УНИЦЕФ: Училищата трябва да останат отворени, като в тях се предприемат мерки срещу COVID-19

Според Детския фонд на ООН е жизненоважно обучението в класната стая да продължи непрекъснато

10 Септември 2021
Деца от уязвими общности учат в училище
UNICEF/UN041341/Pirozzi

София, 10 септември 2021 г. Всички училища трябва да бъдат отворени, като безопасното присъствено обучение чрез предприемане на мерки за намаляване на разпространението на COVID-19 е основен приоритет. Това е позицията на УНИЦЕФ по повод предстоящата нова учебна година.

Според Детския фонд на ООН училищата трябва да са последното място за затваряне и първото за отваряне. На 9-ти септември в Министерството на образованието и науката се проведе среща между представителя на УНИЦЕФ в България Кристина де Бройн и просветния министър проф. Николай Денков. В училищата има нужда от мерки, за да предпазим децата и учителите и да гарантираме максимално дълъг присъствен процес, подчертаха от министерството.

Според УНИЦЕФ е жизненоважно обучението в класната стая да продължи непрекъснато. Това е от първостепенно значение за образованието на децата, обучението, тяхното психично здраве и социално и емоционално благосъстояние.

„Безопасното обучение на деца във физическа учебна среда трябва да остане нашата основна цел, така че да не ги лишаваме от възможностите, които заслужават. Насърчаваме това училищата да бъдат отворени и призоваваме в тях да се предприемат мерки за минимизиране на риска от COVID-19 и разпространение на различните му варианти

заяви представителят на УНИЦЕФ в България Кристина де Бройн.

Данните ясно показват, че пълното ваксиниране срещу COVID-19 значително намалява риска от тежко протичане на заболяването и смърт, отбелязва също Детският фонд на ООН.

Освен завръщането на децата в училище на срещата в МОН беше обсъждан и въпросът за децата, които са извън образователната система и в риск от отпадане. Ако училищата отново бъдат затворени, тази група деца ще бъде поставена в още по-голям риск, посочва УНИЦЕФ.

Проф. Денков увери, че децата извън образованието са ключов приоритет за министерството, като по думите му все още има нужда от подобряване на междуинституционалната работа на всички нива, за да бъдат обхванати всички деца. УНИЦЕФ подкрепя МОН за подобряване на процесите по идентифициране и подкрепа за деца, които са необхванати, отпаднали или в риск от отпадане, както и предоставяне на обучения за екипите за обхват.

Контакт за медии

Красимира Антимова
Директор „Комуникации“
УНИЦЕФ България
Тел.: +359 882 344 553

За УНИЦЕФ

УНИЦЕФ работи в 190 страни и територии. Спасяваме живота на децата. Отстояваме техните права. Помагаме им да реализират потенциала си. И никога не се предаваме. Защото сме УНИЦЕФ – за всяко дете!

Следвайте ни във Фейсбук, Туитър и Инстаграм.