Правото ми на мнение!

Създаване на съдържание за социалните мрежи

обучение на ученици с нов наръчник на УНИЦЕФ и АЕЖ
UNICEF Bulgaria/2019

За

Независимо дали искаш да убедиш другите да те последват в каузата за спасяване на горите, да покажеш красотата на града през снимки или да разкажеш за филмите, които те вълнуват, социалните мрежи могат да бъдат чудесна платформа за това. Преди обаче да се качиш на нея, е важно да създадеш атрактивен и качествен продукт, който да покажеш, и да знаеш как да го направиш по безопасен и успешен начин. Затова и помагалото „Правото ми на мнение!“ ще те научи на основните принципи за създаване на атрактивно и етично мултимедийно съдържание, ще ти даде насоки как да направиш успешно видео- или аудиоподкаст, как да използваш силните страни на социалните мрежи и да се предпазиш от техните слабости. Пожелаваме ти успех с твоите каузи, хобита и интереси и се надяваме, че с помощта на това помагало повече хора ще научат за тях, а ти ще си по-подготвен/а да навигираш безопасно и пълноценно в социалните мрежи! 

„Правото ми на мнение! Създаване на съдържание за социалните мрежи“ е теоретично помагало, създадено в рамките на проекта на УНИЦЕФ „Правото ми на мнение! Академия за тийнейджъри“, изпълняван в партньорство с Асоциация на европейските журналисти – България. В проекта активно участват младежите и техните ментори от мрежата училищни медии Teenstation.net. В  ъдържанието са включени и експерти от Център за безопасен интернет – България, и Коалиция за медийна грамотност. Помагалото е предназначено за ученици в гимназиален етап на образование и е основа за обученията, които се осъществяват в рамките на проекта. То е достъпно и онлайн (на www.unicef.org/bulgaria/ и www.aej-bulgaria. org) за всеки тийнейджър, който иска да повиши знанията си за създаване на медийно съдържание в социалните мрежи. 

Основна цел на проекта „Правото ми на мнение! Академия за тийнейджъри“ е повишаване на дигитално-медийната грамотност на учениците в гимназиален етап на образование. Според дефиницията, използвана в последния доклад на УНИЦЕФ по темата: „Дигиталната грамотност се отнася до знанията, уменията и нагласите, които позволяват на децата да развият потенциала си в настоящия все по-глобален и дигитален свят, като придобият повече умения, съобразени с тяхната безопасност, възраст, местна култура и контекст”. („Дигитална грамотност за децата”, август 2019)

Правото ми на мнение - Създаване на съдържание за социалните мрежи