Различни като нас

Историята на Яница от 92 ДЦГ „Лозичка“

УНИЦЕФ
26 Февруари 2016

Всяко дете е индивидуална личност. То само по себе си е мъничка планета и ние трябва да се отнасяме към него с достатъчно уважение.
                                                                                                                           

                                                                                                       София Минева, учител в детска градина

 

Открит урок   

В една от стаите на 92 ДЦГ „Лозичка“ цари оживление.  Деца от трета група, събрани в приятелски кръг, протягат ръце нагоре, нетърпеливи, да зададат въпросите си. Пред тях заедно с учителката им София Минева е и Тони Маринова, майката на едно от техните другарчета Яница, със синдром на Даун. В следващия час тя отговаря на детското любопитство.

Разговорът се завърта около това как избираме приятелите си и че да бъдат различни всъщност е богатство. Откритият урок минава леко и приятно, децата през цялото време се забавляват. На финала всички заобикалят Яница и започват да я прегръщат. Тони за пореден път се убеждава, че нейната дъщеря е част от групата: „Трогателно е да видиш как децата й се радват. Те наистина я приемат и причината това да се случва е, че са заедно от самото начало.“     

UNICEF

Рисувани  слънца 

Историята на Яница беше разказана на благотворителен концерт-телетон, организиран от УНИЦЕФ и bTV – част от кампанията „Заедно от детската градина“ за деца със специфични нужди. Тя беше един от добрите примери, които подкрепиха звезди и любими лица от екрана. Но преди да стигнат до тук, Яница и нейното семейство извървяват труден път.

„Първо трябваше да се справя с личната си трагедия – с шока, че съм родила “дефектно създание”, което ще бъде нещастно в този свят, едва ли не създаден за „перфектности“, споделя Тони. Помогна ми моят син, който ми каза: „Мамо, станали сме много лоши напоследък. Виж сестра ми колко е добра и усмихната… Според мен хора като нея се появяват, за да ни покажат какви трябва да бъдем.“ И наистина това дете преобърна гледната ми точка. С времето престанах да се ядосвам на себе си и на хората. Бях открила правилната посока - познание и приемане.“ 

Въпреки закона от 2009 г. за правото на прием на деца със специални образователни потребности, градината, която отваря вратите си за Яница, е последната в списъка на Тони. „Няма да забравя вълнението си тогава, разплаках се от щастие, че някой най-накрая повярва в моето дете. За първия й рожден ден там написах приказка. Измислих история, в която да обясня с какво Яни е по-различна от другите.  Нарисувах и слънца, които подарих на децата заедно с приказката.“
 

Още от детската градина


„Ние родителите на децата със Синдрома на Даун обичаме да казваме за тях, че притежават „синдрома на любовта“, затова докосват всяко сърце с лекота. Те не са болни, а различни и мястото им е в масовите детски градини - не само заради техния най-добър старт в живота, а и заради въздействието върху останалите хора.

Приемайки ги, помагайки им, деца се учат на толерантност и емпатия.  Има я и обратната връзка. Докато ходи на градина, Яница усвоява различни правила на поведение и разбира какво значи да имаш приятели. Но за да се случи всичко това, е важен примерът на възрастните. Всеки ден виждам пламъка в очите на учителя и останалите от персонала и оставям дъщеря си спокойна, че ще се грижат добре за нея.“

В 92 ДЦГ „Лозичка“ Яница има своето специално място и много приятели. С тях опознава света, който е красив не заради това, че е перфектен, а защото е цветен, различен и променящ се.

„Децата са свикнали с нейните странности, подават й ръка, когато слиза по стълбите или се спуска по пързалката, помагат й да се съблече или облече, за пантофите, внимават да не я наранят, защото тя се движи по-бавно.  Въпреки че не говори, те я разбират и успяват да общуват лесно с нея. Веднъж едно от децата ме дръпна за ръката и ми каза на ухо, че Яница говори само с него, тайно, а друго ме помоли да я заведе вкъщи, защото е добра и обича да се гушка. До такава степен я приемат!“  
Всичко това ме кара да гледам без страх и с надежда в нейното бъдеще. Вярвам, че най-доброто за Яни предстои!"

UNICEF

*Кампанията на УНИЦЕФ „Заедно от детската градина“  цели  да създаде модел за приобщаваща и подкрепяща среда за деца със специфични нужди в 10-15 детски градини в България. Моделът включва осигуряване на достъпна среда, индивидуални консултации със специалисти – логопед, психолог и др. за децата със специфични нужди и подкрепа на техните семейства активно да участват в живота на децата в детската градина, обучение за учителите и др. Крайната цел на кампанията е този модел да бъде въведен във всички детски градини в България, в полза на всички деца. 

Всеки, който иска да помогне децата в България да живеят заедно и да растат и учат в споделена, солидарна и развиваща ги среда, може да го направи онлайн на www.unicef.org/bulgaria или като изпрати sms с цифра 5 на 1021 и стане БЛАГОДЕТЕЛ с месечни дарения през мобилния си телефон*.

*С изпращане на SMS с цифра 2 или 5 към 1021 се регистрираш за програма БЛАГОДЕТЕЛ чрез автоматични месечни дарения през мобилния си телефон. Текстът на SMS-а отговаря на стойността и цената на месечното ти дарение. ДДС и други такси не се начисляват върху даренията за абонати на всички мобилни оператори.