Над 850 000 деца остават разселени месец след земетресенията в Турция и Сирия

Общият брой на жертвите от земетресенията и вторичните трусове достигна повече от 50 000 души, като хиляди други са пострадали, а много сгради и инфраструктура са разрушени.

06 Март 2023
Момче от Сирия стои сред руините на сгради, срутени вследствие на земетресенията в Сирия и Турция през февруари 2023 г.
UNICEF/UN0779763/Belal

АНКАРА/ДАМАСК/АМАН/ЖЕНЕВА, 6 март 2023 г. – Месец след опустошителните земетресения в Турция и Сирия повече от 850 000 деца остават разселени, след като са били принудени да напуснат разрушените си домове.

Броят на загиналите и ранените деца все още не е потвърден, но най-вероятно е от порядъка на хиляди. Общият брой на жертвите от земетресенията и вторичните трусове достигна повече от 50 000 души, като хиляди други са пострадали, а много сгради и инфраструктура са разрушени.

Много семейства изгубиха домовете си и в момента са в места за временно подслоняване. Само в Турция над 1,9 млн. души са в такива места с ограничен достъп до основни услуги като водоснабдяване, канализация и медицински услуги в засегнатите райони. 2,5 милиона деца в страната имат нужда от спешна хуманитарна помощ.

„Семействата, принудени да напуснат домовете си заради земетресенията, прекараха последните четири седмици, фокусирани върху оцеляването си, a животът им е поставен на пауза, докато вторичните трусове продължават“

-  заяви регионалният директор на УНИЦЕФ за Европа и Централна Азия Афшан Кан.

„От съществено значение сега е да направим всичко възможно, за да помогнем на семействата да изградят отново живота си, като осигурим на децата психосоциална подкрепа, като се уверим, че ще се върнат на училище възможно най-скоро и осигурим стабилност сред хаоса“

- допълни тя.

В Сирия повече от 500 000 души са били принудени да напуснат домовете си. Много домове са разрушени напълно или семействата се страхуват да се върнат в частично разрушените си домове, докато вторичните трусове продължават. Дори преди земетресенията, Сирия беше с най-големия брой вътрешно разселени хора в света – 6,8 млн. души, включително и 3 млн. деца. Общо 3,7 млн. деца в Сирия са засегнати от земетресенията.    

„Дори преди тези катастрофални земетресения, хуманитарните нужди за децата в Сирия бяха по-големи от всякога“

, заяви регионалният директор на УНИЦЕФ за Близкия Изток и Северна Африка Адел Кодр.

„След близо 12 години на конфликт милиони семейства живеят на ръба на катастрофа, усещайки че светът сякаш е забравил за тях. Трябва да подкрепяме тези семейства дългосрочно, като им помогнем да съберат парчетата от живота си“, допълни тя.

УНИЦЕФ достигна до почти половин милион души с животоспасяващи доставки на вода (вкл. чрез цистерни) и хигиенни материали и услуги в Сирия. Над 294 900 души, вкл. и такива в местата за временен подслон, са достигнати с хуманитарна помощ и медицински консултации чрез подкрепени от УНИЦЕФ здравни центрове и мобилни здравни екипи. 

Повече от 130 000 деца под 5-годишна възраст са подкрепени чрез доставки на храна в засегнатите от земетресенията райони. УНИЦЕФ е достигнал до повече от 100 000 деца и родители чрез психологическа подкрепа, вкл. спешна психологическа помощ, подкрепа за психичното здраве, развлекателни дейности и сесии за родители. Предоставени са също образователни материали и комплекти за игра, които да се разпределят в училища и места за временно настаняване, за да могат децата да продължат обучението си.

„Заплахите за семействата в уязвимо положение след земетресението са много. Всеобхватният интегриран отговор в подкрепа на децата и семействата е от съществено значение, за да предотвратим ескалирането на тези заплахи в една вече катастрофална ситуация. Екипите на УНИЦЕФ са на терен със засегнатите деца и семейства, но нуждите са огромни и продължаващата подкрепа е от ключово значение“

- посочи Адел Кодр.

В Турция УНИЦЕФ предостави зимни дрехи, електрически печки и одеяла на близо 277 000 души, вкл. над 163 000 деца. Работейки в тясно сътрудничество с Министерството на здравеопазването, УНИЦЕФ закупува животоспасяващи ваксини и оборудване за тяхното съхраняване. 258 000 души, вкл. 148 000 деца, получиха хигиенни материали. УНИЦЕФ обособи пространства за деца в центровете за временно настаняване и досега е осигурил спешна психосоциална подкрепа и творчески занимания за над 5000 деца. 

УНИЦЕФ подкрепи Министерството на образованието на Турция да разположи 87 палатки, които се използват като временни образователни центрове. Часовете се провеждат на две смени, като в тях участват почти 3600 деца всеки ден.

Досега УНИЦЕФ е достигнал до над 193 000 души с психосоциална подкрепа чрез обучени социални работници. УНИЦЕФ продължава да идентифицира непридружени и разделени от семействата деца и да ги насочва за по-нататъшна подкрепа.

„Децата са видели как целият им свят рухва пред очите им, но ние знаем как да им помогнем да се възстановят“, отбеляза Афшан Кан. „Предоставянето на психосоциална подкрепа, игри и образование и стабилността от това да знаят, че основните им нужди са посрещнати са неизмеримо важни за дългосрочното им благосъстояние“, допълни тя.

За Турция УНИЦЕФ набира 196 милиона долара, за да достигне до 3 милиона души, вкл. 1,5 милиона деца. 

В Сирия УНИЦЕФ набира 172,7 млн. долара, за да достави животоспасяваща подкрепа за 5,4 млн. души (вкл. 2,6 млн. деца), засегнати от земетресенията. 

Контакт за медии

Боряна Гидикова
Директор „Комуникации“
УНИЦЕФ в България
Тел.: +359 893 52 52 40

За УНИЦЕФ

УНИЦЕФ работи в 190 страни и територии. Спасяваме живота на децата. Отстояваме техните права. Помагаме им да реализират потенциала си. И никога не се предаваме. Защото сме УНИЦЕФ – за всяко дете!

Следвайте ни във Фейсбук, Туитър и Инстаграм.