UNICEF Moldova, în sprijinul părinţilor

Grijă de la naştere!

UNICEF
Carnet de dezvoltare a copilului!
UNICEF Moldova
13 Aprilie 2022

Peste 16.000 de familii din raionul Ungheni şi Cahul vor beneficia de un ghid specializat, dedicat tinerilor părinți, care le va îndruma paşii în primii ani de viaţă a copiilor. Proiectul este parte a programului de dezvoltare regională „EU4Moldova – regiuni cheie”, finanţat de către Uniunea Europeană şi implementat de către UNICEF Moldova.

„Carnetul de dezvoltare a copilului” este un supliment pentru părinţi, elaborat în baza standardelor de creștere şi dezvoltare a copilului de vârsta cuprinsă între 0-18 ani, care include toate informaţiile relevante legate de creșterea şi dezvoltarea copilului, inclusiv imunizarea şi nutriţia.

Părinţii pot să noteze şi să ducă evidenţa maladiilor ereditare sau cronice. De asemenea, datorită acestui carnet, ei vor putea, cu uşurinţă, să ţină cont de fiecare vizită la medicul de familie sau cel de specialitate.

Carnet de dezvoltare a copilului!
UNICEF Moldova

„Mamele devin mult mai informate. Ghidul este elaborat în aşa mod, încât este extrem de uşor de folosit de către părinţi. Ei pot, inclusiv, să-şi facă propriile notiţe şi să urmărească dinamica dezvoltării copilului în fiecare zi. Dacă informaţiile din cartela medicală rămân, de cele mai multe ori, în spitale, acest carnet este păstrat acasă şi, de ce nu, folosit, ulterior, în adolescenţa copilului sau la maturitate”, afirmă Natalia Bargan, medic de familie, directoare interimară a Centrului de Sănătate Primară Ungheni.

Potrivit Nataliei Bargan, în primele luni de viaţă, este foarte important de monitorizat stările bebeluşului, prin urmare, în acest ghid există un tabel unde mămicile pot scrie când copii manifestă alergii şi în ce condiţii. Astfel, în scurt timp, părinţii vor şti cu exactitate ce trebuie să evită în alimentaţia bebeluşului.

 

„Mamele devin mult mai informate. Ghidul este elaborat în aşa mod, încât este extrem de uşor de folosit de către părinţi”

Natalia Bargan, medic de familie.
Carnet de dezvoltare a copilului!
UNICEF Moldova

Elena are 43 de ani şi locuiește în Ungheni. La începutul acestui an, a dat naştere celui de-al treilea copil – o fetiţă! A rămas însărcinată când se afla la muncă peste hotare, dar a decis să revină acasă, pentru că, spune ea „mi-am dorit să nasc în ţara mea, aici unde mă simt în siguranţă”.

„Pentru mine, chiar din prima zi după naştere, a fost destul de interesant acest ghid. Am uitat anumite lucruri, datorită diferenței de 18 ani dintre sarcina a doua şi cea de acum. Datorită acestui ghid, mi-am reamintit despre fazele somnului la bebeluş, despre alăptare. Eu cred că informațiile care se regăsesc în această cărțulie sunt extrem de prețioase, în primul rând, pentru mămicile la prima sarcină. Vor găsi toată informaţia necesară”, spune Elena Bulat.

Carnet de dezvoltare a copilului!
UNICEF Moldova

Printre beneficiarii din Ungheni se numără şi Tatiana Culeac. La cei 36 de ani, femeia a dat naştere celui de-al doilea bebeluş.

„Această carte este foarte interesantă, benefică pentru părinţi. Cred că este toată informația de care este nevoie pentru dezvoltarea şi creşterea în dinamică a copilului. Nouă, personal, ne este de foarte mare ajutor. Astfel, vedem lună de lună, toate reacțiile copilului. Acum am început diversificare şi ne conducem după cărţulie. Am găsit şi un grafic, cum anume să diversificăm alimentele, în ce lună, care este combinația potrivită”, spune Tatiana.

