Grădinița ”Tereza Sobolevschi” din Ungheni a fost renovată cu sprijinul Uniunii Europene

Circa 350 de copii se vor bucura de condiții sigure și confortabile pentru dezvoltarea lor

02 Noiembrie 2021
Circa 350 de copii se vor bucura de condiții sigure și confortabile pentru dezvoltarea lor
UNICEF Moldova

Chișinău, noiembrie 2021. Una dintre cele mai mari și mai vechi grădinițe din Ungheni - „Tereza Sobolevschi” - a fost renovată grație sprijinului oferit de Uniunea Europeană în cadrul programului „EU4Moldova: Regiuni-cheie”. Pentru lucrările de renovare a acoperișului s-au investit 3,3 milioane de lei, dintre care, 2,8 milioane au fost alocate de către Uniunea Europeană. 

Grădinița „Tereza Sobolevschi” este frecventată de circa 350 de copii și înregistrează cele mai multe cereri de înscriere în comparație cu alte instituții de dezvoltare timpurie din municipiu. Instituția nu a fost renovată de la înființarea sa în 1980. 

„Esența cooperării dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova constă în îmbunătățirea condițiilor de viață ale cetățenilor Moldovei. Sunt mândră să văd încă un rezultat remarcabil și tangibil al sprijinului nostru.  Această realizare generează beneficii directe copiilor, care sunt viitorul acestei țări, oferindu-le mai mult confort și condiții mai sigure și mai sănătoase pentru viața lor de zi cu zi. Prin consolidarea eforturilor cu autoritățile publice locale și cetățenii, vom îmbunătăți viața fiecărui cetățean al țării! Deoarece împreună suntem mai puternici!”, a declarat Magdalena Mueller-Uri, Șefa Departamentului Operațiuni al Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova.

„Atunci când grădinițele sunt închise, copiii pierd o conexiune socială semnificativă. Suntem fericiți că, grație suportului Uniunii Europene, copiii din Ungheni vor beneficia de încă o grădiniță renovată pentru prima dată în ultimii 40 de ani. Aceasta este una dintre multele inițiative care vor îmbunătăți standardele de calitate, accesul copiilor și tinerilor la serviciile sociale, ceea ce este deosebit de important pentru dezvoltarea socio-economică durabilă din Ungheni, una dintre regiunile-cheie susținute de Uniunea Europeană”, a menționat Maha Damaj, Reprezentanta da Ţară a UNICEF în Republica Moldova. 

„Suntem recunoscători Uniunii Europene și UNICEF pentru sprijinul acordat. Acoperișul grădiniței era într-o stare absolut deplorabilă. Foile de ardezie erau avariate și chiar lipseau pe unele porțiuni. Pe timp de ploaie, încăperile erau inundate în interior. Această renovare era extrem de necesară, iar acum, copiii noștri frecventează o instituție în care sunt în siguranță”, a spus Svetlana Gaiduc, directoarea grădiniței „Tereza Sobolevschi” din Ungheni.   

Anul trecut Delia, o altă grădiniță din municipiul Ungheni a fost dotată cu mobilier, materiale didactice și jucării cognitive, cu sprijinul oferit în cadrul aceluiași Program „EU4Moldova: Regiuni-cheie”. Instituția și-a redeschis ușile pentru 130 de copii după ce a fost închisă mai bine de 15 ani.

Programul „EU4Moldova: Regiuni-cheie” (2019-2024) sprijină dezvoltarea inteligentă, incluzivă și durabilă în Cahul și Ungheni pentru a asigura o calitate mai bună a vieții și noi oportunități pentru cetățeni.

Programul are un buget total de 23 milioane de euro, este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF).

 

UNICEF Moldova
UNICEF Moldova

Contacte media

Angela Munteanu
Ofițer Comunicare
UNICEF Moldova
Tel: + 373 22 26 91 53

About UNICEF

UNICEF promotes the rights and wellbeing of every child, in everything we do. Together with our partners, we work in 190 countries and territories to translate that commitment into practical action, focusing special effort on reaching the most vulnerable and excluded children, to the benefit of all children, everywhere.

For more information about UNICEF and its work for children, visit www.unicef.org

Follow UNICEF on Twitter and Facebook