Една година след опустошителните земетресения в Турция и Сирия ефектите върху засегнатите деца и семейства продлжават

Продължаващата криза в Сирия засилва въздействието върху уязвимите деца и семейства

06 Февруари 2024
Момче, пострадало от земетресенията в Сирия стои пред разрушената си къща
UNICEF/UN0804562/Hazori

НЮ ЙОРК/АМАН/ЖЕНЕВА, 6 февруари 2024 г. - Една година след най-смъртоносните земетресения в новата история на Турция и Сирия последиците от катастрофата продължават да се отразяват на децата. За децата в Сирия ситуацията е усложнена заради  последиците от хуманитарната криза, която продължава и до днес.

Двете първоначални опустошителни земетресения на 6 февруари 2023 г., последвани от многобройните вторични трусове, убиха и раниха хиляди деца и в двете държави, оставиха семейства без дом и достъп до основни услуги, включително  чиста вода, образование и медицински грижи, и увеличиха рисковете за закрила на уязвимите деца. Хуманитарната помощ осигури едно базисно ниво на подкрепа, но особено за децата в Сирия постоянните цикли на конфликти и кризи продължават да излагат на риск живота и благосъстоянието им.

В цяла Сирия близо 7,5 милиона деца все още се нуждаят от хуманитарна помощ. В Турция 3,2 милиона деца са в нужда от основни услуги. УНИЦЕФ планира да достигне до 1,7 милиона от най-уязвимите деца през 2024 г.

"Земетресенията, които удариха Турция и Сирия преди една година, преобърнаха живота на милиони деца за минути. Хиляди хора загубиха живота си, а домовете, училищата и здравните центрове бяха разрушени. Разрушено бе и чувството за сигурност за много деца", заяви изпълнителният директор на УНИЦЕФ Катрин Ръсел, която посети двете страни само няколко седмици след първите земетресения. "Правителствената подкрепа и хуманитарните усилия помогнаха на семействата бавно да възстановят живота си и предоставиха на децата начин да преодолеят преживяното. Но твърде много семейства, особено в Северна Сирия, продължават да са засегнати от хуманитарна криза, чийто край не се вижда."

13 години военни действия, разрушения и продължаващи хуманитарни кризи в Сирия поставиха децата в центъра на една от най-сложните извънредни ситуации в света. Близо 7,5 млн. деца се нуждаят от помощ поради влошаващата се икономическа криза, продължаващите на места военни действия , масовото разселване и рушащата се обществена инфраструктура - като много основни услуги са на ръба на колапса. Системите за водоснабдяване и канализация, както и общественото здравеопазване са подложени на огромно натоварване, след като години наред инвестициите са били малки или никакви. Това излага децата на риск от повтарящи се заболявания, усложнени от продължителна суша и водна криза, както и от продоволствена несигурност, които допринасят за увеличаване на недохранването и смъртността сред децата. Около 90 % от семействата в страната живеят в бедност, а повече от 50 % не са осигурени с храна.

Продължаващата икономическа криза също така влошава ситуацията в домакинствата, като особено силно засяга жените и e предпоставка за продължаващото насилие, основано на пола, и експлоатация на деца. В Турция земетресенията прекъснаха образованието на повече от 4 милиона деца. УНИЦЕФ подкрепи почти един милион от тези деца с достъп до формално и неформално образование.  Въпреки че бяха положени големи усилия за увеличаване на достъпа до образование, много деца в засегнатите райони в Турция продължават да не посещават училище.

УНИЦЕФ работи с правителството и партньори от гражданското общество, за да отговори на непосредствените и дългосрочните нужди на 4,7 милиона души, включително 2,4 милиона деца. Това включва предоставяне на подкрепа за психичното здраве и психосоциална подкрепа за повече от 1,5 милиона деца и на лицата, полагащи грижи за тях, както и осигуряване на безопасна вода за повече от 3 милиона души.

"Положението на засегнатите деца в Турция продължава да се подобрява, но все още има какво да се направи", казва Ръсел. "В Сирия хуманитарната ситуация за децата и семействата продължава да се влошава. Без увеличаване на хуманитарните усилия и ресурси за възстановяване на основни услуги като образование, водоснабдителни и канализационни системи, децата в Сирия ще продължат да се сблъскват с порочния кръг от лишения и кризи."

Благодарение на индивидуалните и корпоративни дарители на УНИЦЕФ в България, с помощта на които през 2023 г. бяха събрани над 293 533 лв. за пострадалите от земетресенията в Сирия и Турция.

УНИЦЕФ в Турция апелира за 116 млн. щатски долара, за да продължи работата си в подкрепа на децата, засегнати от земетресенията, и да изгради отново устойчива основа за дългосрочно развитие.

В Сирия призивът на УНИЦЕФ за 2024 г. е, че са необходими 401,7 млн. щатски долара, за да  се осигури жизненоважна помощ на 8,5 млн. души, включително 5,4 млн. деца. Най-големите нужди от финансиране са за водоснабдяване и канализация, здравеопазване и образование, докато закрилата продължава да бъде висок приоритет.

Контакт за медии

Боряна Гидикова
Директор „Комуникации“
УНИЦЕФ в България
Тел.: +359 893 52 52 40

За УНИЦЕФ

УНИЦЕФ работи в 190 страни и територии. Спасяваме живота на децата. Отстояваме техните права. Помагаме им да реализират потенциала си. И никога не се предаваме. Защото сме УНИЦЕФ – за всяко дете!

Следвайте ни във Фейсбук, Туитър и Инстаграм.