Dezvoltarea timpurie a copiilor
UNICEF acţionează pentru asigurarea accesului tuturor copiilor la servicii de educație timpurie

Provocarea
Copiii care se dezvoltă într-un mediu familial sigur, plin de afecțiune și grijă, pot mai bine să facă față provocărilor vieții și să-și atingă întregul potențial. Parentalitatea pozitivă, care sprijină, este importantă pentru dezvoltarea fizică și mentală și bunăstarea copiilor de la o vârstă mică, pe parcursul copilăriei și adolescenței, până la maturitate. Parentalitatea pozitivă ajută la dezvoltarea unui auto-control puternic și fortifică rezistența de a face față problemelor, având beneficii pe termen lung pentru copii. În contrast, practicile deficitare de parentalitate sunt asociate cu probleme emoționale și comportamentale ale adolescenților.
Părinții din Moldova devin tot mai conștienți de necesitatea de a se juca, de a le vorbi și de a le citi copiilor, însă abilitățile parentale continuă să rămână cu mult în urma nivelului necesar copiilor.
Doar 2% dintre mame și îngrijitori recunosc cele 2 semne de pericol ale pneumoniei, iar mai puțin de 20% dintre toți părinții sunt de părere că copiii cu dizabilități trebuie să meargă la aceleaşi grădiniţe ca și ceilalți copii.
Numărul familiilor care aplică practici de îngrijire pozitivă este încă mic. Mulți părinți consideră că bătaia este acceptabilă. A fost raportat că mai mult de jumătate dintre copiii cu vârsta cuprinsă între 2 și 4 ani au fost pedepsiți fizic.
Mulți părinți consideră că bătaia este acceptabilă. Cu cât copilul este mai mic, cu atât este mai probabil ca el să fie pedepsit fizic.
Mai puțin de unul din doi tați le-a citit copiilor lor de 3-5 ani.

Doar 20% dintre copiii romi merg la grădiniță, comparativ cu 80% dintre copiii de alte etnii.
Soluția
UNICEF colaborează cu personalul medical, educatorii din grădinițe și asistenții sociali ca ei să le poată preda părinților abilitățile de dezvoltare timpurie a copiilor. Angajamentul, capacităţile și abilitățile îngrijitorilor sunt îmbunătățite, ceea ce le permite să-și asume o responsabilitate mai mare față de îngrijirea, sănătatea, dezvoltarea, educația și protecția corespunzătoare a copiilor. Sunt îmbunătățite mai ales capacitățile de stimulare a copiilor de vârstă mică și disciplina pozitivă.
Acest lucru înseamnă ajutarea părinților să interacționeze mai mult cu bebelușii și cu copiii mici, să recunoască etapele de dezvoltare a copilului, să înțeleagă rolul îngrijirii pline de afecțiune și al jocului, să stimuleze cunoașterea copiilor și să aplice practici pozitive, non-violente pentru a-și crește copiii de la naștere până la adolescență.
UNICEF continuă să promoveze comunicarea dintre părinți și alți îngrijitori, creând o apreciere mai mare pentru diversitate, inclusiv acceptarea copiilor cu dizabilități. Organizația sprijină elaborarea documentelor de politici intersectoriale privind parentalitatea pozitivă.
De ce sunt importante primele 1.000 de zile? În primii ani de viață, neuronii din creierul copilului formează conexiuni noi la o rată de 1.000 pe secundă: un ritm care nu se mai repetă.