Пет съвета за млади хора, които изпитват тревожност

Пандемията от COVID-19 донесе със себе си нови предизвикателства, които допълнително повишават риска от тревожност при много хора

УНИЦЕФ
Пет съвета за млади хора, които изпитват тревожност
Njung'e Wanjirū
23 Март 2021

Всеки от нас изпитва тревога, когато е изправен пред несигурна, плашеща или предизвикателна ситуация. Тревожността е естествена човешка емоция, която ни предпазва от възможни заплахи. Тя често се проявява като безпокойство или притеснение. Възможно е да имате и физически симптоми, като повишен пулс, учестено дишане, главоболие или стомашни проблеми.  

Младите хора преминават през редица промени и нови преживявания, затова и при тях чувството на тревожност е особено често срещано. Пандемията от COVID-19 донесе със себе си нови предизвикателства, които допълнително повишават риска от тревожност при много хора.  

Понякога може да ни се струва трудно да се справим с тревожността, но има някои неща, които всеки от нас може да направи, за да я овладее. 

Представяме Ви 5 съвета, които да изпробвате:

  1. Поемете дълбоко въздух – вдишайте бавно през носа и издишайте през устата. Повторете това няколко пъти, докато се почувствате по-спокойни. Съзнателното бавно коремно дишане е едно от най-лесните и най-ефективни неща, които можем да направим, за да понижим тревожността, тъй като по този начин до мозъка ни достига повече кислород и това ни помага да се почувстваме спокойни. Твърде учестеното дишане е често срещано при състояния на тревожност и води до физически симптоми, като усещане на тръпки по тялото, което от своя страна задълбочава тревожността. Помислите как можете да включите дихателни упражнение в своето ежедневие или изпробвайте техники за прогресивна мускулна релаксация (в които стягате и отпускате конкретни мускулни групи) – това може да помогне за отпускането на тялото и да разсее ума от притеснителните мисли. 
  2. Говорете с приятел или с човек, на когото имате доверие – споделете му как се чувствате и попитайте как се чувства той. Разговорът може да ни помогне да „изпуснем“ част от напрежението, което натрупваме в мислите си, а също така и да ни помогне в намирането на решения за проблеми, които причиняват или допринасят за чувството на тревожност. Помнете, че можете да окажете ключова подкрепа на някой друг, който също изпитва тревожност – опитайте да се свържете с някого тази седмица.
Младите хора преминават през редица промени и нови преживявания, затова и при тях чувството на тревожност е особено често срещано. Пандемията от COVID-19 донесе със себе си нови предизвикателства, които допълнително повишават риска от тревожност при много хора.  
Njung’e Wanjiru/Youth Mediathon
  1. Върнете се към обикновените неща – когато основни наши нужди, като съня и здравословното хранене, не са задоволени, лесно може да се почувстваме тревожни или неразположени. Погрижете се за физическото си здраве тази седмица – фокусирайте се върху това да си осигурите качествен сън, добра храна и да намерите подходяща физическа дейност и вижте разликата.  Понякога хората употребяват кофеин или използват вещества като тютюн и алкохол, за да притъпят по-силноизразените моменти на тревожност, но в дългосрочен план подобни действия само засилват това тягостно чувство. 
  1. Включете успокояващи дейности в ежедневието си – опитайте да прекарвате поне един час в дейност, която ви кара да се чувствате добре – четене на любима книга, рисуване, писане в дневник. Опитайте да ограничите онова, което е вероятно да доведе до чувство на тревожност, като постоянното следене на новините или социалните медии. Усещането, че сте неподготвени и бързането също могат да провокират чувство на тревожност и стрес. Ако знаете, че ви предстои нещо важно, например тест в училище или краен срок в работата, опитайте да съставите план и си дайте време за подготовка.  
Включете успокояващи дейности в ежедневието си – опитайте да прекарвате поне един час в дейност, която Ви кара да се чувствате добре
Njung’e Wanjiru/Youth Mediathon

5. Потърсете допълнителна подкрепа, ако често усещате симптоми на тревожност, които пречат на ежедневния ви живот. Потърсете подкрепа, ако вашата тревожност влияе негативно на качеството ви на живот, на ученето, работата, взаимоотношенията и способността ви да се грижите за себе си или ако се проявява по-силно от обичайната ви реакция при стресова ситуация. Когато чувствате, че ви е твърде трудно да се справите сами, вашето училище, здравно заведение или други обществени услуги могат да ви окажат ключова подкрепа. Да потърсите помощ е ваше човешко право и признак за сила – показва, че притежавате самосъзнанието и смелостта да преодолеете трудностите. Ако не знаете към кого да се обърнете, попитайте човек, на когото имате доверие, или потърсете онлайн какви възможности за подкрепа се предлагат във вашата държава.