Прекомерното потребление в най-богатите страни в света унищожава средата на децата в световен мащаб, сочи доклад на УНИЦЕФ

„Най-важното е да започнем да действаме и при всяка екологична политика да поставяме в центъра нуждите на децата“, каза Саня Шаранович, заместник-представител на УНИЦЕФ в България

01 Юни 2022
Зам. представителя на УНИЦЕФ Саня Шаранович се срещна с вицепремиерът по климатични политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов
UNICEF Bulgaria/2022/Lilia Yotova

София, 1 юни 2022 г. – По-голямата част от богатите държави създават нездравословни, опасни и вредни условия за децата в цял свят, сочи последният доклад на Изследователския център на УНИЦЕФ „Иноченти“.

Доклад 17 на „Иноченти“: Места и пространства сравнява как 39 държави от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) и Европейския съюз (ЕС) се справят с осигуряването на здравословна среда за децата и беше представен днес в Министерството на околната среда и водите от УНИЦЕФ и вицепремиера по климатични политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов.

Докладът включва показатели като излагане на вредни замърсители, включително токсичен въздух, пестициди, влага и олово; достъп до светлина, зелени площи и безопасни пътища; и приноса на държавите за климатичната криза, потреблението на ресурси и изхвърлянето на електронни отпадъци.

България заема 35-о място от общо 39 държави в класацията,

но е важно да се отбележи, че не се представя  слабо във всички измерения.

Страната се представя слабо по отношение на излагането на децата на вредни замърсители на околната среда и качеството на тяхното непосредствено обкръжение, но се справя доста добре с показателите, които се съсредоточават върху устойчивостта на потреблението.

Голям брой деца дишат токсичен въздух у дома и навън, отбелязва докладът.

България е сред държавите, в които средната експозиция на населението на фини прахови частици е от високите.

Изгубените години живот в добро здраве (на 1000 деца под 15-годишна възраст) поради замърсяване на въздуха са най-много в Колумбия (3,7) и Мексико (3,7), а най-малко в Япония (0,2) и Финландия (0,2). За България този показател е 1,7. Децата губят и години в добро здраве и заради небезопасни водни източници.

Бедните домакинства са изправени пред по-високи рискове по отношение на замърсяването на въздуха в дома, достъпа до безопасна и чиста вода и тъмните жилища, които обитават. Във включените 31 европейски държави над два пъти е по-голяма вероятността бедните домакинства с деца да са пренаселени и да се затрудняват с отопляването на жилището в сравнение с домакинствата с деца, които не са бедни. Децата от по-бедните домакинства се сблъскват с много по-големи рискове и опасности от увреждане и по-често живеят в по-лоши квартали с по-малко места за игра.

България е сред държавите с най-голям процент деца, живеещи при тежки битови лишения, което означава пренаселеност, съчетана с влага, тъмнина или неподходящи санитарно-хигиенни условия. 

България е държавата с най-висок относителен дял на домакинствата с деца, които се затрудняват с отопляването на дома – 26% от всички домакинства и около 48% от бедните домакинства в страната.

Влагата и мухълът са основни рискови фактори в домашната среда, които допринасят за инфекциите на горните дихателни пътища, астмата и бронхита. В България 12,9% от децата обитават жилища с влага и мухъл.

Над една четвърт от домакинствата (27%) в България обитават пренаселени жилища,

което има неблагоприятно отражение върху резултатите на децата в училище, физическото и психическото здраве на членовете на домакинството.

За да онагледи отговорността на всяка страна за общата картина в света, докладът отчита свръхпотреблението на ресурсите на Земята във всяка от включените в доклада държави поотделно. Ако всички в света консумират ресурси със скоростта, с която го правят хората в страните, включени в доклада, ще е необходим еквивалентът на 3,3 планети Земя, за да се поддържа нивото на потребление, се посочва в доклада. Ако всеки потребяваше ресурси със скоростта, с която го правят хората в Канада, Люксембург и САЩ, биха били необходими поне 5 планети Земя. За стандарт на потреблението като в България ще са нужни 2,3 планети Земя.

„Всяко дете в света е засегнато от климатичните промени, от влошаването на околната среда и от загубата на биоразнообразие. За съжаление, действията изостават и са недостатъчни, което означава, че негативното влияние върху децата ще се увеличи.

Най-важното е да започнем да действаме и при всяка екологична политика да поставяме в центъра нуждите на децата“

- заяви Саня Шаранович, заместник-представител на УНИЦЕФ в България.

“Когато взимаме решенията и определяме политиките, искаме да включим и гласа на младежите. Ще привличаме все повече млади хора не просто в разискванията, а в това да направим нашия свят по-чист и по-добър”

- каза вицепремиерът по климатични политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов. Той отбеляза, че в момента се обновяват и учебните програми, за да може темата за климатичните промени да е добре интегрирана с уроци и упражнения в целия учебен процес. Вицепремиерът допълни, че в страната се предприемат стъпки към по-задълбочено изследване на връзката между околната среда и здравето на хората, в това число и на децата. „С Министерството на здравеопазването работим активно, за да направим съпоставка на картата на общественото здраве с картата на замърсяването“, посочи Сандов.

УНИЦЕФ призовава органите на управление на национално, регионално и местно равнище да изиграят водеща роля в подобряването на средата за децата още днес, като намалят отпадъците и замърсяването на водите и на въздуха и като осигурят качествени жилища и квартали. Необходимо е също да се подобри средата за най-уязвимите деца. Децата от бедни семейства по-често са изложени на риска от екологични вреди в сравнение с децата от богати семейства, а това задълбочава съществуващите неравенства.

Докладът бе представен публично от УНИЦЕФ и МОСВ на среща, модерирана от главния редактор на младежката медия Teen Station Яна Пеева, която е и млад човек с афинитет към темата околна среда.

Резюме на доклада на български език може да откриете ТУК
Целия доклад на английски език може да прочетете ТУК
 

Контакт за медии

Стела Стоянова
Асистент "Комуникации"
УНИЦЕФ България
Тел.: +359 896 59 89 60
Боряна Гидикова
Директор „Комуникации“
УНИЦЕФ в България
Тел.: +359 893 52 52 40

За УНИЦЕФ

УНИЦЕФ работи в 190 страни и територии. Спасяваме живота на децата. Отстояваме техните права. Помагаме им да реализират потенциала си. И никога не се предаваме. Защото сме УНИЦЕФ – за всяко дете!

Следвайте ни във Фейсбук, Туитър и Инстаграм.