Време е за #SummerSense, докато се наслаждавате на празниците и топлото време

Докато се наслаждавате на летните месеци, от ключово значение ще е да внимавате, за да избегнем нова вълна и да помогнем за прекратяване на пандемията

УНИЦЕФ ECARO
Момиче кара колело
UNICEF/Ukraine/Filippov
20 Юли 2021

След година, изпълнена с предизвикателства, много страни в Европа и Централна Азия облекчават ограниченията за COVID-19 и се готвят за лятото. Желанието за пътуване, срещи с приятели и роднини е силно, но докато се наслаждавате на летните месеци, от ключово значение ще е да внимавате, за да избегнем нова вълна и да спомогнем за прекратяването на пандемията.

„През последната година всички ние и особено децата преминахме през стресиращ и тежък период. Децата искат да си играят с приятелите и да са със семействата си. Ако останем бдителни и през лятото, можем да се наслаждаваме на времето с близки хора, без да рискуваме да обърнем напредъка срещу пандемията.“

- Афшан Кан, Регионален директор на УНИЦЕФ за Европа и Централна Азия

Стремежът за ваксинация срещу COVID-19 осигури на някои от нас определено ниво на защита, но много хора все още не са имунизирани. Ваксините срещу COVID-19 са ефективни за предотвратяване на тежко заболяване и смъртни случаи. Но все още не е ясно до каква степен те пречат на ваксинираните хора да се заразят и да предадат вируса на други. Освен това, тъй като обхватът на ваксинациите в няколко държави остава нисък, от решаващо значение е да се ускори ваксинацията и да се спазват всички препоръчителни мерки, за да предпазим себе си, нашите близки и нашите общности.

При децата рискът от развитие на тежки симптоми на COVID-19 е по-нисък в сравнение с възрастните. Те обаче могат да се заразят, да се разболеят и да предадат вируса на други хора. Полагащите грижи лица, дори тези, които са имунизирани, и самите деца трябва да продължат да спазват защитните мерки срещу инфекция през лятото и докато повечето хора се ваксинират.

„COVID-19 засегна деца и семейства далеч извън тези, които зарази пряко. Много деца загубиха членове на семейството си, бяха лишени от образование и важни здравни услуги, включително рутинни ваксинации. Пандемията изолира деца от социалната им среда. Самоизолацията влоши психичното здраве, доведе до проблеми със съня и намалена физическа активност. Някои може да са били изложени на повишени нива на насилие вкъщи. Гарантирането на защитата на децата през лятото е важно за безопасното им завръщане в училище, което е ключово за тяхното развитие“,

- продължава Афшан Кан.

За да предпазим децата си, особено най-уязвимите, по време на лятната ваканция, УНИЦЕФ Европа и Централна Азия се присъедини към СЗО/Европа в кампанията #SummerSense.

Какво значи #SummerSense?

Значи да проявяваме здрав разум и да внимаваме в дейностите, които предприемаме, включително:

  • Преосмисляне на необходимостта от пътуване, за да се намали рискът от заразяване с COVID-19 и разпространението му.
  • Оценка на рисковете на всеки етап – от момента, в който напуснем къщата, до момента, в който се приберем.
  • Вземане на предпазни мерки, като често миене на ръцете, спазване на безопасно разстояние и носене на маска, когато не е възможно да се спазва безопасно разстояние от другите.
  • Избягване на тесни и затворени пространства и струпвания на хора. Вместо това трябва да изберем да се срещаме с хора на открито, когато е възможно, или в широки, проветриви пространства.