Tvrtke i prava djece

Što je dobro za djecu, dobro je i za posao

djevojčica se razigrano smješka dok se igra u igraonici
UNICEF/Kljajo

U Hrvatskoj živi približno 800 tisuća djece mlađe od 18 godina što čini oko 20 posto ukupnog stanovništva- Gotovo da nema tvrtke koja na neki način ne utječe na njihove živote. Odnos tvrtki prema roditeljima i usklađivanju njihova poslovnog i privatnog života, plasiranje proizvoda i usluga namijenjenih djeci, oglašavanje koje je namijenjeno djeci ili u kojem djeca sudjeluju, utjecaj poslovanja na okoliš u kojem djeca rastu i razvijaju se, sve to snažno utječe na interese djece i njihova prava.

"Djeca su ključni dionici svake tvrtke. Djeca su potrošači proizvoda i usluga, članovi obitelji zaposlenika, članovi zajednica u kojima tvrtke djeluju, a i sama će jednog dana biti zaposlenici i budući poslovni čelnici.“

Uz zajednički rad na ovoj temi, UNICEF pomaže tvrtkama da dobrim poslovnim rezultatima pridruže dodatnu vrijednost i tako se približe svjetskim standardima suvremenog poslovanja koje sve više brine o održivom razvoju i ljudskim pravima.

Načela o pravima djece i poslovanju

UNICEF je u suradnji s UN Global Compactom i organizacijom Save the Children razvio 10 načela o pravima djece i poslovanju koja pružaju mogućnost tvrtkama da sagledaju svoje poslovanje u području održivog razvoja iz perspektive prava djece.

Načela pomažu tvrtkama da utvrde direktne i indirektne utjecaje svog poslovanja na djecu te predlažu niz koraka i aktivnosti koje tvrtke mogu poduzeti na radnom mjestu, na tržištu ili u zajednici kako bi unaprijedili živote djece.  Načela se zasnivaju na Konvenciji o pravima djeteta i pozivaju tvrtke da prepoznaju djecu kao važne dionike svog poslovanja, da prate svoj utjecaj poslovanja na djecu te da poduzmu konkretne aktivnosti kako bi postavili djecu u središte održivog poslovanja.

„S obzirom da su djeca za svakoga najvažniji posao, od najveće je važnosti da svi, bez iznimki, postignemo dobre rezultate u ostvarivanju dobrobiti za djecu.“

Pozivamo sve tvrtke u Hrvatskoj da usvoje Načela o pravima djece i poslovanju te da postanu predvodnici dobre prakse u zaštiti i promicanju dječjih prava. Svim zainteresiranim tvrtkama, UNICEF nudi niz alata i smjernica koje im mogu pomoći u primjeni Načela u svakodnevnom poslovanju i upravljanju.

Za više informacija o Načelima o pravima djece i poslovanju javite nam se na partnerstva@unicef.hr.

UNICEF-ova CSR akademija

UNICEF je 2017. godine u suradnji s Hrvatskom udrugom poslodavaca pokrenuo UNICEF-ovu CSR Akademiju, prvi nacionalni program edukacije poslovnog sektora o uključivanju dječjih prava u svakodnevno poslovanje i upravljanje. Ovaj jedinstveni trening razvijen je kao odgovor na sve veći interes poslovnog sektora za teme društvene odgovornosti, održivosti i ljudskih prava kao i za njihovu integraciju u nefinancijske izvještaje.

Pod vodstvom renomiranih stručnjaka za pitanja društvene odgovornosti, CSR akademija pruža stručna znanja o utjecaju poslovanja na djecu, kao i praktične alate i smjernice koji će pomoći tvrtkama da uključe dječja prava u svoja poslovna načela, poslovne prakse i organizacijsku kulturu.

Do sada je na akademiji sudjelovalo više od 60 predstavnika vodećih kompanija koje posluju u Hrvatskoj, među kojima su Podravka, Addiko banka, Kaufland, Valamar, Dukat, Tele2, Jadrolinija, Bina Istra, Zagrebačka burza, Zagrebačka banka, IKEA, Hrvatska udruga banaka, INA, Erste banka i mnoge druge.

“Sve što sam doznala na ovoj radionici za mene je bilo izuzetno korisno, ali ujedno i izazovno. Metoda rada mi se jako sviđa i dobila sam vrlo dobar koncept i okvir za ono što je moguće napraviti po pitanju uključivanja dječjih prava u naše poslovne politike i procese”

Nikolina Bogati, direktorica marketinga i odnosa s javnošću Raiffeisen banke.

Pozivamo sve tvrtke koje se žele priključiti CSR akademiji ili žele surađivati s UNICEF-om u važnom poslu za najmlađe da nam se pridruže. Uz zajednički rad na ovoj temi možemo napraviti mnogo za dobrobit djece, zajednice i poslovanja te dokazati da održivi razvoj cijelog društva, u čijem su središtu djeca, počiva na suradnji i partnerstvu.

Javite nam se na partnerstva@unicef.hr i već danas napravite važan korak za djecu i vaše poslovanje.