La o distanţă de 200 de kilometri de la Ungheni, şi părinţii din Cahul au posibilitatea de a beneficia de acest ghid. Carnetul conţine informaţii oficiale, ajutătoare, datorită cărora pot monitoriza, în condiţii casnice, evoluţia dezvoltării copilului

„Ghidurile sunt împărțite femeilor aflate în ultimul trimestru de sarcină, dar şi celor care, deja, au devenit mămici. Ele vor găsi, într-un singur loc, informaţia corectă şi exact aşa cum trebuie să fie livrată – profesionist. Alimentaţia copilului este un element extrem de important, iar cu ajutorul acestui ghid, părinţii vor şti când şi cum pot trece la alimentaţia suplimentară. Odată ce vor studia acest carnet, vor înţelege mai bine de ce bebeluşul plânge, ce anume îl deranjează, cât de importante sunt vitaminele şi când ar trebuie administrate. Totodată, vor putea verifica dacă funcţiile senzoriale (auzul şi văzul) ale copilaşului se dezvoltă conform vârstei”, susţine Larisa Chiriac, şefa adjunctă a Centrului de Sănătate din Cahul.

 

Carnet de dezvoltare a copilului!
UNICEF Moldova

„Fiind mămică de o lună şi, în special, la prima sarcină, am primit cu entuziasm vestea că urmează să avem astfel de ghiduri. Eu, de obicei, nu caut informaţie de pe internet, iar acest ghid este unul binevenit”

Diana Coev, mamă.

Printre mămicile din Cahul, care vor beneficia de informaţii specializate se află Diana Coev, în vârstă de 23 de ani, originară din localitatea Ursoaia, care a dat naştere primului copil.

„,Eu, fiind mămică de o lună şi, în special, la prima sarcină, am primit cu entuziasm vestea că urmează să avem astfel de ghiduri. Pentru că, este greu când nu ai experienţă. Nu ştii ce să faci, în primele zile, când bebeluşul plânge, poate ceva îl doare, poate vrea să doarmă. Eu, de obicei, nu caut informaţie de pe internet, iar acest ghid este unul binevenit”, povesteşte Diana Coev.

Carnet de dezvoltare a copilului!
UNICEF Moldova

Fiecare raion în parte – Ungheni şi Cahul, au beneficiat de peste opt mii de astfel de ghiduri, iar personalul medical a fost instruit pentru a explica tinerilor părinţi, până la naştere, importanţa informaţiilor.

Pe parcursul anului trecut în raionul Ungheni s-au născut 900 de copii, iar în raionul Cahul peste 800 de copii.

 

Carnet de dezvoltare a copilului!
UNICEF Moldova

Pe lângă suportul informaţional dedicat tinerilor părinţi şi personalul medical din cele două raioane au avut parte de instruiri specializate.

Astfel, în cadrul proiectului „Consolidarea capacităților lucrătorilor medicali din domeniul asistenței medicale primare de a presta servicii medicale de calitate mamelor, copiilor și adolescenților în regiunile Cahul și Ungheni” finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UNICEF și PNUD, circa 100 de medici de familie au fost instruiți în supravegherea sănătății și dezvoltării copiilor și adolescenților, precum şi supravegherea antenatală a gravidelor.

La fel, aproape 270 de asistente medicale de familie au fost pregătite conform normele și standardul de organizare a vizitelor de supraveghere la domiciliu a copilului sănătos 0-3 ani;

Cele două raioane – Cahul şi Ungheni au beneficiat de 250 truse medicale pentru monitorizarea bebeluşului în condiţii de ambulator. Fiecare trusă conţine: cântar electronic portabil, meșă pentru cântărirea copilului, pediometru și panglica centimetrică.

Programul „EU4Moldova – regiuni cheie”, are menirea de a se concentra pe consolidarea serviciilor de sănătate pentru copii şi adolescenți, asigurând creşterea şi dezvoltarea adecvată a copilului. De asemenea, se concentrează pe consolidarea capacităţii profesioniştilor din asistenţa medicală primară.