Тийнейджърски хакатон създава решения за медийна грамотност

В период, в който, децата преминаха изцяло на дистанционно обучение, дигитално-медийните умения ще бъдат развивани през идеите на самите тийнейджъри

08 Май 2020
Хакатон за младежи "Правото ми на мнение"
UNICEF Bulgaria/2020

08.05.2020 - Как да се възползват максимално креативно, като едновременно пазят своята сигурност и тази на другите в интернет пространството? На тези въпроси ще търсят отговори 17 тийнейджъри на възраст между 15 и 18 години в рамките на онлайн хакатон : “Дигитални решения за медийна грамотност: Правото ми на мнение” на 9 май 2020 г.

Хакатонът е част от проекта Академия за тийнейджъри: Правото ми на мнение”, изпълняван от УНИЦЕФ и Асоциация на европейските журналисти-България в партньорство с Teen Station и Коалиция по медийна грамотност. Наградите за всички участници в хакатона са осигурени от VIVACOM, а партньор за провеждането му е Резонотар, хъб/център за споделени иновации.

Участниците в хакатона бяха избрани чрез конкурс, в който представиха своите хобита и интереси с различни медийни средства: от истории със снимки, през подкаст, видео и текст. За подготовката си за конкурса учениците разполагаха с помагалото “Правото ми на мнение. Създаване на съдържание за социалните мрежи”, което също беше подготвено в рамките на проекта. Част от участниците преминаха и обучения на живо, които се проведоха в цялата страна. Досега в поредицата обучения са обучени над 100 ученици на възраст между 14 и 18 години.

Хакатонът идва в момент, в който голяма част от ежедневието на учениците е в дигиталния свят.

Сега повече от всякога те се нуждаят от умения по дигитално-медийна грамотност, за да се възползват максимално от информацията и възможностите му. Как да бъдат подготвени тийнейджърите с необходимите умения, как да учат, докато се забавляват? Отговорът на този въпрос ще търсят самите тийнейджъри, подготвени от експерти в различни области: видео продукция, подкаст, дигитален маркетинг и игровизация, онлайн приложения. Отправна точка на създателите на проекта е, че мнението на тийнейджърите трябва да бъде поставено в центъра на вниманието, когато става въпрос за теми, касаещи техния живот. Именно затова и проектът поставя фокус върху това основно право на децата и младите хора - правото на мнение.

През тийнейджърските емоции, интереси и гледни точки проектът ще представи решения за повишаване на медийната грамотност, които след това ще търсят подкрепа от страна на технологични и комуникационни компании. Младежите са разделени на 5 отбора, като всеки ще представи своя идеен проект пред жури от различни компании, които ще преценят каква подкрепа да им окажат. По този начин проектът събира бизнеса и младежите за развитие на уменията по медийна грамотност на новото поколение.

Преди старта на хакатона участниците вече имаха възможност да се запознаят виртуално и да изградят умения за екипно взаимодействие в онлайн среда. По време на първата сесия, която се състоя на 25 април в платоформата на webinaria.eu на учениците бяха представени редица онлайн активности, чрез които те изградиха своите екипи в неформална и забавна среда. Според модераторите Мартин Неделчев и Емилия Попова това е много трудно, но вдъхновяващо начинание и до голяма степен успехът му се дължи на сериозното и отговорно отношение от страна на младежите. На 26 април сутринта отборите се представиха пред техните ментори, а след това протекоха и лекциите от експертите по дигитален маркетинг (Петър Нефтелимов), видео документалистика (Мартин Граховски), игровизация (Иглика Иванова) и подкаст (Балин Балинов).

В следващите две седмици обособените екипи имаха възможност да обмислят своите иновативни предложения за дигитални решения в подкрепа на медийната грамотност, заедно със своите ментори, а в деня на самия хакатон, 9 май, ще ги развият, спрямо поставеното задание и ще разработят кратки, вдъхновяващи презентации за идейните си проекти. Официалното обявяване на победителите и награждаване, благодарение на партньорите на Хакатона (VIVACOM), ще се състои присъствено, когато ситуацията позволи това. Така Академията за тийнейджъри завършва цял цикъл от дейности, насочени към подготовката на едно по-можещо и уверено поколение в дигиталния свят.

