200 de persoane au alergat pentru PACE și pentru bunăstarea fiecărui copil

în cadrul „EU4Cahul Marathon 10 km – Run for PEACE, organizat cu suportul Uniunii Europene

10 Mai 2022
EU4Cahul Maraton
UNICEF Moldova

Chișinău, 10 mai 2022: Circa 200 de persoane au alergat pentru PACE și pentru bunăstarea fiecărui copil, la „EU4Cahul Marathon 10 km”,  o cursă gratuită,  care a avut loc în inima capitalei de sud. 

Cursa a fost organizată de Primăria municipiului Cahul, susținută de Uniunea Europeană, în cadrul proiectului ,,EU4Moldova: Regiune cheie’’ și implementată de UNDP Moldova și UNICEF Moldova, având drept scop evidențierea necesităților sprijinului social pentru copii și îmbunătățirea accesului la servicii sociale de calitate pentru copiii și adolescenții, atât din Cahul, cât și din toată țara.

Totodată, evenimentul a promovat PACEA și bunăstarea, în contextul crizei din Ucraina, care afectează copii, familiile și cetățenii ei, deopotrivă. 

„Acum, mai mult ca niciodată, trebuie să ne rugăm pentru PACE și liniște în lume, pentru ca toți copii să fie în familii, la ei acasă. Municipiul Cahul este recunoscător partenerilor de dezvoltare pentru proiectul EU4Moldova – regiuni cheie, prin intermediul căruia am reușit să oferim copiilor din Cahul acces la servicii esențiale dar și să promovăm modul sănătos de viață, prin diverse activități cultural-spotrive, precum este și Maratonul „Run for PEACE”, a declarat primarul municipiului Cahul, Nicolae Dandiș, în cadrul evenimentului de deschidere.

„Uniunea Europeană, prin intermediul programului ,,EU4Moldova: Regiune cheie’” contribuie la îmbunătățirea accesului la servicii sociale de calitate pentru copii și adolescenți, într-o infrastructură socială modernă și prietenoasă copiilor. Vreau să felicit întreaga comunitate din Cahul pentru implicare și atitudinea pe care o au față de orașul lor. Împreună suntem mai puternici”, a adăugat la rândul său, Gintautas Baranauskas, șef adjunct al secției cooperare al Uniunii Europene în Moldova.

Alături de cei 200 de amatori de alergare, s-a alăturat și reprezentantul adjunct al UNICEF Moldova, Iljia Talev, care a menționat în discursul său, că este admirabil atunci când întreaga comunitate se implică pentru o acțiune nobilă, siguranța copiilor din Moldova și Ucraina.

„Vă mulțumesc că ați venit să susțineți „EU4Cahul Maraton și PACEA, care este atât de importantă pentru fiecare copil în acest moment. Misiunea UNICEF în Moldova este să se asigure că fiecare copil din țară este sănătos, educat și protejat. În criza actuală, este crucial să asigurăm copiilor acces la toate serviciile necesare. UNICEF, împreună cu colegii noștri de la PNUD și toți partenerii locali, ne propunem să aducem mai multe oportunități și servicii de sănătate și educație de calitate pentru fiecare copil și familie din Cahul”, a subliniat, Iljia Talev.

Menționăm că, pe parcursul a doi ani de implementare a proiectului, UNICEF Moldova, împreună cu partenerii de dezvoltare, au reabilitat grădinița „Prichindel” oferind copiilor din Cahul spațiu sigur și confortabil pentru dezvoltarea lor, au asigurat cu materiale didactice și jucării pentru circa 4 mii de copii din 40 de școli și grădinițe și au instruit 180 de medici de familie și asistenți medicali pentru  a intervenți în situații de rugențe la copii, ceea ce înseamnă că acum toate familiile din raionul Cahul cu copii sub 3 ani pot beneficia de astfel de servicii.

La fel, 15 consilii ale elevilor au acum capacități de a participa activ la viața școlară, iar  4 Centre de Tineret au fost instruite în planificarea strategică și furnizarea de servicii prietenoase pentru adolescenți și tineri.

Programul „EU4Moldova: Regiuni-cheie” (2019-2024) sprijină dezvoltarea inteligentă, incluzivă și durabilă în Cahul și Ungheni pentru a asigura o calitate mai bună a vieții și noi oportunități pentru cetățeni. Programul are un buget total de 23 milioane de euro, este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF).

 

 

EU4Cahul Maraton
UNICEF Moldova
EU4Cahul Maraton
UNICEF Moldova
EU4Cahul Maraton
UNICEF Moldova
EU4Cahul Maraton
UNICEF Moldova

Contacte media

Angela Munteanu
Ofițer Comunicare
UNICEF Moldova
Tel: + 373 22 26 91 53

About UNICEF

UNICEF promotes the rights and wellbeing of every child, in everything we do. Together with our partners, we work in 190 countries and territories to translate that commitment into practical action, focusing special effort on reaching the most vulnerable and excluded children, to the benefit of all children, everywhere.

For more information about UNICEF and its work for children, visit www.unicef.org

Follow UNICEF on Twitter and Facebook