Въпреки, че броят на заразените с Омикрон нараства все по-бързо, затварянето на училища трябва да бъде крайна мярка

Становище на изпълнителния директор на УНИЦЕФ Хенриета Фор

14 Януари 2022
Медицинските сестри дежурят, за да имунизират децата, след като Косово възобнови прекъсната имунизационна програма поради COVID 19.
UNICEF/UNI347411/Karahoda

Броят на случаите на COVID-19 отново нараства рязко по целия свят, като това нарастване се дължи във все по-голяма степен на Омикрон, нов будещ безпокойство вариант, който понастоящем се проучва от експертите по обществено здраве и учените.

В условия на нарастваща несигурност много правителства обмислят дали да оставят училищата отворени. Едно нещо знаем със сигурност: една нова вълна на масови затваряния на училища ще има тежки последствия за децата.

Данните са недвусмислени: продължителните затваряния на училищата в национален мащаб, ограничените ресурси, които са на разположение на учениците, учителите и родителите, и липсата на достъп до дистанционно учене заличиха постигнат в продължение на десетилетия напредък в областта на образованието и промениха детството до неузнаваемост. Разпространи се една пандемия в сянка на детски труд, детски бракове и психични проблеми.

Наред с пропуснатото обучение децата изгубиха и безопасността на училището, всекидневното лично общуване с приятелите, достъпа до здравни грижи, а в твърде много случаи и единствения си прием на питателна храна за деня. Това поколение ученици може да претърпи загуба на общо 17 трилиона щатски долара в потенциални доходи през целия живот.

Поради това затварянията на училищата в национален мащаб следва да се избягват винаги, когато е възможно. В случаи на повишено предаване на COVID-19 в общността, когато се налага предприемане на строги мерки за опазване на общественото здраве, училищата трябва да се затварят последни и да се отварят първи.

Знаем, че мерките за ограничаване на предаването на заразата в училищата са ефективни. Трябва да използваме това знание, за да направим всичко възможно да не допускаме затваряне на училища.

Също така трябва да увеличим инвестициите в дигитална свързаност, за да гарантираме, че нито едно дете няма да бъде изолирано от този процес.

Не бива да допускаме 2022 г. да е още една година с нарушен учебен процес. Тя трябва да е годината, през която образованието и висшите интереси на детето са издигнати в първостепенен приоритет.“

 

Контакт за медии

Красимира Антимова
Директор „Комуникации“
УНИЦЕФ България
Тел.: +359 882 344 553

За УНИЦЕФ

УНИЦЕФ работи в 190 страни и територии. Спасяваме живота на децата. Отстояваме техните права. Помагаме им да реализират потенциала си. И никога не се предаваме. Защото сме УНИЦЕФ – за всяко дете!

Следвайте ни във Фейсбук, Туитър и Инстаграм.