Въпроси и отговори за ваксинациите и пътуванията това лято

Отговаряме на вашите въпроси за ваксините и ваксинациите срещу COVID-19 и последиците за пътуванията и почивките

УНИЦЕФ
На път със семейството по време на COVID-19
UNICEF/UNI355717/Panjwani
20 Юли 2021

Безопасно ли е да пътувам веднага след като съм ваксиниран?

За 2-дозовите ваксини осигурената защита е само частична след първата доза и е необходимо време – обикновено 2 седмици – преди защитата да достигне максималното си ниво след втората доза. За ваксините с 1 доза максималната защита срещу COVID-19 се проявява чак няколко седмици след инжекцията.

Но е важно да се подчертае, че никоя ваксина не осигурява 100% защита срещу COVID-19.

Пътуванията, както всяка дейност, която включва контакт с други хора от различни домакинства, не са безрискови дори след пълна ваксинация. Добрата новина е, че наличието на необходимия брой дози и даването време на ваксините да започнат да действат значително намалява риска от сериозно заболяване и предаване на вируса на другите.  

Към момента СЗО би казала на всеки, независимо от неговия ваксинационен статус: Ако искате да пътувате, помислете дали е нужно. Ако решите, че да, направете го безопасно.

Какво означава „безопасно пътуване“?

Препоръчваме на всички да се ваксинират с препоръчания брой дози веднага щом достъпът до тях  стане възможен. Освен това е важно да защитите себе си и другите от COVID-19, като следвате нашите прости, но ефективни съвети #SummerSense, когато пътувате и когато сте на почивка:

 • преценявайте рисковете си „от врата до врата“
 • почиствайте често ръцете си
 • стойте на безопасно разстояние от околните
 • носете маска
 • избягвайте струпвания на хора
 • излизайте на открито колкото се може по-често
 • уверете се, че всички места, където влизате, са проветриви.

Трябва ли хората, които са изкарали COVID-19, да се ваксинират преди пътуване? Те нямат ли вече достатъчен имунитет?

Хората, които вече са били заразени с COVID-19, все пак трябва да се ваксинират, независимо дали пътуват, или не, макар че тези с потвърдена с полимеразна верижна реакция (PCR) инфекция от COVID-19 трябва да изчакат да се ваксинират, докато болестта им отмине и са изпълнили изискванията за изолация.

По-голямата част от заразените хора произвеждат поне известен брой антитела и имунни клетки, които могат да се борят с инфекцията, но силата на този имунен отговор варира в широк диапазон. При хора, които са само леко болни, имунната защита, която може да предотврати повторна инфекция, може да отшуми в рамките на няколко месеца.

Призовавам всички да се ваксинират с пълния курс ваксини, когато им се предложи, за да осигурят оптимална защита срещу вируса за себе си и да помогнат за защитата на хората, с които влизат в контакт.

Трябва ли напълно ваксинираните хора да се притесняват от Делта щама в своята държава или държавата си по местоназначение?

Делта е най-заразният от откритите досега щамове – два пъти по-заразен от оригиналния вирус. Случаите и хоспитализациите от зараза с него се увеличават в много страни по света и той се превръща в доминиращ щам в редица от тях.

Добрата новина е, че повечето от ваксините, които използваме днес по света, изглежда са ефективни за предотвратяване на тежко заболяване от Делта и другите щамове, които циркулират в момента.

Но макар че е по-малко вероятно ваксинираните хора да бъдат хоспитализирани заради болестта, това не означава, че трябва да свалят гарда: те все още могат да се разболеят от вируса и все още могат да го предадат на околните. Ето защо е важно всички да следват нашите съвети #SummerSense.

Имайки предвид многото щамове по света, с които пътуващите могат да влязат в контакт, и различните видове ваксини, би ли било по-ефективно да се получат 2 различни ваксини за допълнителна защита?

Все още продължават проучванията относно ефикасността на смесването на ваксини при 2 дози и какъв ефект може да има това върху различни щамове. Важното е хората да получат одобрените за тях ваксини веднага щом им бъдат предложени, защото пълната ваксинация осигурява оптимална защита и спомага за намаляване на предаването в общността.

Ваксините, за които СЗО предоставя списък за спешна употреба, непрекъснато се оценяват за тяхната ефективност и данните ни убеждават, че настоящите ваксинационни режими предпазват хората, спасяват животи и трябва да продължат да се използват.

Какво е положението при пътуващите, които са получили ваксина, която не е одобрена за използване в държавата си по местоназначение – могат ли все пак да пътуват там?

