България подписа Декларацията за децата, младежите и действията по климата

С документа, подписан от вицепремиера Борислав Сандов, страната поема ангажимент приоритетите за децата и младите хора да се включат в действията, свързани с климата

28 Април 2022
Вицепремиерът Борислав Сандов и представителят на УНИЦЕФ в България Кристина де Бройн
UNICEF Bulgaria/2022

Вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов подписа междуправителствената Декларация за децата, младежите и действията по климата. България е десетата държава в Европа, която подписва Декларацията. По този начин България се ангажира да гарантира, че приоритетите за децата и младежите са включени в действията, свързани с климата.

Вицепремиерът Сандов приветства Декларацията и подчерта, че именно децата и днешните млади хора са тези, които утре ще трябва да поправят грешките от миналото и да се справят с тежките последствия от климатичните промени. „Всяко усилие да ограничим въглеродния отпечатък сега, всяко усилие да подготвим младите хора за утрешните предизвикателства, да ги овластим, да им покажем един нов начин, по който да се отнасят към природата с уважение, е голяма стъпка към едно по-добро, по-сигурно и по-зелено бъдеще“, отбеляза министър Сандов.

Представителят на УНИЦЕФ в България Кристина де Бройн също приветства подписването на Декларацията и изтъкна, че документът демонстрира ангажиментите на страните да признаят и вземат предвид нуждите, правата и перспективите на децата и младите хора по отношение на политиките, свързани с климатичните промени, на всички нива.

„Подписването на Декларацията от България е важна стъпка, която овластява децата и младежите като влиятелни движещи сили на промяната. Климатичната криза е криза за правата на децата“, коментира тя.  

Една от целите на Декларацията е да разшири участието на децата и младежите в процесите по намаляване на ефектите от климатичните промени с повишаване на информираността за климатичните промени и околната среда, както и придобиването на знания и умения, които са им нужни, за да се предпазят и да допринасят за безопасно и устойчиво бъдеще.

 

Контакт за медии

Стела Стоянова
Асистент "Комуникации"
УНИЦЕФ България
Тел.: +359 896 59 89 60

За УНИЦЕФ

УНИЦЕФ работи в 190 страни и територии. Спасяваме живота на децата. Отстояваме техните права. Помагаме им да реализират потенциала си. И никога не се предаваме. Защото сме УНИЦЕФ – за всяко дете!

Следвайте ни във Фейсбук, Туитър и Инстаграм.