За партньорите:

Асоциация на европейските журналисти-България: 
Асоциацията на европейските журналисти-България е член на международната Асоциация на европейските журналисти (www.aej.org). Тя подкрепя критичната журналистика в процеса на европейската интеграция и свободата на информация и на медиите. АЕЖ предлага на журналистите възможността да бъдат част от професионална и социална мрежа. Асоциацията е независим наблюдател в комисията по медиите към Съвета на Европа. 
http://new.aej-bulgaria.org/

 

Резонатор: 
Resonator е хъб за споделени иновации, който цели да засили духа на сътрудничество между различни сфери – както от тех сектора, така и тези извън него. Центърът среща малкия и големия бизнес с тесните специалисти, експериментаторите и артистите, за да могат заедно да създадат нов продукт, услуга или иновация.

Resonator насърчава образователната и практическата работа в редица сфери. Пространството дава достъп на абонаментен принцип до различни лаборатории, оборудвани с висок клас технологии, електроника и др., както и до обучения, свързани с тях. Освен възможности за създаване на бързи прототипи с цел разработка на нови продукти (fast prototyping), посетителите на Resonator могат свободно да експериментират с технологии/устройства и да общуват с ентусиасти от други дисциплини. Resonator е разположен на площ от близо 800 кв.м. в бившата тютюнева фабрика до Руски паметник в столицата и разполага със зали за срещи и обучения за възрастни и за деца и юноши. 
www.rsntr.com

 

Vivacom: 
Със сигурност познавате VIVACOM като един от телеком операторите в България, които предоставят мобилни услуги, интернет и телевизия, както и голямо разнообразие от смартфони, таблети, слушалки и други умни „джаджи“. Но нашата работа е много повече от това! Светът на технологиите е необятен и много вълнуващ – и всеки ден се появява нещо ново. Дали ще е камера на телефон с изкуствен интелект за още по-страхотни снимки или очила с виртуална и добавена реалност за невероятно гейминг преживяване – имаме участие във всичко това. Ще се изненадате да разберете, че играем важна роля дори за „говорещите“ спирки на градския транспорт, които ви помагат да стигнете навреме за училище или среща с приятели.

Това е малка част от удобствата на „умните градове“, които развиваме заедно с наши партньори. Технологиите имат все по-голяма функция в живота ни, а ние във VIVACOM се опитваме да ги покажем и обясним на достъпен език. 
https://www.vivacom.bg/bg

 

Teen Station: 
Независима медия, която обединява ученици от цялата страна. Говорим и слушаме, четем и пишем, снимаме себе си и всичко наоколо. Разказваме истории, споделяме любимата си музика, записваме подкасти на най-различни теми, редим галерии с вълнуващи кадри… Вижте ни, чуйте ни, а може да станете и част от нас.

Различните подкасти на Teen Station стигат до стотици редовни слушатели в популярни платформи като: Spotify, Soundcloud, Mixcloud. По няколко хиляди уникални посещения месечно има в сайта ни teenstation.net. Непрекъснато расте мрежата от училища и ученици, които се включват в екипа ни. Освен в София, имаме активни автори в Пловдив, Русе, Благоевград, Смолян. Отразяването на резултатите ще бъде в уебсайта и страниците на Teen Station в социалните мрежи. 
www.teenstation.net

 

Контакт за медии

Деница Делвил
Директор Kомуникации
УНИЦЕФ България
Тел.: +359 2 96 96 207
Ивайло Спасов
Директор отдел "Комуникация за социална промяна"
УНИЦЕФ България
Тел.: +359 888 406 383
Имейл: ispasov@unicef.org

За УНИЦЕФ

УНИЦЕФ работи в 190 страни и територии. Спасяваме живота на децата. Отстояваме техните права. Помагаме им да реализират потенциала си. И никога не се предаваме. Защото сме УНИЦЕФ – за всяко дете!

Следвайте ни във Фейсбук, Туитър и Инстаграм.