Важно е пътуващите да проверяват и спазват правилата на държавата, в която пътуват. СЗО обаче смята, че ваксинацията срещу COVID-19 не трябва да бъде условие за пътуване, защото това може да постави в неравностойно положение онези, които все още нямат достъп до ваксинация, и може да доведе до още по-малко ваксини за тези, които се считат за най-изложени на риск.

Бременните жени, на които се налага да пътуват, трябва ли да се ваксинират?

Актуалните данни сочат, че COVID-19 по време на бременност може да изложи жените на по-висок риск от тежко заболяване и повишава риска от преждевременно раждане. В първоначалните изпитвания на ваксините срещу COVID-19 обаче не са били включени бременни жени, така че данните ни за оценка на тяхната безопасност за майката и бебето са ограничени. Затова препоръчваме бременните жени да се консултират със своя доставчик на здравни грижи, който ще може да прецени дали ползите от ваксинацията надвишават потенциалните рискове.

Добре ли е хората, които са били напълно ваксинирани, да пътуват, за да се видят с по-възрастни или по-уязвими роднини и приятели, които също са били ваксинирани?

Както споменах, ваксинираните хора все пак могат да се заразят с вируса, като самите те може да нямат симптоми или да имат само леки такива. Ваксинацията намалява риска, но не им пречи напълно да предават вируса.

Следователно трябва да внимавате, когато посещавате възрастни хора и хора със съпътстващи здравословни състояния – независимо дали са напълно ваксинирани, или не – като носите маска, редовно си миете ръцете, стоите на безопасно разстояние и се срещате с тях навън или в проветриво помещение.

Като напълно ваксиниран човек, добра идея ли е да се изследвате за антитела преди пътуване?

Тестовете за антитела не са изчерпателен начин за определяне на имунитета и затова не се препоръчват като ориентир дали е безопасно да се пътува, или не. Различните ваксини предизвикват различни нива на отговор на антителата, но те стимулират и друга част на имунната система, наречена Т-клетъчен имунен отговор, която не се хваща от теста. Има и известна несигурност относно продължителността на имунния отговор, така че всеки такъв тест става ненадежден с течение на времето.

Сега голяма част от децата и младите хора започват да се заразяват с COVID-19. Време ли е да им осигурите ваксини, особено след като семействата планират да заминат на почивка?

Макар че децата могат да хващат и предават инфекцията от COVID-19, рискът от тежко заболяване или смърт при тях е до 800 пъти по-нисък в сравнение с хората на възраст над 70 години. Затова акцентът трябва да бъде върху равномерното разпространение на ваксини по целия свят и първо към приоритетните групи, преди да се обмисли ваксинирането на деца, които нямат съпътстващи заболявания.

СЗО препоръчва на страните да обмислят възможността за използване на ваксината на „Пфайзер/Бионтех“ (BNT162b2) за деца на възраст от 12 до 15 години само когато е постигнато високо покритие с 2 дози в групите с висок приоритет. На деца на възраст от 12 до 15 години със съпътстващи заболявания, които ги излагат на значително по-висок риск от сериозно заболяване от COVID-19, заедно с други високорискови групи, може да бъде предложена ваксинация.

Към момента няма данни за ефикасност или безопасност за деца на възраст под 12 години. Докато не се появят такива данни, лицата на възраст под 12-години не трябва да се ваксинират рутинно.

Някои държави се подготвят за евентуално осигуряване на бустерна ваксина до края на годината. Трябва ли да изчакам за бустерна доза, преди да пътувам?

Данните за това колко точно трае защитата при настоящите дози и дали допълнителна бустерна доза би била от полза и за кого са ограничени. Докато научим повече, няма доказателства, които да предполагат, че е необходим допълнителен бустер преди пътуване.

СЗО/Европа стартира кампанията си #SummerSense, за да насърчи всички да внимават и да се пазят от COVID-19 това лято. Тъй като пандемията далеч не е приключила, всички трябва да прилагаме #SummerSense:

 • Ако искате да пътувате, помислете дали е нужно. Ако решите, че да, направете го безопасно.
 • Преценявайте риска на всеки етап.
 • Вземете предпазни мерки като често почистване на ръцете, спазване на безопасно разстояние и носене на маска.
 • Избягвайте тесни и затворени пространства и струпвания на хора.

Вижте още:

>> Време е за #SummerSense, докато се наслаждавате на празниците и топлото време

>> Какво трябва да знаете за ваксините срещу COVID-19

>> Най-често задаваните въпроси за ваксините и техните отговори