Как да направим интернет по-безопасен за всички

Съвети към деца и младежи

УНИЦЕФ
Как да направим интернет по-безопасен за всички
UNICEF/UN051255/Herwig
03 Февруари 2020

Ти си онлайн и се натъкваш на нещо, което те кара да се чувстваш неловко или те притеснява. Може би приятел от училище е подложен на тормоз и не знаеш какво да направиш. Или може би нечие съобщение от дружелюбно става заплашително.

Има толкова много неща, заради които човек обича да е онлайн, но има и ежедневни злоупотреби с и в интернет, а младите хора плащат цената за това.

Как да направим интернет по-безопасен за всички нас? Ето какво можеш да направиш:

  • Да бъдем добри онлайн! Подкрепяй твоите връстници, като изпращаш позитивни съобщения, усмивка или поздрави.
  • Сподели  видеата по-долу, за да разпространиш информацията за онлайн безопасността и да накараш приятелите си също да се ангажират. Провери си настройките и паролите: паролата ти 12345 ли е? – промени я, за да е по-трудно да бъде разгадана? Казвал ли си на приятел каква е тя? Кой може да види какво споделяш онлайн? Кога последно прегледа настойките си за защита на личните данни?
  • И не забравяй: нещата започват от теб! Не разпространявай слухове и не споделяй истории и снимки, които могат да наранят някого или да го злепоставят. Нещо, което на пръв поглед може да изглежда безобидна шега за един човек, може жестоко да нарани друг.

Помисли, преди да приемеш поканата за приятелство 

UNICEF

Преди да приемеш покана за приятелство, трябва да разгледаш профила на този, който я изпраща и да се опиташ да установиш кой е той. Не забравяй: понякога хората се представят за някой друг и е трудно да разбереш дали казват истината.

Имате ли общи приятели? От един град ли сте? Не се поддавай на натиска да приемаш случайни покани за приятелство. Проверявай настройките си за защита на личните данни, така че хората, които не познаваш, да нямат достъп до никаква информация, която не желаеш да видят.

Помисли, преди да го изпратиш 

UNICEF

Не разпространявай слухове и не споделяйте истории и снимки, които могат да наранят някого или да го злепоставят. Възможно е нещо, което на пръв поглед изглежда безобидна шега за един човек, да нарани жестоко друг.

Помисли внимателно, преди да натиснеш бутона „изпрати“, особено ако си разстроен(а) или ядосан(а). След като веднъж си споделил едно съобщение, снимка или видео, вече е трудно да контролираш какво ще се случи с него. Почти е невъзможно да го премахнеш.

И не забравяй, че ти имаш право на неприкосновеност на личния живот – но такова право имат и другите хора. Не е правилно да се влиза в профила на друг човек или да се използва телефона му без разрешение.

Помисли, преди да споделиш онлайн

UNICEF

Можеш да промениш настойките за защита на личните си данни в социалните мрежи, които използваш, което ще ти помогне да контролираш кой вижда твоята информация – и всички места, на които си се отбелязал(а).

Много внимателно помисли с кого какво споделяш. Не споделяй лична информация, като напр. своя адрес, телефонен номер или банкова информация. И определено не споделяй паролите си!

Ако твоите настройки за защита на личните данни не са сигурни, всеки може да види личната ти информация.

Сигнализирай!

Ако видиш нещо в социалните мрежи, което те разстройва или наранява, можеш да съобщиш за това. В много платформи за социални мрежи може да подадеш сигнал за конкретна публикация или снимка, ако те противоречат на т.нар. общностни стандарти на мрежата (или правилата за поведние, които платформата позволява или не). Повечето социални медии позволяват да „блокираш“ дадено лице, така че да не виждаш неговото съдържание и това лице да не може да се свързва повече с теб или да ти изпраща съобщения.

Тук можеш да намериш страници в съответните социални мрежи, където да сигнализираш за злоупотреба – кликни върху линковете:

Facebook

Twitter

Instagram

YouTube

Snapchat

WhatsApp

 

Ако се притесняваш за своята безопасност или за нещо, което се е случило онлайн, спешно говори с възрастен, на когото имаш доверие. Говори с родител, с учител, с приятел – или се свържи безплатно и анонимно с Националната телефонна линия за деца: 116 111, която е под управлението на Държавната агенция за закрила на детето. Друг вариант за консултация или съобщаване за проблем е чат-модулът на Центъра за безопасен интернет на онлайн адрес www.safenet.bg, или на телефон 124 123 – отново анонимно и безплатно.

Сподели тези съвети за онлайн безопасност с твоите родители, учители, съученици и приятели. Онлайн безопасността е отговорност на всички. Заедно можем #ДаСпремНасилието онлайн.