Патронажната сестра - герой за всяко семейство

Акушерките и медицински сестри, подкрепени от УНИЦЕФ са спасители за младите родители

Ивайло Спасов
UNICEF Bulgaria/2016

05 Юли 2018

Запознайте се с Диана и нейното едномесечно момиченце Лили. Tе живеят в Нова Загора, град в Сливенския регион. 

Както много млади майки Диана има нужда от практически съвети, за да бъде по-уверена, че полага правилната грижа за първородното си дете.

Не е лесно да бъдеш майка за първи път.

Диана има много въпроси: как да успива бебето; как да я храни и как да бъде добра майка. Тя се чувства несигурна за много неща. 

UNICEF Bulgaria/2016
Както много млади майки Диана има нужда от практически съвети, за да бъде по-уверена, че полага правилната грижа за първородното си дете. Не е лесно да бъдеш майка за първи път. Диана има много въпроси: как да успива бебето; как да я храни и как да бъде добра майка. Тя се чувства несигурна за много неща. 
UNICEF Bulgaria/2016
She is visited by Sarah Galone, an experienced visiting nurse from the United Kingdom. Sarah came to Bulgaria to share and exchange her expertise with her Bulgarian peers. The first thing Sarah did when she visited Diana and her baby, was to establish an emotional bond with little Lily...
UNICEF Bulgaria/2016
Мозъкът се развива най-бързо в първите години от живота. При малките деца мозъкът се развива с поразителна скорост в първите 1000 дни от живота, когато всяка секунда се формират между 700 и 1000 нови връзки в мозъка.

Докато Сара общува с едномесечната Лили, чрез игри, успокояване и стимулиране по време на сутрешните моменти, прекарани с бебето, Пенка Колева - патронажна сестра с многогодишен опит от  Центъра за майчино и детско здраве в област Сливен, подкрепен от УНИЦЕФ, наблюдава начина, по който Сара общува с бебето.


 

UNICEF Bulgaria/2016

Ранната стимулация и взаимодействие на родителите с децата ускоряват процеса на мозъчно развитие на децата и полагат основите за по-успешна способност за учене по-нататък в живота.

Съществуват много научни доказателства, които подчертават значението на грижата, доброто здраве, храненето и стимулацията за всички малки деца и особено за най-уязвимите.

Ето защо Пенка ще покаже за първи път на мама Диана как да прави масаж на малката Лили. Масажът и упражнинията са лесни начини, чрез които майката може да взаимодейства и общува с бебето, за да могат заедно да се учат един-друг. 

UNICEF Bulgaria/2016
Лили се наслаждава на масажа – тялото й е намазано с бебешко олио, а върху коремчето й е поставена топла хавлиена кърпа срещу стомашни колики, а и за да може да се чувства комфортно.
UNICEF Bulgaria/2016
Тя е център на вниманието за мама и медицинската сестра, които й говорят ласкаво и топло, а тя се радва на вниманието, което получава. Едномесечната Лили получи първия масаж в живота си и вече е готова и за обяд.

Разбира се, най-добрата и естествена храна за бебето е майчината кърма. Важно е мама да е спокойна и в удобна поза, за да може нейната кърма да потече и детенцето да й се наслади.

UNICEF Bulgaria/2016
Патронажните сестри Пенка и Сара помагат за физическия и психологическия комфорт на Диана и Лили и дават насоки за успешно кърмене.

В домашни условия медицинските сестри и акушерките предоставят на родителите подкрепа, информация и обучение за здравословна бременност, кърмене и хранене на малките деца, безопасност, насърчаване на физическото, познавателното и социално-емоционалното развитие на детето, както и съвети за възпитание и позитивни родителски практики. 


 

UNICEF Bulgaria/2016
УНИЦЕФ подкрепя развитието на патронажната грижа като универсална услуга, която – с помощта на националните и местните власти – трябва да заработи на територията на цялата страна.
UNICEF Bulgaria/2016
Целта на патронажната грижа е да могат повече майки като Диана и повече бебета като Лили да се чувстват подкрепени и спокойни в грижата и развитието на потенциала на техните деца.

Подкрепени от УНИЦЕФ, „Пощенска банка“, дарители и партньори – Центровете за майчино и детско здраве са интегрирана здравно-социална услуга, която включва домашни посещения от медицински сестри и акушерки за оценка на потребностите, здравни грижи и социална работа за осигуряване на индивидуализирана подкрепа на бременни жени и родители на малки деца – за опазване на тяхното здраве и насърчаване на най-доброто ранното детско развитие.