Патронажната сестра - герой за всяко семейство

Акушерките и медицински сестри, подкрепени от УНИЦЕФ са спасители за младите родители

Ивайло Спасов
Майка се радва на новороденото си дете, което е обгрижвано от партонажна сестра с подкрепата на УНИЦЕФ
UNICEF Bulgaria/2016
05 Юли 2018

Запознайте се с Диана и нейното едномесечно момиченце Лили. Tе живеят в Нова Загора, град в Сливенския регион. 

Както много млади майки Диана има нужда от практически съвети, за да бъде по-уверена, че полага правилната грижа за първородното си дете.

Не е лесно да бъдеш майка за първи път.

Диана има много въпроси: как да успива бебето; как да я храни и как да бъде добра майка. Тя се чувства несигурна за много неща. 

Майка е прегърнала новороденото си момиченце и го целува по главата.
UNICEF Bulgaria/2016
Както много млади майки Диана има нужда от практически съвети, за да бъде по-уверена, че полага правилната грижа за първородното си дете. Не е лесно да бъдеш майка за първи път. Диана има много въпроси: как да успива бебето; как да я храни и как да бъде добра майка. Тя се чувства несигурна за много неща. 
Патронажната сестра, подкрепена от УНИЦЕФ, общува с едномесечната Лили.
UNICEF Bulgaria/2016
She is visited by Sarah Galone, an experienced visiting nurse from the United Kingdom. Sarah came to Bulgaria to share and exchange her expertise with her Bulgarian peers. The first thing Sarah did when she visited Diana and her baby, was to establish an emotional bond with little Lily...
Сара, патронажната сестра, общува с малката лили по време на сутрешния й тоалет.
UNICEF Bulgaria/2016
Мозъкът се развива най-бързо в първите години от живота. При малките деца мозъкът се развива с поразителна скорост в първите 1000 дни от живота, когато всяка секунда се формират между 700 и 1000 нови връзки в мозъка.

Докато Сара общува с едномесечната Лили, чрез игри, успокояване и стимулиране по време на сутрешните моменти, прекарани с бебето, Пенка Колева - патронажна сестра с многогодишен опит от  Центъра за майчино и детско здраве в област Сливен, подкрепен от УНИЦЕФ, наблюдава начина, по който Сара общува с бебето.


 

Ранната стимулация и взаимодействие на родителите с децата ускоряват процеса на мозъчно развитие на децата и полагат основите за по-успешна способност за учене по-нататък в живота.

Пенка Колева, патронажна сестра, подкрепена от УНИЦЕФ, поема малката Лили, за да демонстрира как се прави масаж на новородено.
UNICEF Bulgaria/2016

Съществуват много научни доказателства, които подчертават значението на грижата, доброто здраве, храненето и стимулацията за всички малки деца и особено за най-уязвимите.

Ето защо Пенка ще покаже за първи път на мама Диана как да прави масаж на малката Лили. Масажът и упражнинията са лесни начини, чрез които майката може да взаимодейства и общува с бебето, за да могат заедно да се учат един-друг. 

Бебето Лили се наслаждава на масажа, който й правят.
UNICEF Bulgaria/2016
Лили се наслаждава на масажа – тялото й е намазано с бебешко олио, а върху коремчето й е поставена топла хавлиена кърпа срещу стомашни колики, а и за да може да се чувства комфортно.
След масажа Бебето Лили е облечено от патронажната сестра, докато майката гледа тази демонстрация.
UNICEF Bulgaria/2016
Лили, 1 месец, е център на вниманието за мама и медицинската сестра от екипа на патронажните сестри, създаден с подкрепата на УНИЦЕФ. Двете ѝ говорят ласкаво и топло, а тя се радва на вниманието, което получава. След като получи първия масаж в живота си, Лили вече е готова и за обяд.

Разбира се, най-добрата и естествена храна за бебето е майчината кърма. Важно е мама да е спокойна и в удобна поза, за да може нейната кърма да потече и детенцето да й се наслади.

Патронажната сестра показва на младата майка как да кърми правилно и в каква поза да го прави.
UNICEF Bulgaria/2016
Патронажните сестри Пенка и Сара помагат за физическия и психологическия комфорт на Диана и Лили и дават насоки за успешно кърмене.

В домашни условия медицинските сестри и акушерките предоставят на родителите подкрепа, информация и обучение за здравословна бременност, кърмене и хранене на малките деца, безопасност, насърчаване на физическото, познавателното и социално-емоционалното развитие на детето, както и съвети за възпитание и позитивни родителски практики. 


 

Младата майка успешно кърми малката си дъщеря, а медицинската сестра я консултира.
UNICEF Bulgaria/2016
УНИЦЕФ подкрепя развитието на патронажната грижа като универсална услуга, която – с помощта на националните и местните власти – трябва да заработи на територията на цялата страна.
Мама Диана е доволна и спокойна, че дава на детето си най-добрия старт в живота със своята кърма.
UNICEF Bulgaria/2016
Целта на патронажната грижа е да могат повече майки като Диана и повече бебета като Лили да се чувстват подкрепени и спокойни в грижата и развитието на потенциала на техните деца.

Подкрепени от УНИЦЕФ, „Пощенска банка“, дарители и партньори – Центровете за майчино и детско здраве са интегрирана здравно-социална услуга, която включва домашни посещения от медицински сестри и акушерки за оценка на потребностите, здравни грижи и социална работа за осигуряване на индивидуализирана подкрепа на бременни жени и родители на малки деца – за опазване на тяхното здраве и насърчаване на най-доброто ранното детско развитие.