УНИЦЕФ: 2 от 3 деца живеят в страни, където бащите нямат право дори на един ден платен отпуск по бащинство

Детският фонд на ООН призовава за инвестиции в политики, насочени към семейството, които да подпомагат ранното детско развитие, включително платен отпуск по бащинство и майчинство, безплатно предучилищно образование и платени почивки от работа за кърмене

16 Август 2018
Баща чете приказка на 2-годишното си дете. Двамата гледат книжката с интерес
UNICEF Bulgaria/2016/Popov

Ню Йорк, 14 юни 2018 - Почти две-трети от децата на възраст под 1 година – или близо 90 милиона в целия свят – живеят в страни, в които бащите им нямат право по закон на дори един ден платен отпуск по бащинство, показват данните на нов анализ на УНИЦЕФ.

92 държави нямат национални политики, които да гарантират, че бащите получават адекватно платено свободно време с новородените си бебета, включително Индия и Нигерия, които имат високa  раждаемост. За сравнение, в други държави с високa раждаемост , като Бразилия и Демократична република Конго, има платени отпуски по бащинство, макар и относително кратки.

Положителното и стимулиращо взаимодействие с майките и бащите от самото начало помага за развитието на мозъка на децата, като ги прави по-здрави и по-щастливи и увеличава способността им да учат. Отговорност на всички нас е да им дадем възможност да осъществят тази роля”, каза изпълнителният директор на УНИЦЕФ Хенриета Фор.

Научните данни показват, че когато бащите изградят връзка с бебетата си още от самото начало на живота, е по-вероятно да играят по-активна роля и в цялостното развитие на детето. Изследванията също така показват, че когато децата позитивно взаимодействат с бащите си, се радват на по-добро психично здраве, самоуважение и удовлетворение от живота в дългосрочен план.

УНИЦЕФ приканва правителствата да прилагат национални политики в подкрепа на семействата, които подпомагат ранното детско развитие, включително и да осигуряват платен отпуск по бащинство, за да се помогне на родителите да имат време, ресурси и информация, от които се нуждаят, за да се грижат за децата си.

По-рано тази година УНИЦЕФ модернизира подхода си към разпоредбите за родителския отпуск и вече предвижда до 16 седмици платен отпуск за бащинство във всичките си представителства по света – ние сме първата агенция на ООН, която удължава този отпуск над стандартните четири седмици.

„Не можем да бъдем" За всяко дете”, ако не сме „За всеки родител”. Трябва да изискваме повече от правителствата и работодателите, ако искаме да дадем на бащите и майките времето и ресурсите, от които се нуждаят, за да се грижат за децата си, особено през най-ранните години от живота на детето”, каза още г-жа Фор.

В целия свят се засилва стремежът към  политики, които са в подкрепа на семействата. Например в Индия официалните власти предлагат законопроект за предоставяне на отпуск по бащинство, който да бъде разгледан на следващото заседание на Парламента, което ще позволи на бащите да получават до три месеца платен отпуск по бащинство.

Остава обаче много работа. В 8 страни по света, включително САЩ, където живеят близо 4 милиона новородени, няма изобщо платен отпуск по майчинство или по бащинство. Настоящият анализ е част от глобалната кампания на УНИЦЕФ „Супер татко”, която за втора поредна година цели да премахне бариерите, които възпрепятстват бащите да играят активна роля в развитието на децата си. Основен момент в кампанията е отбелязването на Деня на бащата (17 юни) - признат в повече от 80 страни, като се фокусира върху важността на любовта, играта, закрилата и доброто хранене за здравословното развитие на мозъка на малките деца.

Напредъкът в невро-науките  е доказал, че когато децата прекарват най-ранните си години – особено първите 1000 дни, от зачеването до две-годишна възраст – в пълноценна и стимулираща среда, новите невронни връзки се формират с оптимална скорост. Тези връзки са определящи за познавателните способности на детето,  как то се учи и мисли, за способността му да се справя със стреса, като дори могат да повлияят на това какви доходи ще има като възрастен.

„Поредицата публикации я списание „Лансет“, Разширяване обхвата на ранното детско развитие: от науката до реализирането“, стартирали през октомври 2016 г., разкриват, че близо 250 милиона деца под 5 години са изложени на риск да не развият своите възможности поради недохранване и крайна бедност. Същите данни разкриват, че програми, насърчаващи пълноценната грижа – здраве, пълноценно хранене, стимулираща грижа, сигурност и закрила, ранно учене – могат да струват едва 50 американски цента на глава от населението годишно, когато се комбинират със съществуващите здравни услуги.

###

Бележки към редакторите:

На УНИЦЕФ бе предоставен списък на страните с и без платени отпуски по бащинство от Световния център за анализ на политиките в Калифорнийския университет в Лос Анджелис (WORLD Policy Analysis Center).Пълният списък на страните без платено бащинство може да бъде разгледан тук.

Следните държави имат политика, която или дава по-дълъг платен отпуск за бащите, или предоставя финансови стимули на бащите да вземат по-дълъг отпуск, което е от полза за по-продължителното им участие в развитието на техните деца: Германия, Финландия, Исландия, Норвегия, Южна Корея, Швеция.

Какво е положението в България:

В България бащите, които са осигурени имат право на платен отпуск по бащинство от 15 календарни дни. Той се ползва от момента, в който бебето е изписано от лечебното заведение. В допълнение, след навършване на 6 месеца на детето бащата може да ползва оставащата отпуска на майката за раждане на дете, с нейно съгласие – до изтичане на законните 410 дни.

Още за ранното детско развитие:

УНИЦЕФ в България провежда комуникационна и социална кампания за ранно детско развитие под мотото „Грижа, любов, игра за всяко дете“, която помага на настоящи и бъдещи родители с полезни насоки как да дадат най-доброто начало в живота на своето дете. В допълнение кампанията цели да набере средства за програмата на УНИЦЕФ в подкрепа на семействата с малки деца в страната. Повече можете да научите тук: https://roditel.unicef.bg/

Контакт за медии

Деница Делвил
Директор Kомуникации
УНИЦЕФ България
Тел.: +359 2 96 96 207

About UNICEF

UNICEF promotes the rights and wellbeing of every child, in everything we do. Together with our partners, we work in 190 countries and territories to translate that commitment into practical action, focusing special effort on reaching the most vulnerable and excluded children, to the benefit of all children, everywhere.

For more information about UNICEF and its work for children, visit www.unicef.org.

Follow UNICEF on Twitter and Facebook