmbunătățirea mai multor servicii centrate pe copil.
Principalele dezvoltări și rezultate
- Proiecte de infrastructură socială. Renovarea Grădiniței „Tereza Sobolevschi” din Ungheni, a Grădiniței nr. 8 „Prichindel” din Cahul și achizițiile pentru Grădinița "Delia".


- Granturi oferite organizațiilor societății civile pentru îmbunătățirea serviciilor destinate copiilor și adolescenților. UNICEF a realizat o evaluare inițială pentru programul „EU4Moldova: Regiuni-cheie” în Cahul și Ungheni, concentrându-se pe intervențiile legate de copii și adolescenți.
- Consolidarea capacităților autorităților publice locale (APL-uri) în ceea ce privește planificarea strategică participativă privind drepturile copilului și elaborarea și monitorizarea bugetului. A fost elaborat un curs de instruire în domeniul finanțelor publice, ca urmare a constatărilor din evaluarea deficitului de capacități, realizată în perioada mai-iunie 2021 în toate cele patru APL-uri incluse în proiect. UNICEF implementează, în parteneriat cu Institutul Mamei și Copilului (IMC), proiectul „Consolidarea capacităților lucrătorilor medicali din instituțiile de asistență medicală primară de prestare a serviciilor calitative de sănătate pentru mamă, copil și adolescent în regiunile Cahul și Ungheni” - au fost organizate opt seminare de instruire pentru 265 de specialiști în sănătate (asistenți medicali de familie) privind implementarea modificărilor din Standardele pentru creșterea și dezvoltarea copilului (programe de vizite la domiciliu).
- Dezvoltarea serviciilor educaționale pentru copii și adolescenți în Cahul și Ungheni. Intervenția se concentrează pe consolidarea implementării metodologiei centrate pe copil și pe sprijinirea calității educației în instituțiile preșcolare și școlare.
- Dezvoltarea serviciilor de intervenție timpurie pentru copiii de vârstă mică cu întârzieri și dizabilități de dezvoltare în raioanele Cahul și Ungheni. Trei experți din cadrul Centrului Voinicel, partenerul OSC din această activitate, au oferit suport metodologic transdisciplinar de înaltă calitate pentru 16 familii care au copii mici cu dizabilități sau întârzieri în dezvoltare (2 familii din Cahul și 14 din Ungheni). În plus, 67 de copii cu dizabilități sau întârzieri în dezvoltare din alte zone îndepărtate ale țării au beneficiat de servicii transdisciplinare de intervenţie timpurie, acesta reprezentând un beneficiu suplimentar al proiectului. În cadrul proiectului, Centrul Voinicel a creat o bază de date dedicată, în care toți beneficiarii sunt gestionați, grupați și supravegheați în permanență pentru a beneficia de intervențiile punctuale necesare.


- Consolidarea capacităților, dezvoltarea și abilitarea adolescenților și tinerilor din regiunile Cahul și Ungheni. UNICEF a stabilit un parteneriat cu ONG-ul național Probono, care colaborează cu ONG-urile locale de tineret „Perspectiva” din Cahul și „Făclia” din Ungheni. Probono sprijină APL-urile, școlile și centrele de tineret să își dezvolte strategiile locale privind tinerii și programele pentru grupurile vulnerabile de adolescenți și tineri.